Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Çanakkale ruhu tiyatro gösterileriyle anlatılıyor

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın Çanakkale Sanat Tiyatrosu ile yaptığı anlaşma kapsamında şehitlikler ve savaş alanlarını ziyarete gelenlere Çanakkale ruhunu daha iyi kavrayabilmeleri amacıyla yerinde tiyatro gösterileri sunuluyor Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir: "30-40 kişinin rol aldığı ve günde bazen 12-13 seansın yapıldığı bir tiyatro gösterisi gelen ziyaretçilere seyrettiriliyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı başlattığı yeni uygulama ile Çanakkale ruhunu tiyatro gösterileriyle anlatıyor.

Alan Başkanlığı, şehitlikleri ve savaş alanlarını ziyarete gelenlerin Çanakkale ruhunu daha iyi kavrayabilmeleri amacıyla Çanakkale Sanat Tiyatrosu ile anlaşma yaptı. Bu kapsamda Şehitler Abidesi, 57. Piyade Alayı Şehitliği ve Seyit Onbaşı Anıtı'nın bulunduğu Mecidiye Tabyası başta olmak üzere çok sayıda farklı noktada tiyatro ekibince Çanakkale Savaşları sırasında yazılan kahramanlık destanlarının anlatıldığı canlandırmalar ziyaretçiler için sahneleniyor.

Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl ilk kez düzenlenen çalışmanın beğeni topladığını söyledi.

Çalışmada tarihi alandaki manevi ruhu ziyaretçilere aktarma amacında olduklarına işaret eden Kaşdemir, şunları dile getirdi:

"30-40 kişinin rol aldığı ve günde bazen 12-13 seansın yapıldığı bir tiyatro gösterisi gelen ziyaretçilere seyrettiriliyor. Çok da olumlu dönüşler aldık. Buraya gelen insanlar ziyaretlerini yaparken çok yoğun bir manevi duygu içinde, o Çanakkale ruhuyla bezenmiş bir şekilde alanda ziyaretlerini yaparken karşılarına o dönemki askerlerin kıyafetlerini giymiş, yine o dönem ki konuşmaları ve o dönem yaşanmış bir olayı canlandıran bir asker grubunun karşılarına çıkması buradakileri çok daha heyecanlandırıyor."

- "Ağlayan ziyaretçiler oluyor"

Tiyatro gösterilerini izlerken duygulananlar, ağlayanlar ve tekrar seyretmek izleyenler olduğunu dile getiren Kaşdemir, "Buraya Çanakkale'ye gelen ziyaretçiler çok memnun olduklarını ifade ediyorlar. Biz de zaten onu yapmaya gayret gösterdik. Özellikle yakın çağımızın hastalıklarından olan teknoloji o mekanik dijital sesten kurtularak burada canlı yani birebir insanlarla diyalog kuran bir oyunun sahnelenmesi, ne kadar doğru bir karar aldığımızı da ortaya koyuyor." yorumunu yaptı.

Çanakkale Sanat Tiyatrosu Genel Yönetmeni Abdülkadir Katra, dünya için büyük anlamlar taşıyan bir alanda sahneye çıkmaktan gurur duyduklarını söyledi.

Farklı alanlarda Çanakkale Savaşı'nı anlattıklarını ifade eden Katra, "Mecidiye Tabyası'nda Koca Seyit'i sahneliyoruz. Şehitler Abidesi'nde, 57. Piyade Alayı'nda Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının destansı kahramanlığını işliyoruz. Bazen Şehitler Abidesi'nde farklı günlerde Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale şehitlerine yazmış olduğu o muhteşem şiirin yazılış öyküsünü anlatmaktayız. Bazı günlerde Conkbayırı'nda yine Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının o süngü hücumundaki destansı mücadelesini işlemekteyiz." diye konuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English