Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Çanakkale Gezici Müzesi Ilgın’da ziyarete açıldı

Çanakkale Savaşı'nda verilen destansı mücadeleyi ve kahramanlıkları yeni nesillere anlatmak için Türkiye'yi gezerek, bugüne değin gündeme gelmeyen ve bilinmeyen materyalleri ziyaretçilere sunan Çanakkale Gezici Müzesi, Ilgın Belediyesi’nin katkıları ile şehre getirilerek ziyarete açıldı.

Çanakkale Gezici Müzesi Ilgın’da ziyarete açıldı
Lala Mustafa Paşa Külliyesi Büyük Han’da 20 Nisan’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan müze için açılış töreni yapıldı.

Törende konuşma yapan Çanakkale Gezici Müzesi Koordinatörü Cengiz Yürükaslan; “Çanakkale 1915 103. yıl etkinlikleri kapsamında İçişleri Bakanlığının da destekleriyle Gezici Çanakkale Müzesi 5 yıldan beri Türkiye’nin her yerini karış karış dolaşıyor. Türkiye’nin dört bir yanına Çanakkale’yi ulaştırmayı çalışıyor. Ziyaretçilerine Çanakkale ruhunu anlatmaya ve tanıtmaya çalışıyor. Buradaki amaç Çanakkale’ye gidemeyen, oraları görme imkânı olmayan, halka, özellikle öğrencilere Çanakkale ruhunu anlatmak, yakından göstermek ve bilinmeyen Çanakkale bilgilerini vermektir. Müzemizde bin parça görsel bulunmaktadır ve bunun yaklaşık 100 tanesi bugün Çanakkale’de dahi olmayan, Çanakkale tarihinin dahi çok yazmadığı, bilinmeyen bir Çanakkale dediğimiz, tarihin gizli kalmış belgeleridir. Biz bu görselleri tüm Anadoluyu karış karış gerek sergi halinde halinde sizlere sunuyoruz. Bilinmeyen yönleri açısından müzemiz oldukça değerlidir ve çok önemlidir. Bu ruhu görmek, tanımak, yaşamak için tüm Ilgınlılar müzemize gelmeli be tarihi burada yaşamalıdır.”dedi.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Çanakkale Gezici Müzesi Koordinatörü Cengiz Yürükaslan tarafından açılışa katılan protokole müze gezdirilerek bilgi verildi.

Savaşta cephelerde sürünerek ilerlemek zorunda kalan Türk askerlerinin kıyafetlerindeki düğmelerin sıklıkla koptuğunu anlatan Yürükaslan, kahraman Türk askerinin kopan düğmeler yerine ince taşları delerek el yordamıyla düğme imal ettiğini söyledi.

Yürükaslan; düşman uçakları tarafından havadan atılan ve yere düştüğünde sivri ucu havada kalan "zehirli yıldız" adı verilen silahın da, ayağına saplanan askeri savaştan bertaraf ettiğine değinerek paslı ve ucu zehirli olan demirin saplandığı bacağın kangrene dönüşmemesi için kesildiğini, bu ameliyat sırasında ise acıya katlanamayan askerin ağzına ısırması için keçe konulduğunu aktardı. 

Yürükaslan, "Acı keçesi, pek bilinmeyen ve duyulmayan bir malzeme. Zehirli yıldız denilen metal parçaları havadan uçakla atılırdı. Bastığında tabandan giren bu metalin ucundaki zehir nedeniyle kangren sonucu ölüme yol açmaması için o bacak kesilirdi. Uyuşturucu, sakinleştirici ilaçlar olmadığı için, bacağı kesilirken acıdan dilini yutmasın diye askerlerimizin ağzına bu keçeler konulurdu" dedi.

20 Nisan akşamına kadar açık kalacak Gezici Çanakkale Müzesi ziyaretçilerini bekliyor. 5 gün boyunca ilçedeki tüm okullar Müzeyi ziyaret edecek.

Müzenin açılış törenine; Garnizon Komutanı Ahmet Evren, Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan, AK Parti İlçe Teşkilatı ve Belediye Meclis Üyeleri, STK ve Siyasi Parti Temsilcileri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English