Son Dakika Haberler

Balıkesir'in Gönen ilçesine 8 kilometre uzaklıktaki kırsal mahallelerden Üçpınar'da oturan ve doğuştan cam kemik hastası olan 10 yaşındaki Hüseyin Cihan Kök, yaşadığı zorluklara rağmen okuma azmiyle herkese örnek oluyor Gönen Atatürk Ortaokulu'nda görevli 2 öğretmenden evde ders alan Kök, çocuk doktoru olmak istiyor Öğrenciye ders veren öğretmenlerden Nizam: "Hüseyin'de okuma azmi ilk eğitimine başladığımızdan beri fazlasıyla var. Okumada hiç problem çekmiyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
BALIKESİR (AA) - RIDVAN TANDOĞAN - Halk arasında "cam kemik" olarak bilinen ve kemiklerde kolayca kırılmalara yol açan "Osteogenesis Imperfecta" hastalığı bulunan 10 yaşındaki Hüseyin Cihan Kök, yaşadığı zorluklara rağmen eğitimini sürdürme konusundaki azmi ve kararlığıyla örnek oluyor.

Balıkesir'in Gönen ilçesine 8 kilometre uzaklıktaki kırsal mahallelerden Üçpınar'da ailesi ile yaşayan Kök, Milli Eğitim Bakanlığının "Evde ve Hastanede Eğitim Hizmetleri Yönergesi" kapsamında, Gönen Atatürk Ortaokulu'ndan gönderilen 2 öğretmenden haftada 12 saat 5. sınıf dersleri alıyor.

Kök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hareket ettiğinde kemikleri kırıldığı için bu yaşına kadar hayatının büyük bölümünde yatarak gördüğü tedavisinin iyi gitmesi üzerine, oturmaya başladığını söyledi.

Oturabildiği için tekerlekli sandalye kullanabildiğini, çiftçilik yaparak geçimini sağlayan ailesinin desteğiyle yaşamını sürdürdüğünü ifade eden Kök, evde eğitim imkanının büyük faydasını gördüğünü dile getirdi.

Kök, derslerini ve öğretmenlerini sevdiğini, eğitimini sürdürme konusunda kararlı olduğunu vurgulayarak, "Büyüyünce çocuk doktoru olmak istiyorum." dedi.

- "Kemikleri 'Çıt' diye kırılıyor"

Anne Esra Kök de oğlunun doğuştan cam kemik hastası olduğunu ve zorlu bir tedavi sürecinden geçtiğini belirtti.

Oğlunun bugüne kadar hep sırt üstü yatmak zorunda kaldığını ifade eden Kök, "Kemikleri gelişemediği için ne kadar hafif dönerse dönsün kemikleri 'çıt' diye kırılıyor, bu yüzden doktorları 'ameliyat olmaz' dediler. Bugüne kadar tedavileri yapıldı. Şimdi yeni umut olarak yaşı ilerlemeden Adana'da özel bir hastanenin ortopedi bölümünde tedavisine devam edeceğiz. İnşallah oğlum yürüyecek hale gelir." diye konuştu.

- "Hüseyin'de okuma azmi fazlasıyla var"

Gönen Atatürk Ortaokulu'ndan gelen öğretmenlerden Salim Nizam da, Hüseyin Cihan Kök'ün başarılı bir öğrenci olduğunu vurguladı.

Nizam, bir öğretmen arkadaşıyla haftada 12 saat evde eğitim verdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Hüseyin'de okuma azmi ilk eğitimine başladığımızdan beri fazlasıyla var. Okumada hiç problem çekmiyor. Öğrencimiz hastanede tedavi görenlerden daha şanslı, burada evinde doğa ile iç içe eğitim görüyor, kitap okuyor, resim çiziyor. Öğrencimiz belden üst kısmında problem gözükmüyor ancak zaman zaman çok hareket ettiğinde bacaklarında kırılmalar oluyor böyle durumlar oluştuğunda doktorları tedavisini sağlıyor. Haftada bir gün ailesi tarafından hastaneye götürülüyor ve doktorlar tarafından tedavi süreci sürekli kontrol ediliyor."

Öğrencisinin okul kütüphanesinden faydalanamadığı için kitapları taşıma görevinin kendilerine düştüğünü anlatan Nizam, "Öğrencimize zaman zaman moral olsun diye sürpriz yapıyoruz ve okuldaki sınıf arkadaşlarını buraya Hüseyin'in evine getiriyoruz. Böylelikle öğrencimiz Hüseyin Cihan'ın bu özlemini, hasretini de gidermiş oluyoruz." dedi.

- Cam kemik hastalığı

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nilay Şahin, halk arasında "Kırılgan kemik hastalığı" olarak bilinen "Osteogenesis Imperfecta"nın, temel olarak kemik dokuyu tutan, genetik bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

Rahatsızlığın dünyada görülme sıklığının 100 bin kişide 6-7 olduğunu belirten Şahin, buna her 20 bin bebekten birinde rastlanabileceğini aktardı.

Şahin, bu rahatsızlıkta, kemiklerin hiçbir darbe almadan veya çok hafif bir darbe ile kolayca kırılabildiğini ifade ederek, "Tedavide temel olan hastanın eğitimidir. Bu hastalıkla nasıl yaşanacağının öğretilmesi hem çocuğa hem de aileye önemlidir. İlaç olarak hastalığın tipi ve hastanın durumuna göre kemik erimesi ilaçları verilebilmektedir. Bunun dışında kırıkları ve oluşan deformitelerin tedavisi yapılmalıdır. Gen tedavisi ve büyüme geriliği olanlarda büyüme hormon tedavisine yönelik çalışmalar henüz araştırma aşamasındadır." dedi.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English