Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Biyoloji profesöründen Lyme hastalığı uyarısı

DEÜ Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Çetin: "Yıllardır yaptığım araştırmalar ve son yıllarda Türkiye'de yapılan çalışmalar neticesinde ülkemizde en az 10 milyon kişinin vücudunda bu bakteri ile yaşadığını düşünüyorum ve endişeleniyorum" "Şu ana kadar yapılan araştırmalar Lyme hastalığının 350'den fazla hastalığı taklit edebileceğini gösterdi. Taklit ettiği bu hastalıkların başında günümüzde hızla yaygınlaşan kronik yorgunluk, huzursuz bacak sendromu, epilepsi, MS, ALS, Lupus, Alzheimer, Parkin

Anadolu Ajansı haberine göre;
İZMİR (AA) - Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, kronik yorgunluk, huzursuz bacak sendromu, kalp krizi, beyin tümörü, otizm gibi birçok hastalığı taklit eden Lyme bakterisi ile Türkiye'de 10 milyon kişinin yaşadığını savundu. 

Çetin, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Lokali'nde yaptığı açıklamada, kene ısırığıyla bulaşan Lyme hastalığının dünyayı saran gizli salgın olduğunu belirtti. 

Dünyada birçok ülkede Lyme hastalığı konusunda düzenlemeler yapıldığını kaydeden Barbaros Çetin, sadece ABD'de 20 milyon Lyme hastası bulunduğunu ifade etti.

Lyme hastalığının sinir sisteminde, kalpte tutulumlar yapabildiğini ifade eden Çetin, insan vücudunda 800'e yakın semptoma neden olduğunu anlattı.

- Hastalığın diğer adı "Büyük Taklitçi"

MS'in de Lyme hastalığına bağlı olarak gelişebildiğine dikkati çeken Barbaros Çetin, "Lyme hastalığının sadece romatizma benzeri tabloya yol açmadığı, aynı zamanda vücuda yerleştiği bölgeye göre birçok farklı belirti ile ortaya çıkabileceği anlaşıldı" dedi. 

Büyük Taklitçi adıyla da bilinen Lyme hastalığı belirtilerinin birçoğunun diğer hastalıklarla karıştırıldığını anlatan Çetin, şunları anlattı: 

"Şu ana kadar yapılan araştırmalar Lyme hastalığının 350'den fazla hastalığı taklit edebileceğini gösterdi. Taklit ettiği bu hastalıkların başında günümüzde hızla yaygınlaşan kronik yorgunluk, huzursuz bacak sendromu, epilepsi, MS, ALS, Lupus, Alzheimer, Parkinson, otizm, hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı, kalp hastalıkları, kalp krizi, beyin tümörü, migren, kronik bağş ağrısı, fetus ölümü ve düşük, birçok cilt ve kas hastalığı gelmektedir."

- "Türkiye'de bilinmiyor"

Tüm dünyayı ayağa kaldıran tehlikenin Türkiye'de göz ardı edildiğini savunan Barbaros Çetin, hastalığın 1 hafta içinde fark edilirse antibiyotikle tedavi edilebildiğini, 1 ay sonra tedavinin zorlaştığını, 1 yıl sonra ise hastalığın kronik hale geldiğini ifade etti. 

Türkiye'de son yıllarda yapılan ve bilimsel dergilerde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre bazı alanlarda kenelerdeki Lym bakterisinin yüzde 44-95.8 oranlarında bulunduğunu, bazı şehirlerde ise 3 kişiden birinin Lyme ile enfekte olduğunu söyleyen Çetin, şöyle devam etti:

"Ortaya çıkan rakamlar ülkemizin de ABD ve Almanya gibi Lyme hastalığının çok yaygın olduğu ülkelerden biri olduğunu ve çok acil şekilde yeni araştırmaların ve tedavi yaklaşımlarının şekillenmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Lyme ile zamanında mücadele etmemenin sonuçları günümüzde ve gelecekte çok büyük acılara sebep olacaktır. Yıllardır yaptığım araştırmalar ve son yıllarda Türkiye'de yapılan seropozitfik çalışmaları neticesinde ülkemizde en az 10 milyon kişinin vücudunda bu bakteri ile yaşadığını düşünüyorum ve endişeleniyorum."

Lyme nedeniyle kanser hastalığının da ortaya çıktığına dikkati çeken Çetin, Türkiye'de hastalıkla ilgili kliniklerin bulunmadığını, bu nedenle tedavi konusunda da sıkıntı yaşanabileceğini ifade etti. 

- "Ünlüler de hastalığın pençesinde"

Lyme hastalığını sadece kenelerin değil sivrisineklerin de taşıdığını söyleyen Çetin, George W. Bush, Alec Baldwin, Richard Gere gibi ünlülerin de bu hastalığa yakalandığını kaydetti. 

MS hastalığıyla gündeme gelen Serdar Ortaç'ın da Lyme hastası olabileceğini kaydeden Çetin, ünlü sanatçının bu tehlikeyi de göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi. 

Bazı ilaç firmalarının Lyme hastalığının tedavisi konusunda engel çıkarttığını, çünkü kronik hastalığın tedavisinin çok pahalı olduğunu kaydeden Çetin, dünyadaki 7 milyar insandan 4 milyarında bu bakterinin olabileceğini sözlerine ekledi. 

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English