Son Dakika Haberler

"2011'den bu yana her yıl 100 binin üzerinde marka başvurusuyla Avrupa’da en fazla marka başvurusu yapılan ülkeyiz" "2016'da da yerli patent başvurularımız bir önceki yıla göre yüzde 17 artış göstererek 6 bin 445'e yükseldi. 3 bin 457 yerli faydalı model başvurusunu da dahil edersek, geçtiğimiz yıl, ülkemizde yaklaşık 10 bin yerli buluş için patent ve faydalı model başvurusu yapıldığını görüyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "2011'den bu yana her yıl 100 binin üzerinde marka başvurusuyla Avrupa'da en fazla marka başvurusu yapılan ülkeyiz." dedi.

Özlü, İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF) kapsamında düzenlenen ödül töreninde, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal kalkınma sürecinin temeline buluşları, yenilikleri ve teknolojiyi yerleştirmek istediklerini, böylece hem ülkeyi güçlendirmeyi hem de insanlığa hizmet etmeyi hedeflediklerini anlattı.

Son dönemde Türkiye'de sınai mülkiyet alanında güzel gelişmelere şahit olduklarını, 2011 yılından bu yana her yıl 100 binin üzerinde marka başvurusuyla Avrupa'da en fazla marka başvurusu yapılan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Özlü, "40 binin üzerinde tasarım başvurusuyla Avrupa'da 3., dünyada ise 6. sırada yer alıyoruz." dedi.

Bakan Özlü, son 14 yılda yerli patent başvuru sayısını 16 katına, tescil sayısını 24 katına çıkarma başarısını gösterdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"2016'da da yerli patent başvurularımız bir önceki yıla göre yüzde 17 artış göstererek 6 bin 445'e yükseldi. 3 bin 457 yerli faydalı model başvurusunu da dahil edersek, geçtiğimiz yıl ülkemizde yaklaşık 10 bin yerli buluş için patent ve faydalı model başvurusu yapıldığını görüyoruz. Patent başvurularındaki artışa baktığımızda çok iyi bir ivme yakalamış durumdayız. Önümüzdeki ülkelerle aramızdaki farkı hızla kapatıyoruz. İnşallah başvuru sayısında gelişmiş ülke seviyelerini en kısa sürede yakalayacağımıza inanıyoruz. Ancak meselenin sadece başvuru ve tescil sayılarını artırmaktan ibaret olmadığını da biliyoruz. Raflarda kalan başvuru ve tescil belgeleri derdimize deva olmayacaktır. Bu nedenle, başvuru ve tescil sayılarını artırırken patentlerin ticarileşmesine daha büyük bir titizlikle odaklanacağız."

Türk Patent ve Marka Kurumunun ekim ayında uluslararası patent araştırma ve inceleme otoritesi olarak atandığını hatırlatan Özlü, "Böylece kurumumuz, uluslararası seviyede hizmet vermeye başlayacak." dedi.

Aralık ayında ise Sınai Mülkiyet Kanunu'nun TBMM Genel Kurulunda yasalaştığını dile getiren Özlü, "Bu kanunu, yeni bir dönemin başlangıcı olarak görüyoruz. Artık sınai mülkiyet haklarının tümüyle ilgili başvuru, tescil ve koruma süreçlerini çok daha etkin bir şekilde yöneteceğiz." dedi.

Bu hakların niteliğini artırmak ve ticarileşmesini sağlamak yönünde de ciddi adımlar atabileceklerine işaret eden Özlü, Fikri Mülkiyet Akademisi ve Patent Borsası gibi yapıların etkin bir şekilde devreye girmesiyle birlikte, sınai mülkiyet alanında çok daha başarılı günler yaşanacağına inandıklarını söyledi.

Buluş yapıldığında her şeyin bitmiş olmadığına dikkati çeken Özlü, şöyle devam etti:

"Tam aksine, zorlu ve en az buluş yapmak kadar önemli bir süreç başlıyor. Bu süreçlerin doğru ve profesyonel bir şekilde yürütülmesi, ülkede oluşturulan sağlıklı bir sistemin varlığıyla doğrudan ilgilidir. Burada bulunan herkes, hepimiz bu sistemin farklı bir noktasında yer alıyoruz. Kamu kurumları, üniversiteler, teknoloji transfer ofisleri, KOBİ'ler, bireysel buluşçular, patent vekilleri ve yatırımcılar olarak hepimiz bu geminin içindeyiz. Her bir paydaşın kendi başına, yalnızca kendi gayretleriyle bir şeyler yapmaya çabalaması durumunda istediğimiz sonuçları alamayacağımız aşikardır. Bu fuar, buluşlar ve bunların ticarileşmesiyle ilgili tüm aktörleri bir araya getirdiği için büyük bir önem ve değer taşımaktadır. Fuarda gerçekleştirilen etkinliklerin ve kurulan temasların hem bu buluşların ticarileşmesine hem de bundan sonraki süreçte daha iyi buluşlar yapılmasına vesile olacağına inanıyorum."

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Habip Asan ise fuarda sergilenen buluşların yerli ve ulusal ziyaretçiler tarafından incelendiğini belirterek, bu sene 2.'si düzenlenmesine karşın fuarın dünyadaki en büyük 5 fuar arasında yer aldığını kaydetti.

- Ödül töreni

Bir çok dalda birden fazla kişi, kurum ve kuruluşa ödül verilen törende önce bronz, gümüş ve altın madalyalar dağıtıldı, sonra TÜRKPATENT En İyi Yabancı Buluş Ödülü, TÜRKPATENT En İyi Yerli Buluş Ödülü ve TÜRKPATENT En İyi Akademik Buluş Ödülü takdim edildi.

Daha sonra IFIA Onur Ödülü, IFIA En İyi Yabancı Buluş Ödülü, IFIA En İyi Yerli Buluş Ödülü, IFIA En İyi Akademik Buluş Ödülü, WIPO En İyi Yabancı Buluş Ödülü, WIPO En İyi Yerli Buluş Ödülü ve WIPO En İyi Akademik Buluş Ödülü sahipleriyle buluştu.

Bakan Özlü, altın madalya kazananlara ödüllerini verdi ve sonrasında fuarın en büyük ödülü olan ISIF'17 Grand Prix'i takdim etti.

Tören fotoğraf çekimiyle sona erdi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English