Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Belgeselciler artık arzuladıkları dünyanın filmlerini yapıyorlar"

Yapımcı, senarist Seven: "1990'dan sonra filmciler, belgeselciler zihinlerinde kurmak istedikleri dünyanın filmlerini yapmaya girişiyorlar. Yani kendilerince gelecekte nasıl bir dünya arzu ediyorlarsa yeni dünyanın filmlerini yapmaya başlıyorlar" Yönetmen Altay: "Bugün çok kaba bir şekilde bakıldığı için belgesele, yani bir konuşma ve iki görüntü konuluyor 'buyrun belgesel' diye. Kendi çapında belgesel denilebilir bunlara ama sinemasal olarak bir şey ifade etmiyor. Bu bakımdan belgeseller gitgid

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı iş birliğiyle bu yıl dokuzuncusu düzenlenen, "İstanbul Edebiyat Festivali"nde "Sinema ve Belgesel" başlıklı oturum yapıldı.

Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleşen panelin oturum başkanlığını yapan yazar İsmail Halis, "Yaşadığımız çağ ortada. Türkiyemizin verdiği mücadeleler, Türkiye'ye karşı açılan cepheler ortada. Adı belgesel, adı sinema, adı medya ya da başka alanlarda, dünyanın her yerinde bir cephedeyiz. Ama Türkiye bütün cephelerin ön safı. Bu ön safta omuz omuza durmak gerekiyor. Bu omuz omuza safın en güzel adreslerinden biri de Türkiye Yazarlar Birliği." dedi.

- "Kurmaca sinema, hayatı ve alemi tasvir etmektir"

Yönetmen Ahmet Seven, belgeselin ilk olarak bir gün hatırlamak ve eğlenmek amacıyla başladığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Gündelik yaşamdan kareler alındıktan sonra arşivleme süreci başlıyor. Arşivleme sürecinde altını özellikle çizmem gerekiyor ki burada batının kendi ideolojik yansımalarının da görüldüğünü söyleyebiliriz. Bir dönem coğrafi keşiflerden önceki seyyahların doğuyu ya da keşfedilen coğrafyaların zenginliklerini bir şekilde batıya taşıma süreci kamerayla birlikte ortaya çıkmaya başlıyor. Doğal ortam kaydediliyor. Belgeleme süreci bir şekilde belgesel yapma sürecine evriliyor. Burada çekilen görüntülerin bir şekilde kurgulanıp, insanlarla paylaşılması ile asıl belgesel dönemi o zaman başlıyor."

Seven, Oscar'da belgesel türünde ödül verilmeye başlanmasıyla birlikte bağımsız filmlere destek verildiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Aslında 1990'dan sonra filmciler, belgeselciler zihinlerinde kurmak istedikleri dünyanın filmlerini yapmaya başlıyorlar. Yani kendilerince gelecekte nasıl bir dünya arzu ediyorlarsa yeni dünyanın filmlerini yapmaya başlıyorlar."

Sinema ve belgesel ilişkisine de değinen Seven, kurmaca sinemanın hayatı ve alemi tasvir etmek olduğunu, belgesel filmlerin ise temsil etmek manasına geldiğini sözlerine ekledi.

Seven, sinemada gerçeklik tartışmasının filmlerde kurguya ihtiyaç duyulmasından sonra ortaya çıktığını anlatarak, "Mesela mekan ve mekana dokunmak konusu. Mekan sadece içinde bulunduğumuz alandır. Alemin kendisi bir mekandır ve o mekan Allah'a aittir. Ona dokunduğunuz zaman gayretullaha dokunmuş olacağız. Bu mesele de gerçek kavramı ile ilgilidir. Yani duruma, o olaya, gerçekliğe, karaktere saygı duyarak onu nasıl bir filme dönüştürme durumunuzdur. Tüm bunları göz önüne alarak filminizde bu gerçeklikleri ele alarak, doğru temsilciye bakmanız gerekir." dedi.

- "Belgeseller televizyona malzeme üreten bir meta haline geliyor"

Yönetmen Ensar Altay ise belgeselde iyi bir hikaye anlatmanın önemli olduğuna dikkati çekerek, "İlk olarak ne anlatacaksınız?. Yani ne anlatacaksanız içeriğini çok temiz bir şekilde ifade etmeniz gerekir. Ondan sonra nasıl anlatacağınıza kafa yormak gerekir. Bu nasılı hikaye kendi şartları içinde zaten belirler. Fakat bugün çok kaba bir şekilde bakıldığı için belgesele, yani bir konuşma ve iki görüntü konuluyor 'buyrun belgesel' diye. Kendi çapında belgesel denilebilir bunlara ama sinemasal olarak bir şey ifade etmiyor. Bu bakımdan belgeseller gitgide sinemadan ayrılıyor ve televizyona malzeme üreten bir meta haline dönüşmeye başlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Altay, tarafsız bir belgeselin olamayacağını dile getirerek, belgesele konulan bir müziğin dahi o filme yorum katabileceğini dile getirdi.










Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English