Son Dakika Haberler

"Kardeşliğimiz, birliğimiz, huzurumuz için, güçlü Türkiye için evet, bin kez evet" "16 Nisan'daki evet Türkiye'yi güçlendirir" "Batı ile ilişkileri toparlarız, dünyanın çok değişik kesimleriyle ilişkileri geliştiririz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, referandum konusunda, "Kardeşliğimiz, birliğimiz, huzurumuz için güçlü Türkiye için evet, bin kez evet." dedi.

Şimşek, Kral FM'de Gezegen Mehmet'in sunduğu programda gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin Batı ile ilişkilerine yönelik soru üzerine Şimşek, "Batı ile ilişkileri toparlarız, dünyanın çok değişik kesimleriyle ilişkileri geliştiririz." diye konuştu.

Değişen dünya dinamiklerini dikkate alacaklarını dile getiren Şimşek, "(Avrupa) Onların bize, bizlerin de onlara ihtiyacı var. Bu dönem geride kalacak tekrar pragmatik bir çerçevede, Türkiye'nin ve Avrupa'nın menfaatinde ilişkiler yürütülecek. Türkiye dünyadan kopmuyor, içine kapanmıyor. Dünya da Türkiye'den kopamaz. Bu ilişkiler güçlü şekilde tekrar kurgulanır, devam eder." değerlendirmesinde bulundu.

Referandumun neler getirdiğine ilişkin mantığın vatandaşların kafasında 3 aşağı 5 yukarı oturduğunu ifade eden Şimşek, bunun yanında bazı hususlarda çok yanlış bilgilendirmeler yapıldığını söyledi. Şimşek, sistem değişikliğinin kişiler üzerinden tartışılmasının da doğru olmadığını belirtti.

Şimşek, "Sistem değişikliğinin ardından mazeretler bitecek mi?" sorusuna karşılık Şimşek, "Aynen öyle" yanıtını verdi.

Seçim barajının makul bir seviyeye indirilmesinin faydalı olacağını vurgulayan Şimşek, "Dünya uygulamalarına bakmak lazım ama yüzde 10 hakikaten yüksek" dedi.

Şimşek, sistem değişikliğinin dünyadaki en iyi uygulamalara paralellik taşıdığını, mevcut Anayasa'da ilerde yaşanabilecek hükümet krizlerinin engellediğini, istikrarın sağladığını ve denge-fren unsurlarını içerdiğini kaydetti. Mehmet Şimşek, "16 Nisan'daki evet Türkiye'yi güçlendirir." diye konuştu.

Yaptırdıkları anketlerin sonuçlarına ilişkin de bilgi veren Şimşek, "Anketler şu anda eveti gösteriyor ama rehavete kapılmayacağız, sahadayız. Güçlü evet için çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

"Halk TV'den teklif gelse çıkar mısınız oraya?" sorusunu Şimşek, "Düşünürüm. Fikirlerimizi rahat, makul bir çerçevede paylaşma imkanı verilirse... Benim böyle bir tavrım da yok" şeklinde yanıtladı.

- Türkiye'yi neler bekliyor?

Şimşek, "evet" ve "hayır" sonucuna göre Türkiye'de neler olacağına ilişkin soruya karşılık şöyle konuştu:

"Evet çıkarsa Türkiye'nin yönetimde istikrarına ilişkin belirsizlik kalkar. Türkiye bundan sonra klasik hükümet krizleri yaşamaz, hükümet kurmak için aylarca müzakereler yürütülmez. Evet çıkarsa bürokrasi çok daha verimli çalışır. Halkın yüzde 50'sinden fazlasının desteğine sahip bir cumhurbaşkanı başkanlığındaki hükümet Türkiye'nin hakkını, hukukunu ve istikrarını daha güçlü şekilde sağlar. Terörle mücadeleden ekonomik başarıya, millete hizmetten bürokrasinin azaltılmasına, yönetimde istikrardan temsilde adaletin sağlanmasına kadar birçok alanda Türkiye'nin önünü açar.

Hayır çıkarsa 2 başlılığın ileride getirebileceği krizlere açık olunur. Yönetimdeki istikrarsızlık problemi devam edecek. Kısa ömürlü hükümetler, verimsiz ve hantal bürokrasi muhtemelen devam edecek."

- "Milletin kararı her şeyin üzerinde"

Şimşek, "Hayır çıkarsa AK Parti ve hükmet pes mi edecek, bir daha denemeyecek mi? sorusu üzerine, "Milletin kararı her şeyin üzerindedir. Türkiye için doğru olduğuna inandığımız şeyleri milletimize anlatıyoruz ve inanıyoruz ki evet çıkacak. Milletimiz farklı bir karar verirse saygı duyacağız. İleride milletimiz bu veya başka hususlarda fikir değiştirecek gibi olursa o gün farklı bir değerlendirme yapabilirim. Bugünden yorum yapmam doğru olmaz." dedi.

Bu anayasa değişikliğinin şahsileştirmeden içeriğine bakılarak değerlendirilmesini istediklerini ifade eden Şimşek, Başkanlık Sistemi uygulayıp da başarılı olan ülkelerden farklı bir şey getirmediklerini söyledi. Mehmet Şimşek, "Türkiye geriye gitmiyor, ileriye gitmede büyük bir potansiyel kazanıyor" görüşünü dile getirdi.

- "Gönül Dağı" türküsüne eşlik etti

Kürt vatandaşlara Kürtçe seslenen Şimşek, "Kardeşliğimiz, birliğimiz, huzurumuz için güçlü Türkiye için evet, bin kez evet" dedi.

Şimşek, programda "evet" ve "hayır" tutumunun gerekçeleri paylaşılan dinleyicilere de yanıtlar verdi.

Mehmet Şimşek, programın sonunda Neşet Ertaş'ın, "Gönül Dağı" türküsüne eşlik etti.

(Bitti)


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English