Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Baraj ve göletlerdeki yetiştiricilikten 823 milyon liralık katkı

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, baraj ve göletlerdeki yetiştiricilik faaliyetlerinden geçen yıl ülke ekonomisine 823 milyon lira katkı sağlandığı bildirildi Bakan Eroğlu: "Avcılığa açılan baraj ve göletlerden 14 bin 100, özel sektör tarafından yetiştirme faaliyetleri gerçekleştirilen baraj ve göletlerde de 128 bin ton olmak üzere toplam 142 bin 100 ton su ürünü yetiştirildi. Bu ürünlerden de ülke ekonomisine 2017'de toplam 823 milyon lira katkı sağlanmış oldu"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, baraj ve göletlerdeki yetiştiricilik faaliyetlerinden geçen yıl ülke ekonomisine 823 milyon lira katkı sağlandığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre içme, kullanma ve zirai arazilere sulama suyu temin eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı, inşa ettiği tesislerle aynı zamanda su ürünleri yetiştiriciliği ile ülke ekonomisine de katkı sağlıyor.

Bakanlığa bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce inşa edilen baraj ve göletlerde yürütülen su ürünleri yetiştiriciliği ile hem sektördeki vatandaşlara hem de ülke ekonomisine gelir sağlanıyor.

Türkiye'deki baraj ve göletlerde tabii olarak yaşayan yaklaşık 30 farklı balık türü bulunuyor. Bu türlerin desteklenmesi ve balıkçılık faaliyetlerinden gelir elde edilmesi maksadıyla DSİ'ye ait 7 adet su ürünleri merkezinde yetiştirme faaliyetlerine devam ediliyor.

Baraj ve göletlerin balıklandırılması gayesiyle tesis edilen merkezlerde ekonomik değeri yüksek ve nesli tehlike altında olan yerel balıklar yetiştiriliyor. Bu merkezlerdeki faaliyetler kapsamında ülkemizde yayın balığı da ilk kez DSİ merkezlerinde yetiştirilmeye başlandı.

- Şabut balığı Atatürk ve Karakaya baraj göllerine bırakılıyor

Açıklamaya göre, DSİ tarafından ilk su ürünleri yetiştirme merkezi 1959 yılında kurulurken son yıllarda bu alandaki çalışmalara ağırlık verilerek yetiştirme merkezi sayısı 7'ye yükseltildi.

Ülke genelinde tespit edilen 230 adet baraj gölü ve çok sayıda gölet için bir plan hazırlanarak bu merkezlerde yetiştirilen balıklarla balıklandırma çalışmalarına hız verildi.

Son yıllarda yakalanan ivme ile bugüne kadar toplam 546 milyon adet balık yetiştirilerek bu baraj gölü ve göletlere salındı.

Yıllık 27 milyon yavru sazan balığı yaklaşık 110 baraj ile 35 gölete bırakılırken, havzaya özgü şabut balığı ise Atatürk ve Karakaya baraj göllerine bırakılacak.

Son yıllarda Keban Barajı Su Ürünleri Merkezi'nde seri üretimine geçilen yayın balığı yavrularından bin 800 adedi, bu türün tabii olarak yaşadığı bilinen Kılıçkaya Baraj Gölü'ne bırakıldı.

2015'den bu yana her yıl imkanlar ölçüsünde ortalama bin adet yayın balığı balıklandırma boyuna kadar getirilerek uygun baraj göllerine bırakıldı.

Öte yandan ileriki yıllarda Amasya-Yedikır ve Bolu-Gölköy Su Ürünleri Merkezi'nde yetiştirilen mersin balıklarından elde edilecek yavrular, bu türün tabii olarak yaşadığı bilinen Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya ve Çoruh nehirlerinin giriş kısımları ile bunlarla bağlantılı baraj göllerine bırakılacak.

- "142 bin 100 ton su ürünü yetiştirildi"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı açıklamada, DSİ'nin sadece baraj ve gölet inşa etmekle yetinmediğini belirtti.

İçme, kullanma ve sulama suyu temin etmek için inşa edilen baraj ve göletlerde balıklandırma faaliyetlerini de sürdürdüklerini ifade eden Eroğlu, "Avcılığa açılan baraj ve göletlerden 14 bin 100, özel sektör tarafından yetiştirme faaliyetleri gerçekleştirilen baraj ve göletlerde de 128 bin ton olmak üzere toplam 142 bin 100 ton su ürünü yetiştirildi. Bu ürünlerden de ülke ekonomisine 2017'de toplam 823 milyon lira katkı sağlanmış oldu." bilgisini aktardı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English