Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Avro Bölgesi'nde ihracat ve ithalat haziranda arttı

Avro Bölgesi'nde haziranda 2017'nin aynı ayına göre ihracat yüzde 5,7, ithalat da yüzde 8,6 arttı AB'nin, bu yılın ilk yarısında 44,3 milyar avroluk ihracat, 38 milyar avroluk ithalat gerçekleştirdiği Türkiye, birliğin 5'inci büyük ticaret ortağı olmaya devam etti AB'nin bu yılın ocak-haziran döneminde ABD'ye karşı 67 milyar dolarlık ticaret fazlası, dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'e karşı da 81,2 milyarlık ticaret açığı vermesi dikkati çekti

Anadolu Ajansı haberine göre;
BERLİN (AA) - Avro Bölgesi'nde haziranda 2017'nin aynı ayına göre ihracat yüzde 5,7, ithalat da yüzde 8,6 arttı.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, ortak para birimi ve yasal ödeme aracı olarak avroyu kullanan 19 üyeli Avro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmamış rakamlarla ihracat, bu yılın haziran ayında 2017'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 5,7 artarak 198,6 milyar avro, ithalat da yüzde 8,6'lik artışla 176,1 milyar avro seviyesinde gerçekleşti.

Para birliğinde dış ticaret fazlası, Haziran 2018'de 22,5 milyar avro olurken, geçen yılın aynı döneminde 25,7 milyar avro seviyesinde kaydedildi. Avro Bölgesi içi ticaret ise bu dönemde yüzde 7,1 artarak 170,7 milyar avro oldu.

Mevsimsellikten arındırılmış rakamlarla ele alındığında, Avro Bölgesi'nde haziranda 190,8 milyar avroluk ihracat, 174 milyar avroluk ithalat yapılırken, dış ticaret fazlası 16,7 milyar avro düzeyinde gerçekleşti.

Avro Bölgesi'nde Ocak-Haziran 2018 dönemi ele alındığında ise 2017'nin aynı dönemine göre ihracat yüzde 3,1'lik artışla 1 trilyon 124 milyar avro, ithalat da yüzde 3,8 yükselerek 1 trilyon 24 milyar avroya çıktı. Avro Bölgesi, söz konusu dönemde 100,7 milyar avro dış ticaret fazlası verdi. Bu dönemde Avro Bölgesi içi ticaret de yüzde 5,5 artarak 980,6 milyar avro oldu.





- AB, haziranda 6,9 milyar avro dış ticaret fazlası verdi



Veriler ayrıca, 28 üyeden oluşan AB'de, bu yılın haziran ayında 2017'nin aynı ayına kıyasla ihracatın yüzde 8,2'lik artışla 171,5 milyar avroya, ithalatın da yüzde 8,4 artarak 164,6 milyar avroya yükseldiğini ortaya koydu.

AB'de haziranda 6,9 milyar avro dış ticaret fazlası gerçekleşirken, AB içi ticaret de yüzde 5,4'lik artışla 304,8 milyar avro seviyesinde belirlendi.

Ocak-Haziran 2018 dönemi ele alındığında, AB'nin ihracatı 2017'nin aynı dönemine göre yüzde 2,5 artarak 957 milyar avroya, ithalatı da yüzde 2,8 artarak 960,7 milyar avroya çıktı. Böylece söz konusu dönemde AB, ticaret yaptığı ülkelere karşı 3,9 milyar avro dış ticaret açığı verdi.


- Türkiye, dış ticarette AB'nin 5'inci büyük ortağı



AB'nin bu yılın ocak-haziran döneminde Türkiye'ye ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 artarak 44,3 milyar avro seviyesinde gerçekleşti.

Söz konusu dönemde, AB'nin Türkiye'den ithalatı ise yüzde 6,7 yükselişle 38 milyar avro oldu. Böylece Türkiye, AB'nin dış ticaretindeki en önemli 5'inci ülke konumunu sürdürdü.



- ABD, AB'nin en büyük ticaret ortağı



AB üyesi ülkelerin söz konusu dönemde 198 milyar avroluk ihracat ve 131 milyar avroluk da ithalat gerçekleştirdiği ABD, AB'nin en büyük ticaret ortağı olma konumunu bu yılın yarısında da sürdürdü. AB'nin ABD'ye ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9, ABD'den ithalatı da yüzde 2,4 düşüş kaydetti. ABD'ye karşı AB'nin ticaret fazlası 67 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Söz konusu dönemde AB'nin ikinci en büyük ticaret ortağı Çin oldu. Bu dönemde AB, 100,8 milyar avroluk ihracat yaptığı Çin'den 182 milyar avroluk ithalat gerçekleştirdi.

AB ülkelerinin Çin'e ihracatı söz konusu dönemde yüzde 3,9 ve Çin'den ithalatı ise yüzde 0,8 yükseldi. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi de olan Çin, AB'ye karşı 81,2 milyar ticaret fazlası verdi. Geçen yılın aynı dönemde Çin'in AB'ye karşı ticaret fazlası 83,6 milyar avro olmuştu.



- AB'nin Rusya'dan ithalatı ihracatını geçti



AB'nin bu yılın ilk yarısında 77,3 milyar avroluk ihracat ve 54,3 milyar avroluk ithalat yaptığı İsviçre, birliğin üçüncü en önemli ticari partneri olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde, AB'nin İsviçre'ye ihracatı yüzde 0,7 artarken, ithalatı yüzde 2,2 düştü.

AB ülkelerinin 42,2 milyar avroluk ihracat ve 81,2 milyar avroluk ithalat gerçekleştirdiği Rusya ise en büyük dördüncü ticaret ortağı oldu. AB'nin Rusya'ya geçen yılın ocak-haziran dönemindeki ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,4, bu ülkeden ithalatı da yüzde 8,3 arttı.

Öte yandan, AB'nin en büyük ticaret partnerleri sıralamasında Türkiye'yi, Norveç, Japonya, Güney Kore, Hindistan ve Kanada izledi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English