Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

'Aşırı sıcaklar uyku bozukluklarına yol açıyor'

UYKUDER Genel Başkanı Prof. Dr. Karadağ, ''Kuzey Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası hem sıcaklığı hem de nemi artırdığı için birçok hastalığı tetiklediği gibi uyku bozukluklarına da yol açıyor.'' dedi.

’Aşırı sıcaklar uyku bozukluklarına yol açıyor’
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Karadağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkeyi etkisi altına alan sıcak hava dalgasının, başta yaşlılar ve küçük çocuklar olmak üzere vatandaşlarda hem uyku uyumayı zorlaştırabileceğini hem de kimi uyku problemlerine yol açabileceğini söyledi.

Son günlerde uyku bozukluğu şikayeti çeken insanların oranında artış görüldüğünü vurgulayan Karadağ, ''İyi ve kaliteli bir uyku için normalde ortalama 37 civarı olan vücut sıcaklığının, uyku sırasında 1-2 derece civarında düşmesi gerekiyor. Fakat havalar aşırı sıcak olunca bu vücut sıcaklığının düşmesi de çok az oluyor. Bu da insanlarda kimi durumlarda tıpta uykuya dalmak ve uykuyu sürdürmekte güçlük olarak tanımlanan 'insomnia'ya neden olabiliyor.'' diye konuştu.

Çay ve kahve tüketimi, uykudan en az 2 saat önce bırakılmalı

Karadağ, sıcak havalarda özellikle yatmadan önce aşırı çay ve kahve içilmesinin uyku kalitesini bozduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Toplumumuzun sıkça tükettiği çayda bulunan teofilin maddesinin biraz nefes açıcı özelliği vardır ama bu madde çarpıntı da yapabiliyor ve aynı zamanda da uyku bozukluklarına yol açabiliyor. Yine kahvede bulunan kafeinin de uyarıcı etkiye sahip olduğu için uyku kaçırdığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla özellikle bu mevsimde ve sıcaklarda uykudan en az 2 saat önce bu içecekleri içmeyi bırakmak gerekiyor.''

"Yatmadan 3-4 saat önce yeme-içme kesilmeli"

Sıcak havalarda, bazı hususlara dikkat ederek uyku problemlerinin en alt seviyeye indirilebileceğini anlatan Karadağ, bu mevsimde sağlıklı bir uyku için öncelikle "uyku hijyeni"nin (düzenli ve kaliteli bir uyku için yapılması gerekenler) şart olduğunu belirtti.

Karadağ, "uyku hijyeni"ni oluşturmak için dikkat edilecek konulara işaret ederek, şunları kaydetti:

"Akşam yemeklerinde aşırı ağır, yağlı, acılı ve baharatlı yemekler tüketilmemeli, yatmadan 3-4 saat önce yeme-içme kesilmeli, ağır ve aşırı egzersizlerden kaçınılmalı, yatak odası karanlık ve sessiz bir ortam olmalı ve sık sık havalandırılmalı, ılık suyla mutlaka duş alınmalı. Çünkü bu duş hem vücudu gevşetir hem de rahatlatır. Yine uyku esnasında üst örtülecekse örtü ya da çarşaf mutlaka pamuklu olmalı ki kişiyi terletmesin. Ayrıca yatak nevresim takımları düzenli aralıklarla değiştirilmeli ve yıkanmalı, klima kullanılıyorsa uyku odasının ortalama sıcaklığı 24-25 derece olacak şekilde ayarlanmalı ve uykudan önce aşırı çay ve kahve gibi sıcak içecekler içilmemeli.''


 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English