Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Arapça öğrenmek için gittiği Sudan'da çiftlik kurdu

Türk iş adamı Hasan Hüseyin Ata, 3 aylık Arapça-İngilizce öğrenimi için gittiği Sudan'da, birkaç iş adamıyla birlikte çiftlik kurarak, yetiştirdikleri hayvanları Suudi Arabistan'a satıyor Sudan'ın kesime hazır 150 milyon büyükbaş, 3 milyon deve ve 5 milyon tavuk varlığıyla Afrika'nın hayvancılık sektöründe avantajlı ülkesi konumunda olduğunu belirten Ata, Türk iş adamlarını ülkede yatırım yapmaya davet ediyor Ata: "Sudanlılar tarım ve hayvancılık yatırımcılarına ayrı bir ilgi gösteriyor. Hal böy

Anadolu Ajansı haberine göre;
HARTUM (AA) - ABDULLAH ULUYURT - Arapça ve İngilizce öğrenmek için 3 aylığına gittiği Sudan'da birkaç iş adamıyla çiftlik kuran ve yetiştirdikleri hayvanları Suudi Arabistan'a satan iş adamı Hasan Hüseyin Ata, ülkedeki cazip imkanlar nedeniyle Türk iş adamlarını ülkede yatırım yapmaya davet ediyor.

Kuzey Afrika ülkesi Sudan'da 150 milyon büyükbaş, 3 milyon deve ve 5 milyon tavuk bulunuyor. Sudan, bu rakamlarla dünyada hayvancılık alanında "tek" olarak gösterilen Hollanda'yı geride bırakıyor.

Sudan'da binlerce insanın geçimini sağladığı hayvancılık, tarım ile ülkenin en önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor.

- Türk iş adamı, Sudan'dan Suudi Arabistan'a hayvan satıyor

İş adamı Hasan Hüseyin Ata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 aylık Arapça-İngilice öğrenimi için geldiği Sudan'da, iş kurduğunu ve yaklaşık 5 yıldır hayvancılık yaptığını söyledi.

Ata, birkaç Türk iş adamıyla küçük bir çiftlik kurarak işe başladıklarını ve zamanla yetiştirdikleri hayvanları Suudi Arabistan'a satarak sektörde yer edindiklerini anlattı.

Sudanlıların hayvancılık konusunda öğrenmesi gereken birçok konunun olduğunu aktaran Ata, "Hayvan hastalıkları gibi önemli konulara pek vakıf değiller. Hayvancılıkla uğraşan kişilerin bu hususlarda eğitilmesi için çeşitli devlet çalışmaları başlatıldı. Hayvancılık alanında seminerler veriliyor, köylere veterinerler gönderiliyor. Son 2 yılda yapılan bu çalışmalar meyvesini verdi. Afrika'da hayvancılık denilince Cibuti akla geliyordu, artık ibre Sudan'a döndü." ifadelerini kullandı.

Ata, Sudan devletinin eğitim çalışmalarına destek olmaya çalıştıklarını belirterek, veterinerlik fakültesi öğrencilerinin çiftliklerinde belli periyotlarla uygulamalı ders yaptığını söyledi.

Ülkedeki hayvanların etlerinin, doğal beslenme nedeniyle çok lezzetli olduğuna dikkati çeken Ata, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Sudan'da büyük bir çiftlik kurduğunu ve besledikleri hayvanlardan her ay 200 bin büyükbaşı ülkelerine götürdüklerini anlattı.

- Türk iş adamları Sudan'a yatırım yapmalı

Büyükbaş hayvanın yanında küçükbaş hayvan da yetiştirdiklerine işaret eden Ata, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin son yıllarda Afrika atılımı içerisinde olduğu biliniyor. Ülkemin kurumlarını Sudan'da görmek her Türk vatandaşı gibi beni de memnun eder. Sadece devletimiz değil, iş adamlarımızın da buraları görmesi gerekiyor. Örneğin, etin çok ucuz olduğu Sudan'a modern, geniş bir kesimhane ya da et işleme tesisi kurulabilir. Buralarda doğal yemlemeyle harika verim elde edilebilir."

Ata, Sudan'ın hayvancılık sektöründe Hollanda ve diğer ülkelerden birçok açıdan daha avantajlı olduğunun altını çizerek, "Afrika'yı, Türkiye'ye uzak gibi lanse ediyorlar. Özellikle Sudan ülkemizin hemen yanı başında sayılır. Gemilerle ihracat ve ithalat rahatlıkla yapılabilir. Hayvancılık sektöründe de bu durum geçerli. Hayvanlar veya soğuk hava depolu odaların olduğu gemilerle etler Türkiye'ye taşınabilir." diye konuştu.

- Katar'a ihracat yapacaklar

Yakın zamanda Katar'a ihracat yapacaklarını aktaran Ata, Sudan'dan gelen etin çok lezzetli olması nedeniyle Arap ülkelerinde çok rağbet gördüğünü ifade etti.

Ata, Türk yatırımcılarının Sudan'a gelmesi gerektiğini vurgulayarak, "Sudanlılar tarım ve hayvancılık yatırımcılarına ayrı bir ilgi gösteriyor. Hal böyleyken ülkemin ve ülke insanımın kazanmasını istiyorum. Ayrıca Sudan devleti, kümes, süt sağma makinesi gibi hayvancılık sektörünü ilgilendiren aletlerin ülkeye girişinde ya vergi almıyor, ya da çok az vergi istiyor." dedi.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English