Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Ankara'nın başkent oluşunun 94'üncü yıl dönümü

Başbakan Yıldırım: (2) "Uluslararası standartlardaki müsabakalara ev sahipliği yapacak şekilde 19 Mayıs Stadı'nı 50 binin üzerinde kapasiteli yeni bir stadyum olarak inşa edeceğiz" "15 yılda, 48 milyar dolarlık bütçe dışı kaynaklardan 157 proje yaptık. Bu projelerin işletme süresinde kamuya ödenecek kaynak miktarı 70 milyar dolar. Bizim ödeyeceğimiz ne kadar? 12 milyar dolar" "Esenboğa Havalimanı'nın yurt dışına çıkışları biraz zayıf. Şu anda 11 noktaya uçuş var. Bir başkent için bu yeterli deği

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Uluslararası standartlardaki müsabakalara ev sahipliği yapacak şekilde 19 Mayıs Stadı'nı 50 binin üzerinde kapasiteli yeni bir stadyum olarak inşa edeceğiz." dedi.


Yıldırım, Ankara'nın başkent oluşunun 94'üncü yıl dönümü etkinliğindeki konuşmasında, Grand Ankara Hotel'de düzenlenen programda, Ankara'ya ilişkin yapımı devam eden projeleri anlattı.

Ankara-Niğde otoyol projesinin ihalesinin yapıldığını bildiren Yıldırım, 360 kilometre uzunluğa sahip projenin "yap-işlet-devret" modeliyle gerçekleştirileceğini anlattı.

Yapımına başlanan projenin birkaç yıl içinde tamamlanacağını söyleyen Yıldırım, "Böylece Ankara'dan Konya'ya veya daha güneye, Afyon üzerinden Antalya, Mersin, Adana, Gaziantep ve Urfa istikametine gidecek, Ankara-Kulu arasındaki o yoğun trafik akışı direkt otoyolla güneye ve Akdeniz'e indirilmiş olacak." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, Ankara 19 Mayıs Stadı'nın, uluslararası standartlardaki müsabakalara ev sahipliği yapacak şekilde, 50 bin seyircinin üzerinde kapasiteli yeni bir stadyum olarak inşa edileceğini ifade etti. Bu kararın alındığını dile getiren Yıldırım, Ankara'ya hayırlı olmasını diledi.

- "Dünyanın hayranlıkla izlediği projeleri ülkemize kazandırdık"

Ankara için hedefleri 50 ve 100 yıl sonrasına göre planladıklarına dikkati çeken Yıldırım, "Dünyanın hayranlıkla izlediği projeleri ülkemize kazandırdık, kazandırmaya devam ediyoruz." dedi.

Yıldırım, 2008 dünya ekonomik krizini hatırlatarak şunları söyledi:

"Üzerinden yaklaşık 10 yıl geçti. Kriz devam ediyor, bitmiş değil. Ama 10 yıl içinde koca dünyada 10 büyük proje yapılıyor. 'Mega proje' dediğimiz, 'marka proje' dediğimiz 10 proje yapıldı veya yapılıyor. Bunlardan 5 tanesi Türkiye'ye ait. 10 büyük küresel projenin 5 tanesi Türkiye'ye ait. Osmangazi Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Çanakkale Köprüsü, Avrasya Tüneli, Marmaray ve dünyanın en büyüğü yeni İstanbul Havalimanı. Bunun yanında birçok ulaştırma, hastane projeleri ve diğer projeler planlandığı gibi devam ediyor."

Ankara'nın başkent olmasının 94. yıl dönümü dolayısıyla Ankaralılara müjde veren Yıldırım, şöyle devam etti:

"Başkentin havaalanının yolu, köy yolu, Ankara'nın meydanı, köy meydanı gibiydi. Barakalar, oradan uçağa geçiliyor. Hiç Ankara'ya yakışan bir şey değildi. Kısa sürede o modern terminali yaptık, hizmete aldık. Hatta eski siyasetçilerin biri, uçaktan inip içeriye girince 'Evladım bizi yanlış yere getirdiniz, ben Ankara'ya gidecektim.' demiş. 'Burası Ankara' demişler, bir türlü inanamamış."

- "Önemli olan para değil, parayla herkes iş yapar"

"CHP'lilerin Esenboğa Havalimanı terminalinin yapılmaması için büyük direnç gösterdiklerini" dile getiren Yıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı:

"'Devletin parasını çarçur ediyorsunuz. Ne lüzum var böyle terminale. Kimleri zengin edeceksiniz.' Yap-işlet-devret olarak yaptırdığımız o terminal, ilk yılda garanti ettiğimiz yolcu sayısını geçti, üzerine çıktı. Üzerine çıkan yolcudan gelen gelirlerin yarısını da biz almaya başladık. Sözleşmemiz böyleydi. 'İş bilenin, kılıç kuşananın.' 14 yıl geçti, süre bitti. Tekrar kiraya verdik. Şimdi oradan da külliyetli miktarda para aldık. Bu işler böyle oluyor. Nasıl oluyor, nasıl yapıyorsunuz? Para var mı? Önemli olan para değil, parayla herkes iş yapar. Yeter ki işin nasıl olacağını bileceksin. Kaynak üreteceksin, kamuya yük getirmeden iş yapacaksın.

Efendim diyorlar ki 'Siz pahalı pahalı köprüler yaptırıyorsunuz, yollar yaptırıyorsunuz, havaalanları, hastaneler... Dünya kadar para veriyorsunuz.' 15 yılda, 48 milyar dolarlık bütçe dışı kaynaklardan 157 proje yaptık. Bu projelerin işletme süresinde kamuya ödenecek kaynak miktarı 70 milyar dolar. Bizim ödeyeceğimiz ne kadar? 12 milyar dolar. 12 milyar dolar garanti olarak ödeyeceğiz. Karşılığında da 70 milyar dolar para alacağız. Hani nerede, kaynakları başkalarına aktarıyoruz? Maalesef bilen de konuşuyor, bilmeyen de konuşuyor."

Yıldırım, Esenboğa Havalimanı'nın yurt dışı uçuşlarının biraz zayıf olduğuna işaret ederek "Hiç yoktu da şu anda 11 sefer var, yani 11 noktaya uçuş var. Bir başkent için bu yeterli değil. Türk Hava Yolları ile konuştuk, en kısa zamanda yeni uçuşları başlatıyoruz. İlk olarak 29 Ekim'de ilk uçuş Franfurt'a, ardından Viyana'ya, Berlin'e, Paris'e yapılacak. Hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Başbakan Yıldırım, konuşmasını Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Ankara başkenttir ve ebediyen başkent kalacaktır." sözünü hatırlatarak tamamladı.

- Diğer konuşmacılar

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, belediye başkanlığı yaptığı dönemdeki hizmetleri anlattı. Kentin çok değişik medeniyetlere ev sahipliği yaptığını vurgulayan Gökçek, şöyle konuştu:

"Büyükşehir Belediyesi olarak hedefimiz Ankara'da hep yaşam kalitesini arttırmak oldu. Belediye Başkanı olduğumda Ankara'da 350 bin araç vardı, şu anda 2 milyon 200 bin araç var. Trafik de son derece güzel bir şekilde rahatlıkla akabiliyor. 23 Nisan'da Avrupa'nın en büyük tema parkını açıyoruz. Ankara turizmine de çok ciddi anlamda da katkıda da bulunacak."

Gökçek, konuşması sonrasında fotoğraflarla "Dünden Bugüne Ankara" sunumu yaptı.

Ankara Valisi Ercan Topaca da Ankara'nın modern bir şehir olduğunu belirterek "İnsanımız içinde parklarıyla yollarıyla gerçekten başka şehirlere imrenmeden, rahatça yaşayabileceği huzurlu bir kent Ankara." dedi.

Kentin, yeşili olmayan bir şehirden bugünkü haline geldiğini dile getiren Topaca, başkentin her yönüyle ve imkanıyla Türkiye'ye örnek olduğunu kaydetti.

- Notlar

Programda, Avrupa Şampiyonu olan Ampute Futbol Milli Takımı'na Büyükşehir Belediyesinin 200'er bin liralık ödülleri takdim edildi.

Başbakan Yıldırım, salona gelişinde konuşması öncesinde ilk olarak Ampute Futbol Milli Takımı oyuncularının yanına geldi ve onlarla ayaküstü sohbet etti.

Ünlü sanatçı Mustafa Ceceli de konuklara kısa bir konser verdi.

(Bitti)


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English