Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Altıntepe "arkeopark"a dönüştürülecek

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde Urartular döneminden kalan Altıntepe Kalesi'nin "arkeopark" haline getirilmesi hedefleniyor Tarihi kalede, Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu başkanlığında kazı çalışmaları devam ediyor

Anadolu Ajansı haberine göre;
ERZİNCAN (AA) - YAKUP BAKAR - Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde Urartular döneminden kalan Altıntepe Kalesi'nin "arkeopark"a dönüştürülmesi hedefleniyor.

Üzümlü yakınlarındaki Altıntepe Kalesi'nde 4 Ağustos'ta başlatılan 2014 yılı 12. dönem kazı çalışmaları devam ediyor. Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu başkanlığındaki 40 kişilik ekiple yürütülen çalışmaların 10 Eylül'de tamamlanması planlanıyor.

Altıntepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı ekibinde öğrenciler, araştırma görevlileri ve yardımcı doçentlerin yanı sıra 22 işçinin görev aldığını söyledi.

Bu dönem yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Karaosmanoğlu, "Doğudaki dış sur duvarları, kuzeydeki taş yapı ve apadananın (Urartular dönemindeki çok sütunlu saray) güneyindeki alan geçen yıldan yarım kalmıştı, bunları devam ettirmeyi düşünüyoruz. Bu sene, Urartu kültüründe tek örnek olan, yer altına yapılmış 3 oda mezarın restorasyon planını hazırlamayı düşünüyoruz. Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, buranın restorasyonunun yapılmasına karar verdi. İhalesi yapıldı, bir de İstanbul'dan bir ekip gelip restitüsyon ve restorasyon projelerini hazırlayacak" diye konuştu.

Altıntepe'nin önemli bir kale olduğunu vurgulayan Karaosmanoğlu, şunları söyledi:

"Altıntepe'de bir yandan kazı çalışmalarını sürdürürken, diğer taraftan da Altıntepe'yi arkeopark haline getirmeyi düşünüyoruz. Daha önceden kiliseyi koruma altına almıştık. Yine üstte Urartu dönemine ait bir tapınak vardı, onu onarmıştık. Şimdi de amacımız, ziyaretçilerin gezip görebileceği, Urartu kültüründe tek örnek olan, yer altına yapılmış mezarları olabildiğince eski haline dönüştürmek, restorasyonunu tamamlamak ve insanlara teşhir edebilmek, bunu planlıyoruz. İç sur duvarlarının olduğu gibi korunması gerekiyor. Bununla ilgili projemiz olacak. Bu şekilde bir yandan kazılar devam ederken, bir yandan da onarılabilecek ve korunabilecek yerleri koruma altına almayı düşünüyoruz."

 

- Altıntepe Kalesi

Kaynaklara göre, Urartular döneminde inşa edilen Altıntepe Kalesi, Erzincan il merkezinin 14 kilometre kuzeydoğusunda, yaklaşık 60 metre yüksekliğindeki tepede üzerinde bulunuyor.

Doğu Roma İmparatorluğu'nun önemli bir merkezi konumunda olan tepenin doğu yüzündeki burun üzerinde üç nefli, zemini mozaik kaplı bir kilise mevcut. Sur duvarları, kabul salonu, açık hava tapınağı, mezarları ve gelişmiş kanalizasyon şebekesiyle Doğu Anadolu bölgesinde örnek bir yapıya sahip Altıntepe'de 2003 yılından itibaren Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümünce kazı çalışması yürütülüyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English