Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Almanya'da CDU/CSU ile SPD'nin koalisyon için anlaşması

CDU/CSU ile SPD arasında kurulması öngörülen yeni hükümette CDU’lu bakanların isimleri belli oldu Leyen Savunma Bakanlığını, Atlmaier Ekonomi ve Enerji Bakanlığını, Spahn ise Sağlık Bakanlığını üstlenecek

Anadolu Ajansı haberine göre;
BERLİN (AA) – Almanya'da, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında kurulması öngörülen hükümette yer alacak Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) bakanların isimleri belli oldu.

Başbakan ve CDU Genel Başkanı Angela Merkel, bugün partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, olası hükümette görev alacak bakanların isimlerini açıkladı.

Ülkede yeni hükümetin oluşmasının yarın CDU'nun yapacağı kurultaydaki delegelerin kararına ve gelecek hafta sonucu açıklanacak SPD üyelerinin oylamasına bağlı olduğuna dikkati çeken Merkel, CDU'da olası yeni hükümette hangi isimlerin bakan olacağının önceden bilinmesinin anlaşılır bir talep olduğunu kaydetti.

İsimlerin belirlenmesinin kolay olmadığını ifade eden Merkel, bir önceki kabinede İçişleri Bakanlığı görevinde bulunan Thomas de Maiziere ve Sağlık Bakanlığını yürüten Hermann Gröhe'ye bakanlık görevi verilmemesini kendileri için "acı verici karar" olarak nitelendirdi.

Bakanlık görevi verilecek isimlerle gelecekteki görevlerin üstesinden gelinebileceğini belirten Merkel, yeni kabinede deneyimli ve yeni yüzlerin yer alacağını kaydetti.

Başbakan Merkel'in açıklamasına göre, Ekonomi ve Enerji Bakanlığını Peter Altmaier üstlenecek. Geçen yasama döneminde Savunma Bakanı olan Ursula von der Leyen, bu görevine devam edecek. Parti içinde Merkel'e muhalefet etmekle tanınan Jens Spahn ise Hermann Gröhe'nin yerine Sağlık Bakanı olacak.

CDU Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner Tarım Bakanlığına getirilirken Eğitim Bakanlığını Anja Karliczek üstlenecek.

Bakanlık seviyesindeki Başbakanlık Dairesi Başkanlığı ise Helge Braun'a teslim edilecek.

Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Monika Grütters, yeni kabinede bu görevi sürdürecek.

Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanlığını ise Anette Widmann-Mauz'un üstlenmesi bekleniyor.

CDU/CSU ve SPD, hükümet kurma hedefiyle yaptıkları görüşmeleri 7 Şubat'ta sonlandırarak hazırladıkları koalisyon protokolü üzerinde anlaşmaya varmıştı.

CDU, yarın düzenlenecek kurultayda üzerinde anlaşılan koalisyon protokolünü delegelerin onayına sunacak.

SPD de koalisyon protokolünü 463 binden fazla üyesine geçen hafta oylatmaya başladı. Oylamanın sonucu 4 Mart'ta açıklanması bekleniyor.

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ise koalisyon protokolünü daha önce kabul etmişti.

SPD ve CSU olası yeni kabinede yer alacak isimleri daha sonra açıklayacak.

CDU'lu delegelerden ve SPD'li üyelerden koalisyon protokolüne onay çıkması durumunda Almanya'da yeni hükümet şekillenecek, aksi takdirde erken seçim gündeme gelebilecek.

Almanya, 2005-2009 ve 2013-2017 yıllarında Merkel liderliğinde CDU/CSU ve SPD'den oluşan "büyük koalisyon" ile yönetildi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English