Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Alman askerlerin terör şüphesi ile yakalanması

Almanya Genelkurmay Başkanı Wieker: "İlgili seviyelerde Franco A. olayı uzun süre görmezden gelindi. Somut ipuçları ciddiye alınmadı"

Anadolu Ajansı haberine göre;
BERLİN (AA) - Almanya Genelkurmay Başkanı Volker Wieker, ırkçı saldırı planladığı şüphesiyle tutuklanan üsteğmen Franco A.'nın faaliyetlerinin ordudaki ilgili seviyelerde uzun süre görmezden gelindiğini belirtti.

Wieker, Spiegel dergisine verdiği röportajda, Franco A. olayında, Viyana Havalimanı'nda silahı bulan Avusturya polisinin dikkatli davranışı sonucunda soruşturma başlatıldığını anımsattı.

Zanlının aşırı sağcı görüşlere sahip olduğu konusunda, 2014'te ipuçları bulunduğuna işaret eden Wiecker, "İlgili seviyelerde Franco A. olayı uzun süre görmezden gelindi. Somut ipuçları ciddiye alınmadı." ifadelerini kullandı.

Bu tür kötü durumların engellenmesi konusunda herkese görev düştüğünü vurgulayan Wieker, bunların Alman ordusunun ülke içinde ve dışında itibarını zedelediğini kaydetti.

Franco A. gibi bir olayın bir daha yaşanmaması gerektiğinin altını çizen Wiecker, Alman ordusundaki kendini temizleme mekanizmalarının yeniden güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

- "Sığınmacıların elinde silah olsa, onlara ateş ederdik"

Bu arada haberde, Franco A'ya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında başka bir askerin aşırı sağcı söylemleri nedeniyle geçici olarak görevden alındığı bildirildi.

Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jens Flosdorff tarafından da doğrulanan haberde, Kuzey-Ren Vestflaya'daki Augustdorf kışlasında Ralf G. adlı bir askerin aşırı sağcı söylemlerle dikkati çektiği belirtildi.

Haberde, söz konusu kışlada görev yapan bir askerin, Ralf G.'nin "Sınırdaki sığınmacıların elinde silah olsa, en azından onlara ateş ederdik." ve "Illkirchen kışlasında iç savaşta doğru tarafta savaşmak için silah ve mühimmat toplayan şiddet yanlısı bir grup subay bulunuyor." şeklinde ifadeler kullandığını aktardığı kaydedildi.

Haberde Ralf G.'nin üniforma giymesinin yasaklandığı ve geçici olarak görevden alındığı bilgisine yer verildi.

Franco A olayına ilişkin 27 Nisan'da yapılan aramalarda, büyük bölümü Alman ordusuna ait mühimmat ve el bombası gibi malzemelerin bulunduğu, el konulan veri taşıyıcılarında da patlayıcının nasıl yapılacağını gösteren bir el kitabına rastlandığı ifade edilmişti.

Frankfurt Savcılığı tarafından başlatılan ve daha sonra Federal Başsavcılığının üstlendiği soruşturma kapsamında üsteğmen Franco A., Mathias F. ve Maximilian T. "devleti tehdit edecek ağır şiddet eylemi düzlenlemek" suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Devlet yetkililerine saldırılar planlayan ve hedef aldıkları kişileri kategorilere ayıran zanlıların listesinde eski Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Adalet Bakanı Heiko Maas'ın da yer aldığı belirtilmişti.

Silah temin eden zanlılardan Franco A'nın, saldırıyı yapmayı üstlendiği, bunun için de hayali kimlik oluşturarak kendisini sığınmacı olarak kaydettirdiği, böylelikle saldırı düzenledikten sonra dikkatlerin Almanya'daki sığınmacıların üzerine çekilmek istendiği basına yansımıştı.

Alman ordusunda yapılan incelemelerde Franco A'nın görev yaptığı Illkirchen kentindeki kışlanın duvarlarında gamalı haç çizimleri ve eski Nazi ordusundan kalma eşyalar tespit edilmiş, benzer eşyalar Baden-Württemberg eyaletindeki Fürstenberg kışlasında da bulunmuştu. Bunun üzerine ordudaki aşırı sağcı eğilimlere yönelik incelemeler başlatılmıştı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English