Son Dakika Haberler

Nadir rastlanan bir deri hastalığı sonucu el ve ayak parmakları yapışan, vücutları yaralarla kaplanan ve konuşamayan 8 ile 3 yaşındaki Şevval ve Cemal Akkuş kardeşlerin ailesi, çocuklarının parmaklarını kullanabilmesini arzuluyor Baba Akkuş: "Sürekli tedavileri için Erzurum'a gidip geliyordum ama maddi durumum elverişli olmadığı için artık çocukları tedaviye götüremiyorum" "Şevval de okula gitmek istiyor ama okula gönderemiyorum. Okula gittiği zaman arkadaşlarına bakıyor, üzülüyor ve ağlıyor

Anadolu Ajansı haberine göre;
AĞRI (AA) - ORHAN GÜNGÖR - Ağrı'da, nadir rastlanan bir deri hastalığı olan "Epidermolyssis Bullosa" ile dünyaya gelen Şevval ve Cemal Akkuş kardeşler, derilerinin kemik büyüme hızına yetişememesi sonucu el ve ayak parmaklarının birbirine yapıştığı ve vücutlarının yaralarla kaplandığı hastalıkla mücadele veriyor. 

Murat Mahallesi'nde yaşayan Suna (25) ve Çetin Akkuş (34) çiftinin 8 yaşındaki kızı Şevval ve 3 yaşındaki oğlu Cemal, "Epidermolyssis Bullosa" hastalığı ile dünyaya geldi.

Akkuş ailesi, hastalık nedeniyle el ve ayak parmakları yapışan, vücutları yaralarla kaplanan ve konuşamayan çocuklarının tedavisini düzenli olarak yaptırmayı ve sağlıklarına kavuşmalarını istiyor.

Çocuklarının sürekli bakıma ihtiyaç duyması nedeniyle düzenli bir işte çalışamayan baba Çetin Akkuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarının el ve ayak parmaklarının yapıştığını, vücutlarının yanı sıra dillerinin gelişmediği ve gırtlaklarına kadar inen yaralar nedeniyle konuşamadıklarını söyledi. 

Şevval ve Cemal'in durumu nedeniyle düzenli olarak çalışamadığını, zaman zaman çobanlık ve köyde kısa süreli başka iş olduğunda onları yapabildiğini, bunun yanında devletin sağladığı maddi yardımla geçinmeye çalıştıklarını anlatan Akkuş, çocuklarının bakımında ve tedavisinde yetersiz kalmaktan yakındı. 

Akkuş, çocuklarının sürekli tedavi görmeleri ve cildin nemlenmesini sağlayarak yara oluşumunu önleyen ve açılan yaraların iyileşmesine yardımcı olan bir ilaçla pansumanlarının yapılması gerektiğini belirtti.

Düzenli olarak kullanmaları gereken 4 ilaçtan 2'sinin sigorta kapsamında karşılandığını, bu nedenle zorlandığını ifade eden Akkuş, "Sürekli tedavileri için Erzurum'a gidip geliyordum ama maddi durumum elverişli olmadığı için artık çocukları tedaviye götüremiyorum" dedi. 

- Evde eğitim görecek

Kızının yaşıtları gibi okula gitmek istediğini, hastalığı nedeniyle bu mümkün olmasa da devletin kendilerine "evde eğitim" imkanı sunmasıyla mutlu olduklarını ifade eden baba Akkuş, şunları söyledi: 

"Şevval 8 yaşında, yaşıtlarının hepsi okula gidiyor. Şevval de okula gitmek istiyor ama okula gönderemiyorum. Okula gittiği zaman arkadaşlarına bakıyor, üzülüyor ve ağlıyor. öğretmenleri aradım sağolsunlar yardım edecekler bize, eve gelip ders verecekler. Devlet bize bu imkanı da veriyor, Allah razı olsun devletten."  

Anne Suna Akkuş da "Çok zor durumdayız. İlaç konusunda çok sıkıntı yaşıyoruz. İlaçları olduğu zaman sürekli pansuman yapıyorum ama ilaç olmadığında bunu yapamıyorum ya da az olduğunda günde bir veya iki günde bir pansuman yapmak zorunda kalıyorum" dedi. 

- Genetik bir hastalık 

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevki Özdemir, hastalıkla ilgili AA muhabirine verdiği bilgide, "Epidermolyssis Bullosa" hastalığının, genetik ve doğumla birlikte tespit edilebilen nadir bir cilt hastalığı olduğunu söyledi. 

Hastalığın üç tipi bulunduğunu ve bunlardan en ağır seyri olan tipte çocuğun daha dünyaya gelirken cildinde su kabarcıklarıyla doğduğunu ve doğum sırasında doktor ve ebenin el temasıyla dahi ciltte travma oluşmaya başladığını anlatan Özdemir, şunları kaydetti:

"Bu kabarcıklar daha derin, daha büyük olursa o zaman skardistler gelişiyor. Bu çocuğun ağzı etrafında ellerinde dirseklerinde olabilir. Ellerde ayaklarda bazı skardistler dolayısıyla bazı sakatlıklar oluşabiliyor ellerde ayaklarda yapışmalar olduğu gibi bazen parmaklarda kükürtleşmeler görülebiliyor. Bununla birlikte ağız mukozasını da tutulabilir, bazen dişlerde de tutulma olabiliyor. Bu hastalığın tam tedavisi yok ancak yara bakımı yapılabiliyor, enfeksiyonla mücadele için pansumanlar, antibiyotik krem gibi ilaçlar veriliyor." 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English