Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Akgöl Sazlıkları da kuraklıktan nasibini aldı

Konya'nın Ereğli ilçesindeki Akgöl Sazlıkları'nın, baharda gelen yüzlerce kuş türüyle oluşan büyüleyici manzarası, yaz sonunda yerini adeta bir çöl görüntüsüne bırakıyor Her yıl eylül başından itibaren kuruyan Akgöl, ülke genelinde yaşanan kuraklık ve bölgedeki yer altı sularının azalması gibi etkenlere bağlı olarak bu yıl daha yaz bitmeden kurudu Prof. Dr. Ahmet Karataş: "Akgöl Sazlıkları, yoğun bakımda ölümle yaşam arasında mücadele veren bir hastaya benziyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
KONYA (AA) - SERPİL GÖRÜR - Ereğli ilçesindeki Akgöl Sazlıkları, bahar mevsimi ile adeta kuş cennetine haline gelen görüntüsünü, bu yıl, ülke genelinde yaşanan kuraklık ve bölgedeki yer altı sularının azalması gibi etkenlere bağlı olarak büyük ölçüde kuruyarak daha yaz bitmeden kaybetti.

Bir zamanlar Türkiye'nin ilk 10 sulak alanı içerisinde sayılan Ereğli Akgöl Sazlıkları, bu yıla kadar eylül ayının başından itibaren kuruyordu. Geçen yıl Devlet Su İşleri'nin yaptığı set çalışmasına rağmen, ülke genelinde yaşanan kuraklığın ve yer altı sularının tarımsal amaçlı aşırı kullanımı gibi etkenlere bağlı olarak bu yıl ağustos ayının ilk günlerinde büyük ölçüde kurudu. 

Niğde Üniversitesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllar önce yapılan İvriz ve Ayrancı barajlarının ardından Akgöl'ün adeta hayat damarlarının kuruduğunu söyledi.

Son yıllarda, bahar aylarında buraya gelen kuşların canlandırdığı, yaz sonuna doğru ise tümüyle kuruyan Akgöl Sazlıkları'nı, "yoğun bakımda ölümle yaşam arasında mücadele veren bir hasta" olarak nitelendiren Prof. Dr. Karataş, ''Bahar ve yaz başlarında yemyeşil cıvıl cıvıl kuş sesleri ile kuş cennetine dönen Akgöl, özellikle yaz mevsiminin sonlarında kuruyarak bir avuç çamur bile bulunamaz hale geliyor'' dedi.

Konya'nın Ereğli ve Karaman Ayrancı ilçeleri arasında kalan sazlıkların 20. yüzyılın ortalarına kadar Türkiye'nin en geniş 10 sulak alanlarından biri olduğuna dikkati çeken Karataş, ''Ereğli sazlıkları uçsuz bucaksız sazlıklar, bataklıklar, adacıklar, göller ve dümdüz bozkır alanları yüzlerce çeşit kuş türüyle Türkiye?nin en önemli kuş cennetlerinden biriyken, 1950'li yıllarda başlatılan sulak alan kurutma çalışmalarından sonra hayat kaynağı olan Ayrancı ve İvriz dereleri üzerine yapılan barajlar, Ereğli Sazlıkları'nı adeta ölüme terk etmiş, sadece yağmur, kar ve Ereğli'nin atık sularından beslenir hale gelmiştir'' dedi.

- Türkiye'de "Küçük Flamingo" türünün ilk kaydı Akgöl'de yapılmış

Tüm bu olumsuzluklara rağmen Ereğli sazlıklarının, Türkiye'nin uluslararası ölçekte önemli sulak alanları Tuz Gölü, Seyfe Gölü, Sultansazlığı, Seyhan, Ceyhan ve Göksu deltalarına yakınlığı nedeniyle hala çok değerli ve kurtarılması gereken, korumak için hala geç kalınmamış bir yer olduğunu ifade eden Karataş, ''Halk arasında Allı turna olarak bilinen flamingonun bir başka türü olan ve daha çok Afrika ülkelerinde görülen Küçük Flamingo'nun, ilk Türkiye'de görüldüğü ve ilk kayıtlara geçtiği yer Ereğli Akgöl Sazlıkları'dır'' dedi.

Devletin çevre politikalarının yeterli olmadığını savunan Prof. Dr. Karataş, ''Yazları kurak ve sıcak geçen Anadolu'da bol suya ihtiyacı olan şeker pancarı, silajlık mısır gibi ürünlerin ekilmesi çok yanlış; suya çok fazla ihtiyacı olmayan hububat, bakliyat gibi ürünlerin ekilmesi daha doğru olacaktır'' ifadesini kullandı.

Sulak alanların yaşamasının biyolojik çeşitlilik kadar bölge insanı ve çiftçiler için de çok önemli olduğunu vurgulayan Karataş, ''Sulak alan varsa, o bölgede yağmur da var bereket de var demektir'' dedi.

Geçmişte önemli sayılarda üreyen ve alana Önemli Kuş Alanı statüsünü kazandıran Küçük karabatak, Akpelikan, Tepeli pelikan, Alaca balıkçıl, Erguvani balıkçıl, Kaşıkçı, Flamingo, Boz ördek, Yaz ördeği, Macar ördeği, Pasbaş patka, Dikkuyruk, Kılıçgaga, Bataklıkkırlangıcı, Mahmuzlu kızkuşu ve Küçük sumru gibi kuş türlerinin Akgöl'de gözlemlendiğini ifade eden Karataş, "Anadolu kültüründe türkülere dahi konu olmuş allı turnalar mayıs, haziran aylarında Akgöl'de rahatlıkla gözlemlenebiliyor" diye konuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English