Son Dakika Haberler

AİHM Büyük Dairesi, Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek'in 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları hakkındaki açıklamaları nedeniyle ceza alması üzerine verilen ihlal kararıyla ilgili İsviçre'nin temyiz başvurusunu değerlendirecek ve nihai kararını, 15 Ekim'de açıklayacak

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları hakkındaki açıklamaları nedeniyle ceza alması üzerine verilen ihlal kararıyla ilgili İsviçre'nin temyiz başvurusunu değerlendirecek ve nihai kararını, 15 Ekim'de açıklayacak.

Perinçek'in avukatı Mehmet Cengiz, Vatan Partisi Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, 2005'te Rauf Denktaş'ın başkanlığında oluşturulan Talat Paşa Komitesi'nin "Ermeni soykırımı yalanları"na karşı Batı başkentlerinde mücadele başlattığını belirtti. Bu çalışmalar kapsamında "Ermeni soykırımı iddialarının emperyalist bir yalan olduğunu" açıklayan Perinçek'in bu açıklamaları nedeniyle İsviçre mahkemelerinde yargılanarak çeşitli cezalara çarptırıldığını anlatan Cengiz, Perinçek'in bu karara karşı bireysel başvuru hakkını kullanarak konuyu AİHM'e götürdüğünü ifade etti. 

AİHM 2. Dairesinin 27 Aralık 2013'te verdiği kararda İsviçre'nin mahkum edildiğine dikkati çeken Cengiz, şöyle devam etti:

"Karara göre, 1?915 olaylarının niteliği tartışmalıdır. Bu konuda alınmış bir yargı kararı yoktur. Bu açıdan da 1915'te yaşananlar, 2. Dünya Savaşı'nda yaşanan Yahudi soykırımından farklıdır. Konu, tarihçilerin tartışmaları gereken ve tartışmakta oldukları bir husustur. Dolayısıyla bu konuda parlamentolar ve mahkemeler karar veremez. 1915 olaylarının 'soykırım' olarak nitelendirilemeyeceğinin savunulmasını yasaklamak ve bunu cezalandırmak, düşünce özgürlüğüne aykırıdır. Bu tür yasaklamalar ve cezalandırmalar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 17. maddesi kapsamında değerlendirilemez. İsviçre hükümeti, bu karara karşı AİHM Büyük Dairesi nezdinde itiraz etmişti. 28 Ocak 2015 tarihinde Strazburg'da AİHM Büyük Dairesi'nde yapılan duruşmaya Doğu Perinçek ve onun safında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İsviçre ve onun safında Ermenistan Hükümeti katılmıştı. AİHM Büyük Dairesi, 9 Temmuz 2015 günü nihai kararını verdi. Kararın yazılımı tamamlandı. Karar, 15 Ekim 2015 günü yerel saatle 11.45'te Strazburg'da yapılacak duruşmada dünya kamuoyuna açıklanacak. Duruşmada Doğu Perinçek de hazır bulunacak. AİHM'nin vereceği bu nihai karar, 42 Avrupa Konseyi üyesi devleti doğrudan, diğer devletleri ise uluslararası hukuk açısından bağlar."

AİHM'nin vereceği kararın bugüne dek Avrupa parlamentolarında alınan Türkiye aleyhtarı kararlar ve uygulamalar açısından tarihi bir öneme sahip olacağına değinen Cengiz, şunları kaydetti:

"AİHM Büyük Dairesi, 2. Daire'nin kararını beklentimiz doğrultusunda onarsa 'Ermeni soykırımını tanıma' kararı alan devletler, bu parlamento kararlarını geri almak zorunda kalacaklardır. Mevzuatlarında 'Ermeni soykırımını inkar'ı suç kabul eden ve cezalandıran devletler, mevzuatlarını derhal değiştirmek durumundadırlar. İsviçre, Doğu Perinçek hakkında verilen ve AİHM tarafından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu saptanan ceza mahkemesi kararını iptal etmek, mahkemelerince benzeri kararlar alınan devletler de bu kararları ortadan kaldırmak zorundadır. 1915 olaylarını ders kitaplarında 'soykırım' olarak niteleyen devletler, müfredatlarını buna göre değiştirip, düzelteceklerdir."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English