Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Afganistan'daki haşhaş üretim artışı küresel risk doğuracak"

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atasoy: "Bu yıl, Afganistan’da haşhaş ekilen arazinin 2016’ya oranla yüzde 63 oranında artarak 127 bin hektardan 328 bin hektara yükselmiş olması yüzünden 9 bin ton gibi rekor düzeyde afyon üretilecek, bu da küresel anlamda pek çok riski doğuracak" "Başta İran ve Türkiye olmak üzere güvenlik güçlerinin olası gelişmelere uygun önlemler alması gerekiyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, Afganistan'da haşhaş ekilen arazinin bu yıl 2016'ya oranla yüzde 63 arttığını anlatarak, bunun da küresel anlamda pek çok riski doğuracağını bildirdi.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) Üyesi de olan Atasoy, INCB'nin Viyana'da 31 Ekim ile 17 Kasım tarihlerinde düzenlediği 120. oturumuna katıldı.

Oturuma ilişkin bilgi veren Atasoy, kurulun öncelikli olarak BM'ye üye ülkelerin dikkatini Afganistan'daki gelişmelere çektiğini vurguladı.

Bu yıl, Afganistan'da haşhaş ekilen arazinin 2016'ya oranla yüzde 63 artarak 127 bin hektardan 328 bin hektara yükselmiş olması nedeniyle 9 bin ton gibi rekor düzeyde afyon üretileceğine dikkati çeken Atasoy, bunun da küresel anlamda pek çok riski doğuracağını söyledi.

Prof. Dr. Sevil Atasoy, eroinin ham maddesinin afyon olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Korkutan bu rekor, sadece Afganistan ve çevre ülkelerinin yasa dışı piyasalarında daha fazla eroin bulunmasına, daha fazla kişinin bağımlı olmasına, şiddet, istikrarsızlık ve rüşvetin artmasına, küresel operasyonlarını uyuşturucu parasıyla yürüten terörist grupların daha fazla gelir elde etmesine neden olmayacak, eroinin Avrupa ülkelerine taşınmasında başlıca güzergah olan Balkan yolu üzerinden yani Türkiye üzerinden bir önceki yıla oranla neredeyse iki kat daha fazla eroin geçmesine sebep olacak. Bu yüzden, başta İran ve Türkiye olmak üzere güvenlik güçlerinin olası gelişmelere uygun önlemler alması gerekiyor."

Piyasadaki eroin fazlalığının, fiyatının da düşmesine yol açacağı için dünya genelinde daha fazla kişinin eroin kullanacağına dikkati çeken Atasoy, sağlık problemleri ve sosyal sorunların da artacağına işaret etti.

Prof. Dr. Sevil Atasoy, kurulun masaya yatırdığı bir başka sorunun, bazı ülke ya da eyaletlerde gözlenen, cannabis, yani esrarın, tıbbi olmayan (non-medikal) amaçlara yönelik ekimi ve/veya dağıtımı ile ilgili olduğunu belirterek. ''Kurul, esrarla ilgili bu uygulamaların, 1961 TEK Sözleşmesinin 4 (c) maddesine göre yasak olduğunu, sözleşmeye göre cannabis'in tıpkı morfin ve kokain benzeri diğer denetime tabi maddeler gibi, sadece tıbbi ve bilimsel amaçlarla kullanılabileceğini tekrarladı.'' ifadelerini kullandı.

- Dünya raporu mart ayında yayınlanacak

Atasoy, 190 ülkenin yıl içindeki uyuşturucu madde arz ve talebiyle mücadelesi ve uluslararası sözleşmelere uyumunun yanı sıra, kontrole tabi kimyasalların ithalat ve ihracatını, ayrıca üye ülkelerin talep ettiği haşhaş ekim alanlarını değerlendiren ve onaylayan kurulun 2018 Mart ayında yayınlanacak dünya raporu üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Prof. Dr. Atasoy, kurulun ayrıca İnterpol, Dünya Gümrük Birliği, BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi ile Uyuşturucu Madde Komisyonu başkanlarını dinleyerek 2017 yılı etkinlikleri hakkında bilgi aldığını anlattı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English