Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Abdurrahman Büyükkörükçü: Günde 50 dakikanı Allah’a ayır

Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma etkinlikleri kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen “Türbönü Buluşmaları”na konuk olan, Konya İl Müftülüğü Baş Vaizi Abdurrahman Büyükkörükçü; Hz. Mevlana’nın insana bakışı, merhameti, ibadet anlayışı, sevgisi ve şefkati üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.

Abdurrahman Büyükkörükçü: Günde 50 dakikanı Allah’a ayır
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce, Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma etkinlikleri kapsamında, ilk kez geçen yıl düzenlenen ve vatandaşların yoğun ilgisi üzerine bu yıl daha genişletilmiş olarak düzenlenen “Türbeönü Buluşmaları” son konuklarını ağırladı.

Konya’nın yetiştirdiği değerli zatlardan Sultan'ül Vaizin Tahir Büyükkörükçü Hoca Efendi’nin oğlu, Konya İl Müftülüğü Baş Vaizi Abdurrahman Büyükkörükçü’nün konuk olduğu sohbet çadırında; Hz. Mevlana’nın insana bakışı, merhameti, ibadet anlayışı, sevgisi ve şefkati üzerine bir sohbet gerçekleştirildi.

Sohbetine, bu tür programların anlam ve önemine değinerek başlayan Abdurrahman Büyükkörükçü, “Asıl gayenin, sadece bir programda birlikte olmak ya da sadece Hz. Mevlana’nın türbesini ziyaret etmek, semazenlerin icra ettikleri o programlara katılmak olmamalı. Mevlana’mızın yaşadığı gibi yaşamaya çalışmak hepimizin hedefi, hepimizin gönlünün arzusu olmalıdır.” dedi.    

‘MEVLANA’YI MEVLANA YAPAN HZ. ŞEMS’DİR’

Hz. Mevlana’nın, Allah dostu bir alim, veli ve güzel insan olduğunun altını çizen Büyükkörükçü, bütün dünyayı kuşatan, bütün milletlerin hayranlıkla takip ettikleri ve eserlerini okudukları Mevlana sevgisinin sebebinin, Hz. Mevlana’nın Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimize olan bağlılığının neticesi olduğunu belirterek, Mevlana’nın bir ayağı İslam’a çelik perçinlerle bağlanmış, öteki ayağı ile tüm dünyayı dolaşan, bütün gönülleri fetheden hak dostu olduğunu söyledi.

Hz. Mevlana’nın hayat hikayesinden de kısaca bahseden Büyükkörükçü, Hz. Mevlana’nın gönül alemine bir çok ibretler ve hikmetler katan, Mevlana’yı Mevlana yapan ve halk arasında kendisine ‘Uçan Güneş’ denilen Şems-i Tebriz’i ile karşılaşması ve ondan aldığı, ilim ve hikmete yer verdi.

‘MEVLANA’YA HAK ETMEDİĞİ SÖZLERİ SÖYLÜYORLAR’

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği ve zaman zaman duygusal anlarında yaşandığı sohbette Büyükkörükçü konuşmasına şöyle sürdürdü:

“Mevlana Hazretlerini sevmek Cenab-ı Hak Hazretlerinin bir kuluna lütfudur, ihsanıdır. Sevgi dilde kalan lafta kalan bir sevgi olmamalı, sevginde samimi isen, doğru sözlü isen, ona itaat edersin. Hz. Mevlana’nın gösterdiği yoldan gitmek, yolunun yolcusu olmak, Kur’an-ı Kerim’e kör gibi bağlanmak lazım. Asıl marifet Allah’ın kopmayan ipi olan Kur’an-ı Kerim’e bağlanmaktır. Zaman zaman farklı insanlar çıkıyorlar. Mevlana’mıza hak etmediği sözleri söylüyorlar. ‘Mevlana’yı bütün dinler üstü kılan bu görüşleridir.’ şeklinde. Bunlar için Mevlana diyor ki: ‘Eğer benden bundan başka bir sözü başka bir kişi naklederse yani birisi Kur’an-ı’ma bağlılığımın, Resulullaha teslimiyetimin dışında bir söz söyleyecek olursa. Ben o kişiden de şikayetçiyim. O sözden de bıkmışım, usanmışım’ diyor.” 

‘GÜNDE 50 DAKİKANI ALLAH’A AYIR’

Hz. Mevlana’nın bir sözünü aktaran Büyükkörükçü: Mesnevi’nin Kur’an-ı Kerim’in tefsiri, meali ve açıklaması olduğunu söyledi.

Hz. Mevlana’nın insanlığa yaptığı bazı nasihatlere de yer veren Büyükkörükçü: “Hz. Mevlana diyor ki, ‘İmanını tazele ama lafla olmasın. Gönlünden bütün varlığınla o imanın gereklerini yaparak imanını tazele. Her kim Allah’ın nuruyla gıdalanırsa sonunda kurtulan olur.” dedi. Sohbetine Namaz’ın önemine değinerek devam eden Büyükkörükçü: “İnsaflı olmak lazım. Allah bizi insan olarak yaratmış. İslam beldesinde Müslüman anne ve babadan dünyaya gelmişiz. Bu nimetin kadir kıymetini bilmemiz lazım. Bizi insan olarak yaratmış ve iman bahsetmiş. İmanın gereği olarak bizden günde 10’ar dakikadan 50 dakika istiyor. 24 saatin, 23’ünü bize vermiş. Teşekkür etmek lazım, teşekkür insanlık gereğidir. Hz. Peygamber ‘İnsanlara teşekkür etmeyen Allah’a şükretmemiş olur.’ diye buyuruyorlar. İnsanlara teşekkür etmek İslami’dir. Allah bu kadar nimetleri bize verdikten sonra günde 50 dakikayı ona ayıracak kadar üzerimizde hakkı, hatırı yokmu. Peygamber Efendimiz ‘Kıyamet günü Allah’ın kullarına ilk soracağı soru namaz olacak diyor.’ ‘Eğer Alemlerin Yüce Rabbi olan Allahü Zülcelâl Hazretleri, sabah zorla sizi uyandırıyor ve Sabah Namazı kıldırıyorsa. Yorgun olmanıza rağmen yatmadan evvel kulum namazını kılmadan yatamazsın diye gönlünüze bir his veriyorsa. Siz Allah ile arası iyi olan bir insansınız.’ Namaz kılamıyorsanız gönlünüzdeki o duygu ve düşünceleri, o gönül aleminizi iyi bir kontrol edin. Ölçü namazdır.” dedi.

‘EN YÜCE MERTEBE, ALLAH’A KULLUK MERTEBESİDİR’

Sohbetinin son bölümünde, Allah’a karşı nasıl iyi bir kul olunur şeklinde tavsiyelerde bulunan Büyükkörükçü şunları kaydetti:

“Mevlana’mız ve bütün büyük veliler Allah’ın emirlerine riayet etmişlerdir. Bizde Kur’an’ın emirlerine, Peygamber Efendimizin sünnetine, onun ahlakına bağlı olup, amel edelim, onların yolundan gidelim. Mevlana’mız kulluk konusunda da şöyle söylüyor. ‘Allah’ın emirlerine riayet et.’ Mevlana’mız güzel ahlaka da çok itibar ediyor. ‘Ben diyor bu dünyada güzel ahlaktan daha güzel daha kıymetli bir şey görmedim.’ Mevlana meşrebinde olan insanlar için en yüce mertebe Allah’a kulluk mertebesidir. Dünyalık her şey olabilirsiniz çalışanlara Cenabı Hak verir. Devlet Başkanı, alim, bakan, vali, belediye başkanı her şey olunur. Ama asıl marifet kul olmaktaymış. Allah’ın emirlerini yerine getiren, gönlünde devamlı Allah’ın aşkı bulunan bir insan olmaktır.”

Büyükkörükçü, sohbetini Hz. Mevlana’nın gençlere nasihati ve yedi öğüdünü okuyarak bitirdi.

Programın sonunda Büyükkörükçüye, günün anısına plaket ve üzerinde Şeb-i Arus yazılı şal takdim edildi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English