Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

Kürdistan İslami Toplum Partisi sözcüsü Verti: "ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü başkent olarak ilan etmesi, tüm uluslararası ve Birleşmiş Milletler yasalarının ihlal edilmesi demektir" "Kudüs, sadece Yahudiler değil, Müslüman ve Hristiyanlar için de kutsal bir kenttir. Orası sanki İsrail'in kentiymiş gibi hareket edilmesi elbette savaş ve çatışmayı da beraberinde getirecektir. İleride daha tehlikeli sorunların yaşanmasına yol açacaktır" Kürdistan İslami Birlik Partisi Genel Sekreter Yar

Anadolu Ajansı haberine göre;
ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) en önemli iki İslami parti Komel ve Yekgirtu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" ilan etmesi kararının bölgede yeni sorunlar ortaya çıkaracağını savundu.

Kürdistan İslami Toplum Partisi (Komel) sözcüsü Dr. Abdullah Verti, konuya dair AA muhabirine yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü başkent olarak ilan etmesi, tüm uluslararası ve Birleşmiş Milletler yasalarının ihlal edilmesi demektir. Kudüs şu anda işgal edilmiş bir kenttir. İsrail işgalci bir ülke olarak, Kudüs'ü işgal etmiş ve tek taraflı bir şekilde burayı başkent yapıyor." dedi.

Trump'ın Kudüs için verdiği kararın bölgedeki sorunları daha da karmaşık bir hale getirip, yeni sorunların çıkmasına neden olacağını dile getiren Verti, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kudüs, sadece Yahudiler değil, Müslüman ve Hristiyanlar için de kutsal bir kenttir. Orası sanki İsrail'in kentiymiş gibi hareket edilmesi elbette savaş ve çatışmayı da beraberinde getirecektir. İleride daha tehlikeli sorunların yaşanmasına yol açacaktır."

Bu kararın uygulamaya konulmasının önüne geçilmesi için uluslararası toplum ve İslam ülkelerini hareket geçmeye çağıran Verti, "ABD'nin bu karardan vazgeçmesi ve geri adım atması yerinde olacaktır." ifadesini kullandı.

Verti, kararın uygulanması halinde Müslümanlar nezdinde bir şeyin değişmeyeceğini dile getirerek, "Kudüs'ün her daim Filistinlilerin mülkü olacağını ve Müslümanların da kıblesi ve kutsal kenti olarak" kalmaya devam edeceğini vurguladı.

IKBY'de Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na yakınlığıyla bilinen Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Genel Sekreter Yardımcısı Hadi Ali de Trump'ın Kudüs kararı hakkında şunları söyledi:

"Kudüs'ün Müslümanlar için ne kadar önemli olduğu aşikar ve herkes çok iyi biliyor. Peygamber efendimizin mekanıdır. Kudüs bizler için önemli olduğu kadar tüm insanlığın da mirasıdr. Kudüs hakkında alınan tüm siyasi kararlar da Müslümanlar dikkate alınmazsa bunun çok yanlış olacağı bilinmelidir. Müslümanların ilk kıblesidir bu kent. Bu yüzden tüm Müslümanlar Trump'ın kararını siyasi, dini ve insani olarak çok yanlış buluyor."

Ali, ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki 15 üyeden 14'ünün bu karara karşı olduğunu sözlerine ekledi.

- Kudüs'teki yarım asırlık işgal

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı.

BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.

ABD, Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan ilk ülke oldu.

Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English