Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

İzmir ve Aydın'da Memur-Sen üyesi gruplar, ABD'nin Kudüs'le ilgili kararını protesto etti

Anadolu Ajansı haberine göre;
İZMİR (AA) - İzmir'de, Memur-Sen üyesi bir grup, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararını protesto etti.

Konak Cami önünde toplanan Memur-Sen ve bazı sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan grup, ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla "İsrail Filistin'den defol", "İnsanlık uyuma Kudüs'e sahip çık", "Direnişe devam Kudüs'e selam" sloganları attı.

Grup adına açıklama yapan Memur-Sen İzmir Temsilcisi Ali Musa Bina, insanlığın ortak mirası olarak özgür Kudüs'ün haklı iradesini yansıtmak için toplandıklarını belirtti.

ABD'nin bu hamlesinin, dünyanın barış adası olmuş Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürme amacı taşıdığına dikkati çeken Bina, şunları söyledi:

"İnsanlık tarihinin en kanlı, en şedit dönemlerinin yaşandığı bir zamanda, şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyet, Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Kudüs'ü işgal eden İsrail'e ve İsrail'e destek veren ABD ile bütün bunlara sessiz kalanların nedeni ve hedefi bellidir. ABD'nin bu hamlesi, insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşımaktadır."

Bina, Kudüs'ün bütün inançlar için ortak tarih, coğrafya, kültür ve hepsinden öte ortak kader olduğunun altını çizerek "ABD-İsrail ortak yapımı bu kirli oyun engellenemezse, bütün insanlık için daha büyük sorunların kapısını aralayacaktır. Buradan diyoruz ki, korsan İsrail Kudüs'ü başkent yapmak gibi bir hataya düşmemeli. ABD, İsrail'in başkentinin Washington olduğunu idrak etmeli." dedi.

İsrail'in yüz yılı aşkın süredir Filistinliler'e karşı şiddet uyguladığını aktaran Bina," Nasıl ki Hz. Ömer'in fethiyle, Selahaddin Eyyubi'den bu yana medeniyetimizin önemli merkezlerinden biri olan Kudüs'ü haçlılara karşı yüz yıllar boyu savunduk ise Yavuz Sultan Selim Han'ın hilafetiyle Kudüs'ü bütün inançların barış adalarından bir yaptıysak, şimdide aynı şuurla mücadelemizi sürdürüp, haçlı artığı düşüncelere karşı bize tek yumruk olmak yakışır." ifadelerini kullandı.

Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

- Aydın

Aydın'da bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına tepki gösterdi.

İstasyon Meydanı'nda toplanan grup, slogan atıp "Kudüs ümmetin kalbidir", "Katil ABD Ortadoğu'dan defol" yazılı döviz ve pankart taşıdı.

Grup adına açıklama yapan Büro Memur Sen Aydın Şube Başkanı Kaan Çetinbaş, Kudüs'ün insanlığın ortak mirası olduğuna dikkati çekti. Çetinbaş, "ABD'nin bu hamlesi insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürme amacı taşımaktadır." dedi.

Basın açıklamasının ardından bir süre slogan atan grup, daha sonra dağıldı.

- STK'lardan açıklama

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şube Başkanı Şerafettin Gücü, yaptığı yazılı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump'un Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını şiddetle kınadıklarını belirtti.

Gücü, açıklamasında, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs ile ilgili tarihi gerçekler ortadayken aldığı kararla dünya barışını ateşe attığını ileri sürerek, "Bu kararın ne bölge barışına ve ne de huzura bir katkısı vardır. Bu apaçık bir provokasyondur. Trump İslam dünyasının unutmayacağı kara bir isim olmuştur. Bugün islam coğrafyası ve dünya barışına hizmet edenlerin akıllarını başına alıp kenetlenme günüdür. Kararı şiddetle kınıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "İnsanlık meselesidir"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Ümit Ülkü de ABD'nin Kudüs ile ilgili kararının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Ülkü, yaptığı açıklamada, "Uluslararası hukukun dahi hiçe sayıldığı Filistin meselesinde tarafını ortaya koyan ABD, tarihi boyunca İsrail'in emellerinden biri olan bu hamleyi geri çekmelidir. Filistin, yalnızca Müslümanları ilgilendiren bir konu değil, insanlık tarihine kara leke olarak yerleşen bir zulümdür. Biz Müslümanlar olarak var gücümüzle bu zulmün karşısında durduk ve duracağız. Müslümanların kanayan yarası olan Kudüs'ün işgaline tüm dünyanın tepki vermesi gerektiğini savunuyoruz. Bu bir insanlık meselesidir." ifadelerini kullandı.


- "BM kararının ihlalidir"

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklama da ise ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösterildi.

Açıklamada, kadim bir yerleşim olan Kudüs'ün, yaklaşık bin 400 yıldır İslam medeniyetinin sembol şehirlerinden birisi olduğuna işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Kudüs, diğer semavi dinlerce de kutsal sayılmakla birlikte, ilk kıblemiz Mescid-i Aksa'yı bünyesinde barındırması, onu İslam dünyasının üzerine titrediği ortak değerlerden biri haline getirmiştir. ABD yönetiminin Kudüs'ün tarihin, dinin ve uluslararası hukukun belirlediği statüsünün değiştirilerek, İsrail'in başkenti ilan edilmesine yönelik girişimi endişe vericidir. Sorumsuzca sergilenen tek taraflı bu girişim, uluslararası hukuku ve 1947'den bu yana Birleşmiş Milletler tarafından alınmış olan kararları açıkça ihlal etmek demektir."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English