Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

ABD'nin çelik ithalatına ilave vergi getirme planı

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Şahin: "ABD 12 ülkeden ithalatını bitirirse kendi iç piyasasındaki çelik ihtiyacını karşılayamaz. İthalat yapmak zorunda olduğu için bu vergi yükünü yumuşatacaktır"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İZMİR (AA) - Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin, ABD'nin çelik ithalatına ilave vergi getirme planına ilişkin, "ABD 12 ülkeden ithalatını bitirirse kendi iç piyasasındaki çelik ihtiyacını karşılayamaz. İthalat yapmak zorunda olduğu için bu vergi yükünü yumuşatacaktır." dedi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, demir çelik sektörünün Türkiye ekonomisinin bel kemiği olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Section 232" soruşturması kapsamında alması söz konusu korumacı tedbirlerin nisanda değerlendirileceğini dile getiren Şahin, "ABD'ye çelik satan tüm ülkelere yüzde 24'lük gümrük vergisi konulması gündemde. Diğer taraftan aralarında Türkiye'nin de olduğu 12 çelik ihracatçısı ülkeye yüzde 53'lük bir gümrük tarifesi getirmeyi planlıyorlar." ifadesini kullandı.

Şahin, planın hayata geçmesi halinde söz konusu 12 ülkenin ABD'ye ihracatının sıfır seviyesine yaklaşacağına dikkati çekti.

Türkiye'nin ABD'ye 1,2 milyar dolarlık demir çelik ihracatı yaptığını belirten Şahin, bu ülkenin Türkiye için en büyük pazar konumunda bulunduğunu, olası ilave vergi kararının sektörü olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.

Şahin, şöyle devam etti:

"Söz konusu 12 ülke ABD'ye karşı gerekli girişimlerde bulunacaktır. Bunun ilk sinyali, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından verildi. Dünya genelinde büyümenin etkisiyle çelik talebinde artış var. ABD bu 12 ülkeden ithalatını bitirirse kendi iç piyasasındaki çelik sektörü ihtiyacını karşılayamaz. İthalat yapmak zorunda. İthalat yapmak zorunda olduğu için bu vergi yükünü yumuşatacaktır. ABD'de iç piyasasında demir fiyatları 690-710 dolar, AB ülkelerinde 570-580 avro arasında, Çin'de ise 580 dolar seviyesinde. Şu anda Türkiye'den daha ucuz demir satan ülke yok."

- "Türkiye, Rusya, Çin, Ukrayna ve İran'a karşı tedbir almalı"

Şahin, demir çelikte Türkiye'nin, Rusya, Çin, Ukrayna ve İran'a karşı koruma tedbirleri alması gerektiğini söyledi.

Bu ülkelerde ham madde, enerji ve ucuz iş gücü olduğuna işaret eden Şahin, "Bunların maliyet mefhumu yok. Bu ülkelere karşı telafi vergisi getirilerek sektörün korunması lazım." diye konuştu.

Şahin, sektör olarak ihracatı artırmak için ellerinden geleni yaptıklarını, Türk Hava Yollarının genişleyen ağının da bu çabalarında katkısının olduğunu ifade etti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English