Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"ABD ile ittifak ilişkisi artık anlamını kaybetti"

SETA Genel Koordinatörü Duran: "(John Bass'ın '9,5 aydır DEAŞ saldırısı olmadı' açıklaması) Böyle bir açıklamanın gündeme getirilmesi ittifak ilişkisinin artık anlamını kaybettiğini gösterir. Bu şekilde tehditte bulunmak, formüle etmek ittifak ilişkisinin dışında bir şeyden bahsetmek demektir" "ABD, Türkiye'de medya organlarında kendisinin eleştirilmesine müsamaha göstermiyor" "ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iletişim isteğine rağmen sanki yönetimin dağınıklığı

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - ERCAN CANBOLAT - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Merkezi Vakfı (SETA) Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'ın terör örgütü DEAŞ'ın Türkiye'de 9,5 aydır saldırı düzenlemediğini söylemesine ilişkin, "Böyle bir açıklamanın gündeme getirilmesi ittifak ilişkisinin artık anlamını kaybettiğini gösterir. Bu şekilde tehditte bulunmak, formüle etmek ittifak ilişkisinin dışında bir şeyden bahsetmek demektir." dedi.

Son dönemde ABD ile yaşanan vize krizi ve karşılıklı atılan adımlar hakkında Duran, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Duran, Büyükelçi Bass'ın "Türkiye, çok sevindirici bir şekilde, son 9 buçuk aydır kayda değer bir DEAŞ saldırısı yaşamadı. Bu, DEAŞ’ın Türkiye’de saldırı düzenlemekten vazgeçmesinden kaynaklanmıyor, DEAŞ, şu anda Türkiye’ye saldırı gerçekleştiremiyor. Hepimiz, 2 yıl önceki dün yıldönümü olan Ankara’daki trajik saldırıyı hatırlıyoruz. DEAŞ'ın son dönemde bu ölçüde bir saldırı gerçekleştirmemesi, hükümetlerimiz arasında ve diğer hükümetlerle bu konuda yoğun iş birliğinden kaynaklanıyor." açıklamasına tepki gösterdi.

Açıklamanın, Türkiye-ABD arasındaki stratejik iş birliğinin zedelendiğini gösterdiğini dile getiren Duran, "Çünkü terörle mücadelede karşılıklı bir istihbarat paylaşımı var. Bu şekilde tehditte bulunmak, formüle etmek ittifak ilişkisinin dışında bir şeyden bahsetmek demektir." dedi.

Duran, "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) liderinin verilmediği ve YPG terör örgütüne 3 bin 500'ü aşkın tırla silah sevkiyatı yapıldığı bir dönemde böyle bir açıklamanın gündeme getirilmesi ittifak ilişkisinin artık anlamını kaybettiğini gösterir. Bu açıkçası aradaki güven zeminini tahrip edici ve yaralayıcı talihsiz bir açıklamadır." değerlendirmesinde bulundu.

Duran, Bass'ın sözlerinin ABD'nin Türkiye'ye karşı elinde kozlar olduğu ve bunları yeterince kullanmadığı anlamına gelebileceğini söyledi.

- "ABD'nin eleştirilmemesi mümkün değil"

Bass'ın İstanbul'da bir grup gazeteciyle yaptığı toplantıya birçok basın kuruluşu çalışanını davet etmeyerek uyguladığı akreditasyona da değinen Duran, "ABD, Türkiye'de medya organlarında kendisinin eleştirilmesine müsamaha göstermiyor. Türkiye'nin terörle mücadele yürüttüğü bir ortamda buna yeterince destek vermeyen bir ABD'nin eleştirilmemesi mümkün değil." diye konuştu.

Duran, ABD basınında ciddi bir Erdoğan karşıtı kampanya yürütülmesine karşın Türkiye'nin akreditasyon uygulamasına girmediğini belirterek, "ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, uyguladığı akreditasyonla ABD-Türkiye ilişkilerini açıkçası gerileterek sorumsuz bir şekilde davranıyor. Büyükelçilik, bu davranışıyla başarısız bir diplomatik girişimde bulunuyor." ifadelerini kullandı.

- ABD'de ciddi bir yönetim dağınıklığı var

ABD ile Türkiye arasında daha kötü dönemlerin de yaşandığını hatırlatan Duran, "ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iletişim isteğine rağmen sanki yönetimin dağınıklığından ve ABD'deki ciddi Erdoğan karşıtı kampanyadan dolayı Washington'da anlamsız biçimde bir 'Erdoğan'a ders verelim' politikası uygulanıyor." dedi.

Duran, bu kampanyalarla Trump'ın Türkiye'ye bakışının değiştirilmeye çalışıldığına değinerek, ABD Savunma Bakanı James Mattis'in vize krizi nedeniyle yaşanan diplomatik sorunların Türkiye ile askeri ilişkileri etkilemeyeceği yönündeki açıklamalarını hatırlatarak, şunları söyledi:

"Yapmamız gereken bir an önce ilişkilerin toparlanması ve bu yönde adımların atılmasıdır. Çünkü iki ülke ilişkileri feda edilebilecek durumda değil. Şu an krizde dip noktasına ulaştık. Bunun bir an önce toparlanması lazım."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English