Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

ABD Başkan Yardımcısı'nın İsrail meclisindeki konuşması

İsrail gazeteleri, ABD Başkan Yardımcısı Pence'in Knesset'teki konuşmasına geniş yer verdi

Anadolu Ajansı haberine göre;
KUDÜS (AA) - ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in İsrail meclisindeki (Knesset) konuşmasında Tel Aviv'deki ABD büyükelçiliğinin 2019 yılı bitmeden önce Kudüs'e taşınmış olacağı yönündeki sözleri İsrail basınında geniş yankı buldu.

Israel Hayom gazetesi, manşetten Pence'in fotoğrafıyla verdiği haberde "Büyükelçilik gelecek yıl Kudüs'te" başlığını tercih etti.

Maariv gazetesi de Pence'in sözlerine vurgu yaparak, "Büyükelçilik 2019 bitmeden taşınıyor" ifadelerini kullandı.

Haaretz gazetesi ise "Pence'in ziyareti yeni bir dönem ümit ediyor" başlığıyla haberi verdi.

- Dikkat çekici dini söylem

Öte yandan Haaretz gazetesi muhabiri Noa Landau haberinde, Pence'in konuşmasının, kutsal mekânları ziyaret eden Evangelist bir vaizin hutbesine benzediğini belirterek, "Orta Doğu barışına yeni bir siyasi çözüm bulma planı sunan bir yetkilinin konuşması gibi değildi." ifadelerine yer verdi.

Landau, "Bildiğimiz gibi Başkan Yardımcısı Hristiyan bir fanatik. Dünyayı iyiler ve kötüler, dostlar ve düşmanlar ile cennet ve cehennem olarak ikiye ayırdı. İsrail'e gelince İsrail, tanrının bu toprakları vadettiği seçilmiş bir halk. Evangelistlere göre kıyametin yaklaşması ve Mesih'in dönmesi için Yahudi halkının vadedilmiş topraklara dönmesi zorunlu bir durum." ifadelerini kullandı.

Pence'in basitçe "Biz hayır ve şerre inandığımız için İsrail'i destekliyoruz." demek istediğini aktaran Landaou, ayrıca Yahudi halkının kurtuluşu hikâyesinde konuşmasında Tevrat'tan ifadeler kullandığına dikkati çekti.

- Obama dönemi ile karşılaştırma

Öte yandan The Jerusalem Post gazetesi ise Pence'in Knesset'teki konuşmaları ile Barack Obama başkanlığındaki eski dönem ABD yetkililerinin hitaplarını karşılaştırdı.

Pence'in konuşmasına yer verilen haberde, "Pence, 'Kudüs, İsrail'in başkenti' diyerek daha önce hiçbir ABD yetkilisinin söylemediklerini dile getirdi." ifadeleri kullanıldı.

Obama dönemindeki yetkililerin aksine Pence'in konuşmasında bir kere bile "yerleşim birimi" kelimesini kullanmadığına ve bunun büyük bir gelişme olduğuna işaret edildi.

Bu noktada eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'in Aralık 2016'da yaklaşık 1 saat süren konuşmasında yerleşim birimleri nedeniyle İsrail'i eleştiren sözleri hatırlatıldı.

Pence'in ayrıca konuşmasında Filistin yönetimi ile Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın barış sürecinin ortakları olduğu yönünde bir konuşmaya değinmediği aktarıldı.

Yediot Aharonot gazetesi yazarı Nadav Eyal de makalesinde "ABD Başkanı Donald Trump gelecek dönem seçimlere girme konusunda kararlı. En azından bir vaadini gerçekleştirdi ve ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması konusundaki vaadini uyguladı." ifadelerini kullandı.

Eyal, Pence'in konuşmasına işaret ederek, "O anlar, Netanyahu hükümeti için ziyaretin çekirdeğini oluşturdu. ABD Büyükelçiliğinin taşınması vaadinin boş olmadığı açıkça ortaya koyuldu. Trump, bunu gerçekleştirecek." ifadelerine yer verdi.

- Netanyahu'nun alkışlamadığı sözler

Buna karşın Pence'in, eğer taraflar kabul ederse ABD'nin Filistin devleti kurulmasına verdiği desteği ifade ettiğinde Netanyahu'nun bu sözü alkışlamadığına dikkati çeken Eyal, "Aslında burada da açıkça İsrail'e destek veriyor. Ancak Netanyahu bu sözleri alkışlamakta çekimser kaldı. Çünkü iki devletli çözümü takdir etmesinin sağcı tabanında kötü yorumlanacağını biliyor." yorumunda bulundu.

ABD Başkan Yardımcısı Pence, dün Knesset'te yaptığı konuşmada, "Yönetimimiz, gelecek haftalarda ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımak için çalışmalarına başlayacak. Büyükelçilik 2019 yılı bitmeden önce Kudüs'e taşınmış olacak." ifadelerini kullanmıştı.

Trump'ın "Kudüs kararının" hem kendi ülkesinin menfaatleri hem de "barışın yararına" olduğunu öne süren Pence, konuşması boyunca birçok kez Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak nitelemişti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English