Son Dakika Haberler

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Mogherini: "Bu kritik dönemde Filistin halkına ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a AB'nin desteğinin devam edeceğini teyit etmek istiyorum" Filistin Devlet Başkanı Abbas: "AB'nin Ortadoğudaki bu süreçte adil çözüme ulaşılabilmesi için rol oynaması gerektiğine inanıyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB'nin Filistin'e desteğini yineleyerek "Bu kritik dönemde Filistin halkına ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a AB'nin desteğinin devam edeceğini teyit etmek istiyorum." dedi.

Mogherini, resmi ziyaret için Brüksel'de bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la ortak basın toplantısı düzenledi.

Mogherini, ikili görüşmenin ardından Abbas'ın 28 AB üyesi ülkenin dışişleri bakanlarıyla bir araya geleceğini, bu çerçevede Ortadoğu barış süreci, ikili ilişkiler ve bölgedeki güvenlik durumunu ele alacaklarını bildirdi.

AB'nin İsrail-Filistin sorununa ilişkin tutumunun değişmediğini belirten Mogherini, "Öncellikle AB'nin, Kudüs'ün İsrail ve Filistin'in ortak başkenti olacak şekilde, iki devletli çözüme ilişkin kararlı desteğini yinelemek istiyorum." diye konuştu.

Bu çözümün "tek, gerçekçi ve uygulanabilir" seçenek olduğunu kaydeden Mogherini, ancak bu şekilde tarafların meşru taleplerinin yerine getirilebileceğini söyledi.

- "AB desteği devam edecek"

Mogherini, tüm taraflarla irtibat halinde olan AB'nin, İsrail'in yasa dışı Yahudi yerleşim yerleri politikasına karşı olduğunu vurguladı.

AB ve Norveç'in girişimiyle 31 Ocak'ta Brüksel'de olağanüstü toplanacak Geçici İrtibat Komitesinin (AHLC) tüm tarafları bir araya getirmek suretiyle fayda sağlayacağını kaydeden Mogherini, AB'nin Filistin'e en fazla destek sağlayan donörlerden biri olduğunu söyledi.

Mogherini, "Bu kritik dönemde Filistin halkına ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a AB'nin desteğinin devam edeceğini teyit etmek istiyorum." diye konuştu.

- "AB'nin adil çözüme ulaşılabilmesi için rol oynaması gerekiyor"

Abbas da AB'nin Filistin'e verdiği desteğe dikkati çekerek "AB'nin Ortadoğu'daki bu süreçte adil çözüme ulaşılabilmesi için rol oynaması gerektiğine inanıyoruz." dedi.

İki devletli çözüm ve barış için müzakerelere devam edilmesinden yana olduklarının altını çizen Abbas, "Sorunun çözülmesi yolunda karşılaştığımız zorluklara rağmen yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde terörizm ve radikalizmle mücadele konusundaki kararlığımızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Abbas, Filistin ile İsrail arasında daha önce imzalanan anlaşmalara bağlı kalacaklarını belirterek İsrail'e kendisine düşen rolü yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Filistin'in devlet kurumlarının inşa edilmesinde başarılı olduklarını vurgulayan Abbas, iki devletli çözüme ulaşmak için bu kurumları koruma ve sürdürmekte kararlı olduklarını ifade etti.

- "Kararların BM arşivlerinde bir kağıt olarak kalması düşünülemez"

Abbas, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu tarafından daha önce konuya ilişkin alınan kararları anımsatarak "Bu kararların BM arşivlerinde bir kağıt parçası olarak kalması düşünülemez." diye konuştu.

AB'yi gerçek bir ortak olarak gördüklerine işaret eden Abbas, "Üye devletleri hızla Filistin devletini tanımaya çağırıyorum. Filistin devletinin tanınmasıyla müzakerelerin devam etmesi arasında bir zıtlık bulunmuyor." dedi.

Abbas, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) mali desteğin kesilmesinin iki anlamı olabileceğine işaret ederek "Ya Filistinli mültecileri teröristlere ve radikallere karşı kendi kaderine terk etmek ya da yerlerini terk etmek zorunda bırakmak." diye konuştu.

Devlet Başkanı Abbas, Filistin halkını ve topraklarını birleştirme ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini kurma konusunda kararlı olduklarını vurguladı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English