Son Dakika Haberler

Türkiye'nin Suriye sınırındaki sığınmacıları almak zorunda olduğunu savunan AB, kendi yasal ve ahlaki yükümlülükleri ile ilgili soruya cevap veremedi.

AB cevapsız kaldı
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, dün AB Dönem Başkanı Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uluslararası sözleşmeler çerçevesinde sığınmacılara yönelik yükümlülüklerini yerine getirerek Halep'ten kaçanlara sınırlarını açması gerektiğini söylemişti.

AB Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da "Sığınmacıları almak zorunda olduğunuzu söyleyen Cenevre sözleşmesi hala geçerli" demişti.

- AB cevapsız kaldı

Bir AB sözcüsü, AA muhabirinin bu açıklamaları hatırlatıp, "AB kendi sınırlarını kapatıp sınır güvenliğini artırırken, Mogherini ve Hahn'ın Türkiye'ye yaptığı bu çağrılar ne kadar gerçekçi ve inanılır? Bugüne kadar yasal ve ahlaki sorumluluklarını yetirme getirmede başarısız olan AB, Türkiye'ye sığınmacılar konusunda tavsiyede bulunabilir mi?" şeklindeki yazılı sorularına cevap vermekten kaçındı.

Sözcü, ısrar sonrası verdiği yazılı yanıtında sadece, "Sizi Yüksek Temsilci Mogherini'nin basın toplantısının metnine yönlendiriyorum. Web sitelerimizde ve Twitter hesaplarımızda bulabilirsiniz" ifadelerini kullanarak, AB'nin sorumluluklarına dair soruları cevaplamadı.

- "Onları kendi başlarına bırakamayız"

Amsterdam'daki dünkü toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çıkışta yaptığı açıklamada, Tükiye'nin Halep'ten kaçan 5 bin sığınmacıya kapılarını açtığını, 50-55 bininin ise yolda olduğunu söyleyerek, "Onları kendi başlarına bırakamayız. Çünkü hava saldırıları devam ediyor" ifadesini kullanmıştı.

Çavuşoğlu, Hollanda’da yayımlanan "NRC Handelsblad" gazetesine verdiği röportajda da Türkiye’de 2,5 milyon Suriyeli sığınmacı olduğunu ve onlara şimdiye kadar 9 milyar dolar harcandığını kaydetmişti.

- AB'nin dış sınırları kapalı, sığınmacılar denizde hayatını kaybediyor

Kara sınırları açılmadığı için deniz yoluyla Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan sığınmacılar yolda yaşamlarını yitirmeye devam ediyor.

Uluslararası Göç Örgütüne göre, sadece bu yıl 5 Şubat'a kadar 284 sığınmacı Yunanistan'a, 90 sığınmacı da İtalya'ya gitmeye çalışırken denizde boğuldu. Geçen sene ise sadece Ege'de 3 bin 770 kişi hayatını kaybetmişti.

Avrupa'ya 2015 içinde bir milyondan fazla sığınmacı girmişti. Önlem alınmazsa bu sayının 3 milyona çıkmasını bekleyen AB ülkeleri, caydırıcı adımlara yönelmişti. Almanya'nın iki eyaleti ile Danimarka ve İsveç, sığınmacıların belli bir miktardan sonraki paralarına el koyarken, bu iki ülke arasında Schengen askıya alınmıştı.

AB ülkeleri aylar süren uzun görüşmeler sonunda 160 bin sığınmacıyı aralarında paylaşmakta karar kılmış ancak şimdiye kadar bunların yaklaşık 300'ünü yerleştirebilmişlerdi.

Yunanistan Göç Bakanı Ioannis Mouzala, Belçikalı mevkidaşı Theo Francken'in, "Sığınmacıları denize geri gönder. Üzgünüm ama boğulup boğulmamaları umurumda değil" dediğini öne sürmüştü. Francken, bu iddiayı yalanlamıştı.

Türkiye'deki sığınmacılar için 3 milyar avro yardım yapılması kararı alan AB üyeleri, bunun nasıl finanse edileceği konusunda ancak geçen hafta anlaşmaya varabilmişti. Henüz bu para harcanmaya başlanmış değil.

AB üyesi olmayan Norveç ise aralarında hamile ve engelliler de bulunan sığınmacıları Rusya üzerinden geldikleri için sınır dışı etmişti.

- "Değerlerimize uymuyor"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen ay yaptığı bir konuşmada, Lübnan ve Ürdün'ün nüfuslarının üçte biri kadar sığınmacı aldığını, 75 milyonluk Türkiye'nin 2 milyonda fazla sığınmacıya ev sahipliği yaptığını belirterek, "Eğer 500 milyon nüfuslu Avrupa gibi bir kıta, eğer bir milyon, muhtemelen de geçici olan sığınmacıyı alamıyorsa, o zaman bu bizim değerlerimize uymuyor" demişti.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English