Son Dakika Haberler

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev: "Avrasya merkezleri olma özelliğini sürdüren Karadeniz ve Hazar havzasındaki ülkeler birbirleriyle çatışma değil, kaynaşma içsinde olmalıdır" GRÜ Rektörü Prof. Dr. Attar: "Bu bölgelerdeki devletler sahip oldukları doğal servetler üzerinde egemenliklerini tahsis etmek istiyorlar"

Anadolu Ajansı haberine göre;
GİRESUN (AA) - Giresun Üniversitesi Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARASAM) ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EKO AVRASYA) tarafından düzenlenen 6. Karadeniz Uluslararası Sempozyumu başladı.

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı, Akademi Avrasya ile Karadeniz ve Hazar Denizi Uluslararası İşbirliği ve Ortaklık Fonu'nun desteğiyle rektörlüğün konferans salonunda düzenlenen "Karadeniz'den Hazar'a Stratejik Bakış" konulu sempozyuma 11 ülkeden çok sayıda akademisyen, araştırmacı, gazeteci, uzman ve siyasetçi, Giresun Valisi Hasan Karahan, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faig Nusret Bağırov, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Eldar Qulıyev, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, devletlerin dış politika stratejilerinin belirlenmesinde enerji faktörünün önem taşıdığını söyledi.

Devletlerin ekonomik güvenliğinin enerji kaynaklarıyla doğrudan bağlantısının bunun göstergesi olduğunu söyleyebileceklerine dikkati çeken Tüymebayev, şöyle konuştu:

"Enerji güvenirliği konusu bölgesel ve küresel krizlerin önemli sebeplerinden birisi olmuştur. Bunun delili olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde yaşanan enerji arzı kaynaklı çatışmaları gösterebiliriz. Dolayısıyla sadece arz eden ülkeler değil, transit ülkeler, tüketiciler, enerji şirketleri gibi enerji zincirinin tüm halkaları dayanışma içinde sorumluluk üstlenmelidir. Bu bağlamda siyasal, kültürel ve ekonomik açıdan Avrasya merkezleri olma özelliğini sürdüren Karadeniz ve Hazar havzasındaki ülkeler birbirleriyle çatışma değil, kaynaşma içinde olmalıdır."

Tüymebayev, bölgede 1990'ların başından itibaren çok taraflı iş birliğine yönelip çeşitli girişimler olduğunu hatırlatarak, "Karadeniz havzasında yer alan çok sayıda ülke bu iş birliğinin platformlarında yerlerini bulmuşlardır. İnanıyoruz ki Karadeniz havzasında vuku bulan anlaşmazlıklar, çatışmalar son bulacaktır ve bölge ülkeleri huzur ve istikrar içerisinde iş birliğini sürdürecekler" ifadesini kullandı.

- GRÜ Rektörü Prof. Dr. Attar

Giresun Üniversitesi (GRÜ) Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar da Hazar ve Karadeniz havzası enerji politikalarının üzerinde ciddi düşünülmesi ve çok çalışılması gerektiğini anlattı.

 "Bu bölgelerdeki devletler sahip oldukları doğal servetler üzerinde egemenliklerini tahsis etmek istiyorlar" diyen Attar, "Devletler, sahip oldukları ürünü uluslararası piyasaya kendileri çıkarmak ister, uluslararası piyasada satışa sunmak ister. Yalnız burada şu var, çıkar çatışmaları ve rekabet tüm acımasızlığıyla buradan devreye girer" değerlendirmesinde bulundu.

Attar, şunları kaydetti:

"Bu ülkeler, sahip oldukları enerji kaynaklarını yabancı ortaklarıyla çıkarları doğrultusunda uluslararası piyasaya çıkarmak için boru hatları ve koridorlar gibi konuları uluslararası ekonomik ilişkiler düzlemine taşımak zorunda kalır. Hazar Karadeniz havzasında yürütülen boru hatları ve güzergahları politikasının karakterini etkileyen en temel etken bu hatla ilgili devletlerin tutumu olmuştur. En temel sorun da budur. Bu devletlerin amacı, özgür biçimde uluslararası pazara çıkarak satıştan kar elde etmek ve ekonomik açıdan gelişmektir ama aynı zamanda soru işareti burada var. Bu mudur, yoksa boru hatları üzerindeki avantajlı konumlarını kullanarak komşu devletlere ve dünya devletlerine jeopolitik tazyik midir, bunu bu iki günde tartışacağız."

Attar, unutulmaması gereken bir gerçek bulunduğuna dikkati çekerek, "Bu gerçek Rusya ve İran çünkü bu iki devletin uluslararası piyasadan fiyat politikalarına kadar çok ciddi etkileri var. Bu piyasaların üzerinde ve bu rolün bu haklarla olumsuz etkileneceğinden endişelidirler, onun için enerji alanında alternatif ve bağımsız aktörlerin yer alması, eski etkinliklerini ortadan kaldıracağı için farklı tavır sergileyecekler ve sergiliyorlar" görüşünü paylaştı.

- AK Parti İstanbul Milletvekili Safi

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Safi de bölgenin Batı için enerji kaynağı merkezi olduğunu vurgulayarak, "Onlar için çok önemlidir ama Hazar'ın etrafında yaşayan insanlar, medeniyetler, kültürler için değil, o toprağın altında var olan kaynaklar için, başta petrol ve doğalgaz olmak üzere, bunlar var olduğu için Kazakistan, Özbekistan, Orta Asya, Hazar, Azerbaycan önemlidir" dedi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English