Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

5. İİT Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi

Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Soylu: "Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) öncü bir kuruluş olacak" "Helal ekonomisi küresel bazda 3,9 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Zafer Soylu, Helal Akreditasyon Kurumu'nun (HAK) öncü bir kuruluş olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Anadolu Ajansı (AA) global iletişim ortaklığında düzenlenen 5. İİT Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi'nde “Helal Endüstrisinde Standardizasyon, Akreditasyon ve Belgelendirme” konulu bir panel gerçekleştirildi.

Zafer Soylu, panelde yaptığı konuşmada, Müslümanların gıda ürünleri harcamalarının 1,2 trilyon dolara yaklaştığını belirterek, helal belgesine sahip gıda ürünlerinin pazar hacminin ise 415 milyar dolar seviyesinde olduğu bilgisini verdi.

Gıda, tekstil, eczacılık ve kozmetik ürünleri ile turizm ve seyahat gibi hizmet sektörlerinde Müslümanların yaptığı harcamanın da 1,9 trilyon doları bulduğunu aktaran Soylu, finans sektörünün de eklenmesiyle helal ekonomisinin küresel bazda 3,9 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığına işaret etti.

Dünyada bir de helal belgelendirme pazarı oluştuğunu anlatan Soylu, helal standartları ve belgelendirmesine yönelik farkındalığın giderek arttığını söyledi.

Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerin helal belgelendirme konusunda geciktiğini ve yeterince ortak hareket edemediklerini anlatan Soylu, bu noktada Türkiye'nin bir projesi olan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü'nün (SMIIC) misyonuna dikkati çekti.

Soylu, şunları kaydetti:

“Helal konusunda SMIIC'i en temel uluslararası kuruluş olarak görüyoruz. SMIIC ortak bir helal belgelendirme sistemine esas teşkil edecek standartları oluşturdu. Artık bir Müslüman dünyanın neresinde olursa olsun SMIIC tarafından akredite edilmiş bir uygunluk değerlendirme kuruluşunun verdiği helal belgesini görünce gönül ferahlığıyla o ürün veya hizmeti tüketebilecek. Büyüyen helal belgelendirme pazarı gösteriyor ki helal konusunda farkındalık gün geçtikçe artıyor. Helal standartları ve belgelendirmesi alanında ortak çerçeve ve akreditasyon mekanizmasının Müslüman ülkeler arasındaki ticaretin önündeki engelleri kaldıracak ve ticaret hacminin artmasına katkı sağlayacaktır.”

Soylu, Türkiye'de kurulan Helal Akreditasyon Kurumu'nun (HAK) yakında faaliyete geçeceğini belirterek, “HAK öncü bir kuruluş olacaktır. HAK'ın itibarından yararlanmak isteyen yerli ve yabancı belgelendirme kuruluşları kuruma başvuracak ve akredite olacaktır. Helal ürün talep eden tüketiciler de HAK'a akredite olmuş belgelendirme kuruluşlarınca düzenlenen helal belgelerini tercih edeceklerdir.” ifadelerini kullandı.



- “Müslüman olmayanlar da helal gıda tüketmek istiyor”



Uluslararası İslami Fıkıh Akademisi Fetva Departmanı Direktörü Abdulqahir Qamar ise “Müslüman olmayanlar da helal gıda tüketmek istiyor; çünkü helal ürünler saf, sağlıklı ve kaliteli. Helal bir ticari mesele değil, daha çok dini bir mesele. Helal sektörü üzerinde daha fazla dini gözetime ihtiyaç var. Kişisel satın alma gücü kullanılarak da bir denetim uygulanabilir. Böylece helal ürün ve hizmet uygulamalar daha fazla devreye alınabilir.” diye konuştu.

Dünya Helal Günü Kurucu Başkanı Jamel Jinna da “Her ülkede aynı helal standartlar olmalı. İlkeler değişmemeli. Elele verip tek bir sistem kurmalıyız.” dedi.

Oturuma, İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Genel Sekreteri İhsan Övüt de katıldı.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English