Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"51 bin uyuşmazlık arabuluculukla sonuçlandı"

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar: "Türkiye geneline baktığımızda veriler çok olumlu. Bugün itibarıyla yaklaşık 51 bin uyuşmazlık, arabuluculukla, anlaşmayla sonuçlanmış durumda" "Şu ana kadar bütün Türkiye'de açılan dava sayısı 20 bin 477'tir. Bu da geçen seneye göre yüzde 80 oranında azaldığını gösteriyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
AFYONKARAHİSAR (AA) - Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, "Türkiye geneline baktığımızda veriler çok olumlu. Bugün itibarıyla yaklaşık 51 bin uyuşmazlık, arabuluculukla, anlaşmayla sonuçlanmış durumda." dedi.

Öztatar, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Bağımsız Arabulucular Derneği (BADER) tarafından ATSO'da düzenlenen "Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri ve Arabuluculuk" seminerinde, arabuluculuk sisteminin yaklaşık 5 aydır uygulandığını belirtti.

- "51 bin uyuşmazlık arabuluculukla çözüldü"

İş mahkemelerinde arabuluculuk sisteminin bir şart haline geldiğini ifade eden Öztatar, şunları kaydetti:

"Türkiye geneline baktığımızda da veriler çok olumlu. Bugün itibarıyla yaklaşık 51 bin uyuşmazlık, arabuluculukla, anlaşmayla sonuçlanmış durumda. 22 bin 500 uyuşmazlık ise anlaşmazlıkla sonuçlandı. Bu da Türkiye geneline bakıldığında yüzde 70 oranında anlaşmayla sonuçlandırdığını gösteriyor. Bundan daha güzel bir sonuç da şu. Şu ana kadar bütün Türkiye'de açılan dava sayısı 20 bin 477'ir. Bu da geçen seneye göre yüzde 80 oranında azaldığını gösteriyor"

Öztatar, Afyonkarahisar'da da arabuluculuk uygulamasının başlamasından sonra dava sayılarında azalma yaşandığını vurgulayarak, 5 ayda 75 civarında dosya açıldığını, geçen yıl bu sayının ayda 300 civarında olduğunu bildirdi.

- "İşçilerimiz için çok ciddi bir reform"

Dava sayılarındaki azalmanın aynı zamanda iş mahkemelerinde uyuşmazlıkların sonuçlanma süresini de kısalttığını dile getiren Öztatar, şöyle devam etti:

"İş mahkemelerinde davanın sonuçlanma süresi ortalama 534 gündür. Buna istinaf ve Yargıtayı da eklerseniz, bir işçinin tazminata kavuşma süresi yaklaşık bin gündür. Yani bugün bir işçimiz dava açsa, normal şartlarda 2021 veya 2022 yılında alacağına kavuşma hakkı varken, bugün itibarıyla en geç 28 günde işçimiz arabuluculuk süreciyle alacağına kavuşuyor. Bu işçilerimiz için çok ciddi bir reform. Gerçekten çıkarılan bu iş kanunu ciddi şekilde işçilerimizin lehinedir. Aynı zamanda işverenin de lehinedir."

- "Arabuluculuk her iki tarafın da kazandığı sistemdir"

Öztatar, arabuluculuk sisteminin bir kazan-kazan yöntemi olduğuna dikkati çekerek, "Yargı sisteminde bir taraf kaybederken, bir taraf kazanmaktadır. Oysa arabuluculuk her iki tarafın da kazandığı sistemdir. Hem işçi, hem de işveren kazanmaktadır. İşçimiz bir an önce alın teri kurumadan hakkına kavuşmakta, işveren kardeşimiz de bu sorunu bir an önce çözmek suretiyle önüne bakabilmektedir." diye komuştu.

Öztatar'ın konuşmasının ardından BADER Başkanı Dursun Yassıkaya da arabuluculuk sisteminde avukatların çalışma ve sorumlulukları hakkında bilgiler verdi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English