Son Dakika Haberler

-Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şentürk: "Türkiye'de jeotermal enerji son 5 yılda her yıl ortalama yüzde 50 büyüme hızını korudu" -Dünya Bankası Jeotermal Enerji Uzmanı Fridriksson: "Dünya Bankası 2011 yılından bu yana tüm finansmanlarının yüzde 14'ünün jeotermal projelerine aktardı"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İZMİR (AA) - Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk, jeotermal enerjinin yenilenebilir enerji kaynakları içinde yüksek verime sahip milli bir kaynak olduğunu belirterek, "Türkiye'de jeotermal enerji son 5 yılda, her yıl ortalama yüzde 50 büyüme hızını korudu." dedi.

Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu 2. Uluslararası Jeotermal Kongresi'nin (IGC Türkiye 2017) açılışında konuşan Şentürk, inşa aşamasında olan ve planlanan yatırımlarla birlikte Türkiye'de bin 900 megavat jeotermal enerji kapasitesi bulunduğunu söyledi.

Şentürk, mevcut jeotermal kapasitenin, 8 bin megavat rüzgar ve 15 bin megavat güneş santralinin ürettiği enerjiye eşdeğer olduğunu vurgulayarak, "Mevcut kurulu güçle dünyada yedinci sıradayız. Hedefimiz, yatırımların sürekliliğinin devam etmesini sağlamak ve jeotermal elektrik üretim sıralamasında dünyada ilk üç arasına girmek." diye konuştu.

Türkiye'nin jeotermal santrali yatırımlarında yaklaşık 860 megavat kurulu güce ulaştığını belirten Şentürk, "Daha önce 600 megavat olarak belirlenen 2020 ülke vizyonu hedeflerini çoktan aştık. Amacımız, kaynak bazında elektrik üretim kapasitesinde jeotermal kapasitesini artırmak. Türkiye'nin arz güvenliği en yüksek kaynağı jeotermal enerjide yatırımların artırılması gerekiyor. Jeotermal enerji tüm enerji kaynakları içinde en milli enerji kaynağıdır. Bu enerji kaynağı Türkiye'de son 5 yılda, her yıl ortalama yüzde 50 büyüme hızını korudu." ifadelerini kullandı.

- "65 milyon dolar Türkiye'ye aktarıldı"

Dünya Bankası Jeotermal Enerji Uzmanı Thrainn Fridriksson da bankanın, 2011 yılından bu yana jeotermal enerji projelerine finansman desteği sağladığını ve bu kapsamda tüm finansmanlarının yüzde 14'ünün jeotermal projelerine aktarıldığını belirtti.

Dünya Bankası'nın 33 ülkede jeotermal enerji projelerine destek verdiğini bildiren Fridriksson, "Geçmişte risk ve maliyet üzerine farklı yaklaşımlar uygulansa da artık projelerdeki katılımcıların riskleri paylaştığını görüyoruz. Bu, her paydaş için proje maliyetini düşürüyor. Türkiye açısından değerlendirecek olursak, Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile beraber 65 milyon dolar civarında kaynağın Türkiye'ye aktarıldığını biliyoruz." diye konuştu.

Fridriksson, Türkiye'nin 2023'e kadar bin megavatlık jeotermal kapasiteye ulaşma hedefine kesin gözüyle baktıklarını sözlerine ekledi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English