Son Dakika Haberler

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kumbaroğlu: "Enerjide ticaret merkezi olmayı hedefleyen Türkiye jeopolitik konumu itibarıyla Avrasya'daki fırsatları en iyi değerlendirebilecek ülke konumunda bulunuyor" "AB Doğu Akdeniz gazına çok önem veriyor ve teşvik etmeye de hazır ama bu gazın AB'ye gitmesi ancak Türkiye üzerinden inşa edilecek bir boru hattı ile mümkün"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ZAGREP (AA) - Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Avrasya'da enerji arz güvenliği ve fiyatlar yönünden farklı fırsatlar bulunduğunu belirterek, "Enerjide ticaret merkezi olmayı hedefleyen Türkiye jeopolitik konumu itibarıyla Avrasya'daki fırsatları en iyi değerlendirebilecek ülke konumunda bulunuyor." dedi.

Kumbaroğlu, Hırvatistan'ın başkenti Zagrep'te Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliğince (IAEE) organize edilen "2. IAEE Avrasya Konferansı"nda yaptığı konuşmada, Avrasya'nın, iklim değişikliği, karbon yoğunluğunu azaltma ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi alanlarında zorluklar yaşadığını söyledi.

Doğalgazın geleceğine ilişkin kaynak ve rota konularının bölge açısından önemine işaret eden Kumbaroğlu, Almanya'ya doğalgaz sağlayacak Kuzey Akım 2 projesi, Türkiye üzerinden Avrupa'ya gelecek doğalgaz boru hattı projeleri ve sıvılaştırılmış doğalgaz projelerinin gelecek dönemde gündemde kalmaya devam edeceğini aktardı.

Kumbaroğlu, Avrasya'daki enerji kaynaklarının Avrupa piyasaları üzerinde etkili olacağını dile getirerek, "Bugün Avrupa'nın doğalgaz geleceği belirlenirken Rusya'nın dışında Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve ABD gibi çok farklı alternatif kaynakların ortaya çıkardığı rekabet ortamı Avrasya için arz güvenliği ve fiyatlar yönünden fırsatları da beraberinde getiriyor. Enerjide ticaret merkezi olmayı hedefleyen Türkiye jeopolitik konumu itibarıyla Avrasya'daki fırsatları en iyi değerlendirebilecek ülke konumunda bulunuyor." diye konuştu.

Doğu Akdeniz gazının Avrupa'ya getirilmesi projesinin Avrupa Komisyonu, İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan tarafından yakından takip edildiğini aktaran Kumbaroğlu, "AB Doğu Akdeniz gazına çok önem veriyor ve teşvik etmeye de hazır ama bu gazın AB'ye gitmesi ancak Türkiye üzerinden inşa edilecek bir boru hattı ile mümkün." değerlendirmesinde bulundu.

Kumbaroğlu, TürkAkım ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı projeleri nedeniyle Güneydoğu Avrupa'nın gözünün Türkiye'den gelecek gazda olduğunu belirterek, bu noktada Türkiye'nin de aktif politika izlemesinin önemine değindi.

- Dünyada 1,2 milyar insan elektriğe ulaşamıyor

Eski Şili Enerji Bakanı Prof. Dr. Ricardo Raineri de iklim değişikliğinin enerji sektörü açısından büyük bir zorluk oluşturduğunu ifade etti.

Raineri, yenilenebilir enerjiden elektrik üretimindeki artış hızının diğer kaynaklara oranla daha fazla olduğunu söyledi,

Dünyada 1 milyar 200 milyon insanın hala elektriğe ulaşamadığını dile getiren Raineri, 2040'a kadar küresel enerji ihtiyacının yüzde 40 daha artacağını anlattı.

Avrupa Doğalgaz Altyapısı Başkan Yardımcısı Wim Groenendijk ise Avrupa kamuoyunun fosil enerji kaynaklarına karşı olumsuz görüşe sahip olduğunu aktardı.

Groenendijk, fosil enerji kaynaklarının yenilenebilir enerji ile değişeceğini belirterek, "Doğalgaz yenilenebilir enerji için taşıyıcı olacak. Doğalgaz gelecekte özellikle gemiler ve ağır vasıta araçlarda daha çok kullanılacak." dedi.

Avrasya'nın enerji geleceğinde jeopolitik etkiler, arz güvenliği, enerji yatırımlarının finansmanı, petrol ve gaz fiyatlarının geleceği gibi konuların ele alındığı konferans iki gün sürecek.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English