Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

2. Dönem Diksiyon, Spikerlik ve Sunuculuk Kursu başlıyor

RTÜK, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve TRT iş birliğiyle, medya hizmet sağlayıcıların çalışanlarına yönelik 2. Dönem Diksiyon, Spikerlik ve Sunuculuk Kursu 5-16 Mart tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilecek İki hafta sürecek kursa, yerel ve bölgesel yayın kuruluşlarında çalışan 20 kursiyer katılacak

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - RTÜK, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve TRT iş birliğiyle, medya hizmet sağlayıcıların çalışanlarına yönelik 2. Dönem Diksiyon, Spikerlik ve Sunuculuk Kursu 5-16 Mart tarihlerinde Ankara'da yapılacak.

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, yerel ve bölgesel yayın kuruluşlarının çalışanlarına yönelik kurslar, "Radyo ve Televizyonlarda Doğru, Güzel ve Anlaşılır Türkçe Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında düzenleniyor.

RTÜK, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve TRT'nin iş birliğiyle hayata geçirilen proje, Türkçenin nesiller boyunca güzelliği ve duruluğu bozulmadan yaşayabilmesini amaçlıyor.

2. Dönem Diksiyon, Spikerlik ve Sunuculuk Kursu, 5-16 Mart tarihlerinde TRT Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilecek. İki hafta sürecek kursa, yerel ve bölgesel yayın kuruluşlarında çalışan 20 kursiyer katılacak.

Diksiyon dersleri Çankaya Halk Eğitim Merkezi Eğiticisi İpek Neslişah Akdemir, spikerlik ve sunuculuk dersleri de Ankara Radyosu Spikeri Hafize Okan tarafından verilecek. Uygulamalı dersler TRT Eğitim Stüdyoları'nda yapılacak ve eğitim sonunda başarılı olan katılımcılar sertifika almaya hak kazanacak.

Proje, radyo ve televizyon yayınlarında Türkçenin kullanımına ilişkin güncel tespitlerin yapılmasını, bunlar ışığında yayınlarda Türkçenin daha özenli kullanılması için gerekli mekanizmaların kurulup işletilmesini ve medya çalışanlarının Türkçeyi doğru kullanmaları için eğitimden geçirilmesini kapsıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, bireylerin dili kullanmasında aile ve eğitim çevreleri kadar radyo ile televizyon yayınlarının da önemli etkisinin bulunduğunu belirtti.

Yerlikaya, yayınlarda kullanılan yanlış dilin toplumu derinden etkilediğini vurguladı.

Yapılan dil yanlışlarının kısa sürede tüm topluma yayıldığını ve medyada yer bulan herkesin kullandığı ifadelerin toplumun diline yerleştiğini vurgulayan Yerlikaya, böylece hataların meşrulaştığını bildirdi.

RTÜK'e bu manada çok sayıda şikayet geldiğine ve toplumun büyük bir kesiminin huzursuzluk duyduğuna dikkati çeken Yerlikaya, buna duyarsız kalmayarak birçok programa "dilin yanlış, argo ve küfürlü" kullanılması dolayısıyla 6112 sayılı Kanun'un verdiği yetkiye dayanarak müeyyide uygulandığını aktardı.

İzleyicilerin radyo ve televizyonlarda program sunan, muhabirlik veya metin yazarlığı yapanlardan Türkçeyi kurallarına uygun kullanmalarını beklemelerinin en doğal hakkı olduğunu belirten Yerlikaya, medya çalışanlarında dil kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla seminerler gerçekleştirdiklerini ifade etti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English