Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Azerbaycan, Avustralya ve Bosna Hersek'te etkinlikler düzenlendi

Anadolu Ajansı haberine göre;
BAKÜ/MELBOURNE/NOVA KASABA (AA) - Azerbaycan, Bosna Hersek ve Avustralya'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kutlama programları düzenlendi.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğince düzenlenen programa, Büyükelçi Erkan Özoral, Askeri Ataşe Tuğgeneral Zafer Ocak, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Azerbaycanlı devlet yetkilileri ve milletvekilleri, büyükelçilik çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Geçmiş dönemlerde ayrı düzenlenen kutlamalar, bu yıl ilk defa ortak programla düzenlendi. Bu yılki kutlamalar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Bakü Türk Okulları, Türkiye Diyanet Vakfı Bakü Türk Lisesi ve Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı Bakü Atatürk Lisesi, Bakü Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği iş birliğinde gerçekleşti.

Haydar Aliyev Sarayı'nda yaklaşık 2 bin kişinin izlediği program, saygı duruşu ve iki ülke milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Büyükelçi Özoral, çocuklara hitaben yaptığı konuşmada, 23 Nisan 1920'nin Türk ulusunun egemenliğini eline aldığı ve geleceğini çizdiği bir gün olduğunu söyledi.

Türk milletinin aradan geçen 100 yıl sonra aynı ruh ve imanla hareket ettiğini 15 Temmuz'da bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Özoral, "Tarihten gelen gücümüzü içimizde hissederek geleceğe yürüyoruz. Güzel bir gelecek Türk milletini beklemektedir. Sizler bu bayramı Türkiye'de kutlayan kardeşlerinizden daha şanslısınız. Çünkü siz 'iki devlet bir millet' ne demek daha iyi anlıyorsunuz. Türkiye ve Azerbaycan hep birlikte oldu. Siz de bu birliğin nereden geldiğini çok iyi öğrenmeli ve Türkiye'deki kardeşlerinize anlatmalısınız." diye konuştu.

Azerbaycan Eğitim Bakan Yardımcısı Firidun Kurbanov da "Biz daima Türkiye'nin desteğini hissettik. Zor durumda Türkiye bize el uzattı. Gençler ve çocuklar her bir devletin geleceğidir. Biz kardeşliğimizi bugüne kadar koruduk. Kardeşliğimizi bundan sonra siz sürdürmelisiniz. Size güveniyoruz." ifadelerini kullandı.

Program, müzik, dans ve tiyatro gösterileriyle devam etti. İlkokul öğrencilerinin sahnelediği Türkiye'nin çeşitli yörelerine ait halk oyunları davetlilerden büyük ilgi gördü.

- Türkiye'den Azerbaycanlı çocuklara 30 bin kitap

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türk hayırseverlerin kurduğu Gençliğe Yardım Fonu tarafından da Bakü'de program düzenlendi.

Reşit Behbudov Mahnı Tiyatrosundaki programa Büyükelçi Özoral, KKTC Bakü Temsilcisi Turganer, Azerbaycanlı milletvekilleri, Türk yazarlar ve çok sayıda Azerbaycanlı öğrenci katıldı.

TİKA Bakü Program Koordinatörü Adem Urfa, Türkiye'den değerli yazarların kitaplarını Azerbaycan Türkçesine çevirdiklerini, bir hafta boyunca yaklaşık 30 bin kitabı Azerbaycan'ın farklı bölgelerinde dağıtacaklarını belirtti.

Müzik ve dans gösterilerinin yapıldığı etkinliğin ardından öğrencilere Türk yazarlar Firdevs Kapusızoğlu, Hayati Bice, Mustafa Tatcı, Sevda Urfa ve Veysel Akkaya'nın kitapları dağıtıldı.

- Sydney'deki kutlamalar

Avustralya'nın Sydney kentindeki kutlama töreni de Türkiye'nin Sydney Başkonsolosluğu yerleşkesinde düzenlendi. Türk bayraklarıyla donatılan başkonsolosluk binasının bahçesindeki törene, Sydney Başkonsolosu Melih Karalar, öğrenciler, veliler, vatandaşlar ve başkonsolosluk görevlileri katıldı.

Günün anlam ve öneminin belirtildiği konuşmaların ardından çocuklar için çeşitli aktiviteler yapıldı.

- Bosna Hersek'teki törenler

Bosna Hersek'in Milici şehrine bağlı Nova Kasaba beldesinde de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında çocuklara yönelik program düzenlendi.

Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) sınırları içerisinde kalan ve uzun zamandır Boşnak oldukları için eğitimde birtakım ayrımcı uygulamalara maruz kalan çocuklar, sıkıntılarını bir günlüğüne unuttu.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) bünyesinde Bosna Hersek'te kurulan Avrupalı Balkan Demokratlar Birliğince (UEBD) düzenlenen program kapsamında, yüzleri rengarenk boyanan çocuklar animatörler eşliğinde eğlendi, birçoğu ise hayatında ilk kez karaoke yapma imkanı buldu.

Kendi dil, tarih ve dinlerini gittikleri okullarda öğrenemedikleri için boykot kararı alan ve uzun bir süre eğitimden uzak kalan çocuklar, düzenlenen programda doyasıya eğlendi.

UEBD Başkanı Amina Secerovic Kaşlı, böyle bir etkinlik için Nova Kasaba'yı özellikle seçtiklerini belirterek, buradaki çocukları mutlu gördükçe kendilerini de mutlu hissettiklerini ifade etti. Nova Kasabalı öğrenciler ise daha önce hiç böyle doyasıya eğlenmediklerini belirterek, programı düzenleyenlere teşekkür etti.







Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English