Son Dakika Haberler

OPEC Genel Sekreteri Barkindo: "İlk 6 ayda stoklarda 100 milyon varillik bir azalma sağlandı. Bu nedenle ileriye dönük olarak bu azalmanın daha fazla hız kazanacağını düşünüyoruz" "İkinci yarıda talep de artacak. Bu stok değişkeni, son 5 yıllık ortalamaya çekilerek piyasa bir dengeye oturtulacaktır diye düşünüyorum Ortak amacımız için çalışmaya devam edeceğiz" "OPEC üyesi olmayan ve kaya gazı üreten ülkelerden günlük 1,8 milyon varil bir ilave üretim söz konusu oldu. Biz bu nedenle ilk defa dışa

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Petrol İhraç Edenler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, yılın ilk yarısında petrolde stokların beklenildiği gibi düşmediğini fakat yılın ikinci yarısı için iyimser bir tablo beklediklerini belirterek, "İlk 6 ayda stoklarda 100 milyon varillik bir azalma sağlandı. Bu nedenle ileriye dönük olarak bu azalmanın daha fazla hız kazanacağını düşünüyoruz." dedi.

Barkindo, Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim sponsoru olduğu 22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında gerçekleştirilen "Uluslararası Enerji Ajansı (İEA) - OPEC" oturumunda Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol ve Uluslararası Enerji Forumu Genel Sektereri Prof. Xiansheng Sun ile bir araya geldi.

Oturumun moderatörlüğünü yapan Sun, dünyada ilk kez bu üç kurumun bir arada yer aldığı bir enerji oturumun düzenlendiğini söyledi.

Konuşmacıların petrol sektöründe yılın ilk 6 ayını bir kelimeyle değerlendirmelerini isteyen Sun, ilk olarak Barkindo'ya söz verdi.

Yılın ilk 6 ayını tek kelimeyle "zorlu" olarak tanımlayan Barkindo, 2017'nin çok büyük beklentilerle başladığını ifade etti.

Geçen yıl 20 Aralık'ta OPEC'in yaptığı toplantıda, OPEC üyesi ve OPEC dışı toplam 24 ülkenin bir çatı altında toplandığını ve tarihi bir karar aldığını anımsatan Barkindo, şöyle devam etti:

"2017'nin ilk çeyreğinden itibaren bir beklentiye girdik. Piyasaların bu karardan sonraki tepkisine baktık. Geleneksel olarak düşük talepli mevsimler vardır özellikle yılın ilk çeyreğinde olur bu dönemler. Bu karar çerçevesinde toplamda 1,8 milyon varillik bir üretim kesintisi kararı aldık ama stokların eritilmesinde bu kesintinin çok fazla bir etkisi olmadığını gördük. Daha sonra OPEC üyesi olmayan ülkelerde bunun arttığını gördük. Şimdi yılın tam ortasındayız. Bu kararımızı uygulama konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz. OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin bu karara çok iyi bir şekilde uyduğunu görüyoruz."

- "Yılın ikinci yarısı için iyimserim"

Barkindo, OPEC üyesi ve OPEC dışı ülkelerin piyasaya tekrar bir denge sağlamak amacında olduğunu ve özellikle stoklara ilişkin süreci takip ettiklerini anlattı.

Geçen yıl ağustostaki verilere göre, petrolde son 4 yılda günlük 380 milyon varil arz fazlası olduğunu belirten Barkindo, şöyle konuştu:

"OPEC üyesi ve OPEC dışı ülkelerin bu denklemi tekrar dengeye getirmesi gerekiyor. Bunun için de stoklara bakmamız gerekiyor. Anlaşma kapsamında günlük 1,8 milyon varil üretim kısıntısı kararlaştırıldı. Yılın ilk 6 ayı geçti çok büyük sıkıntılar da oldu. Dolayısıyla biz bir 9 ay daha bunu devam ettirme kararı aldık. Bu sıkıntılara rağmen ümit var. İlk 6 ayda stoklarda 100 milyon varillik azalma sağlandı. Bu nedenle ileriye dönük, bu azalmanın daha fazla hız kazanacağını düşünüyoruz. İkinci yarıda talep de artacak. Bu stok değişkeni, son 5 yıllık ortalamaya çekilerek piyasa bir dengeye oturtulacaktır. Ortak amacımız için çalışmaya devam edeceğiz. Bu, tüm üreticiler ve küresel ekonomi için faydalı olacak."

- "Kaya gazı üreticileriyle müşterek sorumluluğumuzu farkettik"

Barkindo, kaya gazının petroldeki talebi karşılamaya yardımcı olduğunu belirterek, ABD'nin kaya gazına yönelik yürüttüğü teknik çalışmaların piyasada istikrarı tesis etmek için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Piyasadaki petrol tedariğini yönetmenin çok önemli bir konu olduğunu vurgulayan Barkindo, şu değerlendirmede bulundu:

"Şu anda özellikle OPEC üyesi olmayan üyelerden gelen bir tedarik var. OPEC üyesi olmayan ve kaya gazı üreten ülkelerde günlük 1,8 milyon varil bir ilave üretim söz konusu oldu. Biz bu nedenle ilk defa dışarı açıldık ve ABD'nin Houston şehrinde kaya gazı üreticileriyle bir araya geldik. Orada birbirimizi anlayabilmek için bir diyalog başlattık. Bu görüşmemizde, hepimizin mevcut döngüden olumsuz etkilendiğimizi farkettik. İleriye dönük adımlarda müşterek sorumluluğumuz olduğu konusunda hemfikir olduk. Aramızdaki bu müzakereleri derinleştirmek istiyoruz."

- Teknik izleme komitesi Rusya'da toplanacak

Barkindo, OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin yaptığı iş birliği çerçevesinde ortak bir komite kurulduğunu ve bu komitenin alınan kararların uygulanıp uygulanmadığını izleme görevini gerçekleştireceğini anlattı.

Bu komitenin altında bir de teknik komite kurduklarını belirten Barkindo, "Bu komite yine gerekli alanlarda gözlem yapıyor. 24 Temmuz'da St.Petersburg'da toplanacak. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak bu komitenin eş başkanlığını yapacak. Bu toplantının verimli geçeceğine inanıyorum." dedi.

- "Saçımdaki beyazlar artmaya başladı, kilo verdim"

Barkindo, gelecek ay itibarıyla görevinde ilk yılı geride bırakacağını ve geçen dönem içerisinde petrol sektörünün tecrübeli isimleriyle mevcut fiyat döngüsüne ilişkin önemli görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.

Bu sürede piyasalarda çok fazla fiyat dalgalanması olduğunu hatırlatan Muhammed Barkindo, "Yani bu süreyi çok keyifli geçirdiğimi söyleyemem. Göreve geldikten hemen sonra saçımdaki beyazların hızla arttığını farkettim. Bir yandan da kilo verdim çünkü çok stresli durumlarla karşı karşıya kaldık fakat aldığımız kararların sadece OPEC için değil küresel ekonomi için de önemli olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.






Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English