Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"2017-2018 Nizamülmülk Kültür Sanat Sezonu" açıldı

Bakan Kurtulmuş: "Bağımsızlık önce milli değerlerine, milli kültürüne sahip çıkmak, onu yeniden üretmek, onu zihin ve kalp dünyasında yeniden süzgeçten geçirerek toplumun önüne koyabilmekten geçer" "Çünkü tarih bize öğretiyor ki hiçbir devlet bir başka milletin kültürüyle abad olmaz. Hiçbir ağaç, bir başka ağacın gövdesi üzerinde yükselmez. Dolayısıyla bu iki asırlık uykudan uyandık. Şimdi daha ileriye gitmemiz, daha güçlü olmamız, kültürde, sanatta halkı da içine katarak çok daha güçlü üretim

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, bir ülkenin kültürel bağımsızlığı olmadığı takdirde, o ülkenin ekonomik bağımsızlığından bahsetmenin mümkün olamayacağını belirterek, "Bağımsızlık önce milli değerlerine, milli kültürüne sahip çıkmak, onu yeniden üretmek, onu zihin ve kalp dünyasında yeniden süzgeçten geçirerek toplumun önüne koyabilmekten geçer" dedi.

Esenler Belediyesi'nin "2017-2018 Nizamülmülk Kültür Sanat Sezonu", Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş'un katılımı ile Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde açıldı. Nizamülmülk'ün hayatının anlatıldığı bir belgesel gösterimi ile başlayan etkinlikte konuşan Kurtulmuş, 2 asırdır Türk topraklarında kültürel, ekonomi ve teknoloji alanlarında büyük bir mücadele verildiğini söyledi.

Kurtulmuş, bir ülkenin kültürel bağımsızlığı olmadığı takdirde, o ülkenin ekonomik bağımsızlığından bahsetmenin mümkün olamayacağını kaydederek, "Bir ülkenin zengin olması, ekonomik olarak bağımsız olduğu anlamına gelmez. Bağımsızlık önce milli değerlerine, milli kültürüne sahip çıkmak, onu yeniden üretmek, onu zihin ve kalp dünyasında yeniden süzgeçten geçirerek toplumun önüne koyabilmekten geçer." diye konuştu.

Milli kültürel bağımsızlığı yeniden kazanmak amacıyla çalıştıklarını dile getiren Kurtulmuş, "Yani 2 asırdır devam eden bu mücadele daha ileriye gitmektir. Köklerimiz üzerinde, tarihimiz, medeniyetimiz, kültürümüzde üzerinde yeniden hamle yapabilmektir. Çünkü tarih bize öğretiyor ki hiçbir devlet bir başka milletin kültürüyle abad olmaz. Hiçbir ağaç, bir başka ağacın gövdesi üzerinde yükselmez. Dolayısıyla bu iki asırlık uykudan uyandık. Şimdi daha ileriye gitmemiz, daha güçlü olmamız, kültürde, sanatta halkı da içine katarak çok daha güçlü üretimler yapmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

- "Dünyada başka hiçbir ülkede olmayan çeşitliliğe, zenginliğe ve derinliğe sahibiz"

Tarih boyunca Türk topraklarının kadim bir kültüre sahip olduğunu, fakat değerlerine ve sanat eserlerine değer verilmediği değerlendirmesinde bulunan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kültürün, sanatın hangi alanını alırsanız alın, dünyada başka hiçbir ülkede olmayan çeşitliliğe, zenginliğe ve derinliğe sahibiz. Kültürel olarak zenginliğimizin farkında değildik. Hatta camilerimizde doğru dürüst makamla, ciddi bir şekilde müezzinlik yapacak insanlarımız çok nadirdi. En son şu örneği vereyim. Biliyorsunuz şehit ya da devlet erkanı cenazelerimiz oluyor yıllardır. Bu cenazelerde hiç kimsenin anlamadığı bir anlam da vermediği, haz etmediği Chopin'in cenaze marşıyla biz şehitlerimizi kaldırıyorduk yaklaşık bir ay öncesine kadar. Çünkü biz batılılaşacaktık ya, Batı'daki o marşı ölümüzün arkasından da çalarsak bizim değerimiz artardı. O zihinde bunu ortaya koymuşlardı. Çok şükür Milli Savunma Bakanlığı çok kısa bir süre önce Chopin'in cenaze marşını bir kenara bıraktı, şimdi şehitlerimizin cenazesinde Itri'nin 'Allah'u Ekber' marşıyla cenazelerimizi kaldırıyoruz."

- Kültür Kart ile Kudüs'e yolculuk

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da Esenler'de 2016-2017 kültür sanat sezonu içinde yapılan etkinliklere 4 buçuk milyon kişinin katıldığını belirterek, toplumun bütün sosyal katmanlarını dikkate alarak kültürel organizasyonlar düzenlediklerini aktardı.

Göksu, düzenledikleri kültürel faaliyetlerin temel hedeflerine de değinerek, şunları anlattı:

"Birincisi sadece idari tanımlama olarak şehir değil, gerçekten ruhu itibariyle şehir olması için bir emek ortaya koymamız gerekiyor. İkincisi bizim şehirlerimizde şu anda özellikle modernitenin hayatımıza getirmiş olduğu ben merkezli toplum olma özelliğinden dolayı, içe kapanan toplumun sosyalleşmesine katkı sağlamak istiyoruz. Üçüncüsü ise bizim gibi ilk bakışta üzerinde algı operasyonu yapılan şehirlerde çok önemli bir şey vardır ki, biz algıyı da yönetmek zorundayız. Çünkü algı her şeydir. Dördüncüsü ise bugün şehirlerdeki en önemli sorunlardan bir tanesi güvenlik. Esenler 2009 yılında İstanbul'da suç işlemede ilk üç ilçeden bir tanesiydi. Bugün Esenler İstanbul'da güvenlik sorununun en az olduğu ilçelerin başında geliyor. Beşincisi ise gerçekten yeni değerler kazandık. Şairler çıktı. Yeni bağlama çalan, ney üfleyen elemanlarımız oldu. Hamdolsun kültür bu şehrin merkeziyle şehrin ruhuyla buluşmuş oldu."

"Kültür Kart" adlı bir proje hazırdıklarını da söyleyen Göksu, "Bizim kültür etkinliklerimize gelenler, kartı okutacaklar. Her etkinliğe geldiklerinde 1 puan alacaklar. Yıl sonunda puanlara bakacağız. Buna göre belli bir puanı geçen herkesi Kudüs'e göndereceğiz. Kültür ve sanat kazandıracak. Kültür müdürümüz de söz verdi. Oradan da müze kart alacağız inşallah. Kültür ve sanatla uğraşanların ödüllendirilmesi gerekir. Bu açıdan bunu da bu yıl ilk uygulama olarak faaliyete geçireceğiz." dedi.

Etkinlikte ayrıca İstanbul Vali Yardımcısı Nihat Nalbant ve Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin de kısa bir konuşma yaptı.

Açılışa İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Çoşkun Yılmaz'ın yanı sıra sanat ve edebiyat dünyasından birçok isim katıldı. Etkinlik sonunda kanun virtüözü Göksel Baktagir ve orkestrası mini bir konser verdi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English