Son Dakika Haberler

Türkiye'de atık pil konusunda yetkilendirilen tek kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğince (TAP) 2016'da 720 ton atık pil toplandı.

2016’da 720 ton atık pil toplandı
TAP Genel Sekreteri Neslihan Bahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atık pillerin doğaya bırakılması halinde çevreyi kirlettiğini, TAP'ın bu tehlikenin önüne geçmek için "atık pil toplama", "geri dönüşüm" ve "bertaraf etme" alanlarında çalıştığını hatırlattı.

Toplanan tek kullanımlık pillerin bertaraf edilmek üzere uygun şartlarda depolandığını, şarj edilebilir pillerin ise geri dönüşümle yeniden kazanıldığını vurgulayan Bahar, pillerin içerisinde geri kazanımı mümkün farklı metaller olduğunu, çöp yerine atık pil kutularına atılan pillerin yeniden işlenerek, çatal bıçaktan saate, cep telefonundan kaleme kadar birçok ürünün hammaddesi olarak kullanılabildiğini bildirdi.

Bahar, TAP'ın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye'de bu konuda yetkilendirilmiş tek kuruluş olduğunu anımsatarak, "2007'de sadece 225 ton olan yıllık atık pil toplama miktarımız, 2014'ün sonu itibarıyla 555 tona yükseldi. Hedefimiz 2015 yılında 600 ton idi. Bu hedefimizi yüzde 5 geçtik. 2015'te 630 ton olan atık pil toplama miktarını da 2016 sonu itibarıyla 720 tona çıkardık ve böylece sene başında belirlediğimiz 700 ton hedefini de aştık." diye konuştu.

- En çok atık pil İstanbul'dan

Atık pillerin toplama miktarlarının artırılması ve toplama işlemlerinin verimli bir şekilde sürdürülmesini sağlamak üzere özellikle belediyelerle çalışmaların titizlikle sürdürüldüğüne işaret eden Bahar, "Şu ana kadar ülkemizde büyükşehir, il, ilçe ve belde olmak üzere 600 belediyeyle işbirliği halindeyiz, bu sayı her gün artıyor. Belediyelerin yanı sıra tekno marketler, zincir marketler, bakanlıklar, organize sanayi bölgeleri, okullar, diyanet, silahlı kuvvetler, oteller, Emniyet Genel Müdürlüğü ve PTT de bizimle işbirliği yapan kuruluşlar arasında." ifadesini kullandı. 

En çok atık pilin İstanbul'dan toplandığına işaret eden Bahar, İstanbul'u sırasıyla Ankara, Kocaeli, İzmir ve Bursa'nın takip ettiğine dikkati çekti.

Bahar, İstanbul'un nüfus açısından, ithal edilen pilin büyük miktarını tüketmesinden dolayı avantajlı olduğunu belirten Bahar, yine de İstanbul'dan yeterli verimin alınamadığını belirtti.

- 2017 hedefi 800 ton atık pil

Bahar, atık pil konusunda kişilerde her yıl artan bir duyarlılık olduğuna dikkati çekerek, "Bunun için de eğitimlerimiz ve kampanyalarımız kesintisiz devam ederken, bunlara katılan belediye ve okul sayısı da her yıl artış gösteriyor. Bu artışa bağlı olarak 2017 için de atık pil hedefimizi 800 ton olarak belirledik. 2 yıl içinde de bin tona ulaşmak arzusundayız." dedi.

Türkiye'de geçen yıl bir atık pil geri dönüşüm tesisi açıldığını dile getiren Bahar, tesisin tam kapasiteyle faaliyete geçmesiyle atık pilde geri dönüşümü daha verimli hale getirebileceklerini kaydetti.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English