Son Dakika Haberler

Gölcük ilçesinde, 19 yıl önce yaşanan depremde hayatını kaybeden vatandaşlar Kavaklı Sahili'nde törenle anıldı

Anadolu Ajansı haberine göre;
KOCAELİ (AA) - Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler için anma töreni yapıldı.

Kavaklı Sahili'nde düzenlenen törende konuşan AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, doğal afetleri engellemenin mümkün olmadığını fakat bunların yol açtığı kayıpların en aza indirilebileceğini söyledi.

Marmara Depremi'nin ardından yaşanamayacak bir kente dönüşen Gölcük'ün bugün çok daha iyi bir konuma getirildiğini vurgulayan Şeker, kentsel dönüşüm konusunda halkın bilinçli hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban, 19 yıl önce yaşanan felakette Marmara Bölgesi'ndeki can ve mal kayıplarının yarısının Kocaeli'de verildiğini hatırlattı.

Balaban, o gün harap olan şehrin bugün çok ileri bir noktaya taşındığını dile getirdi.

Devletin bugün artık depremlere ya da diğer doğal afetlere anında müdahale edebildiğini ve vatandaşın yarasını en kısa sürede sardığını anlatan Balaban, halkın da bilinçlenmesi ve çalışmalara katılması gerektiğini kaydetti.

- "Artık plansız, kontrolsüz, projesiz bina yapma imkanı yok"

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise Marmara Depremi'nde binlerce insanın yaşamını yitirdiğini ve acılarının hala taze olduğunu ifade etti.

"Depremde binlerce kardeşimizi kaybettik fakat suçu hep başkasında arıyoruz. Millet olarak kendimizde bulacağız bu suçu. Bize mezar olan binaları kendimiz yaptık." diyen Karaosmanoğlu, Marmara Depremi'nin bilinç yönüyle büyük bir milat olduğuna vurgu yaptı.

Karaosmanoğlu, depremden önemli dersler çıkardıklarını söyleyerek, şöyle konuştu:

"Belediye olarak depremle ilgili çok önemli çalışmalar yaptık. Kocaeli'nin tümünün haritalarını çıkardık, zeminini araştırdık. Hangi bölgenin hangi tür zemine sahip olduğunu deprem haritalarına birebir işledik. Bize düşen görev; deprem gerçeğine göre şehirlerimizi dizayn etmek. Marmara Depremi'nde depremden dolayı bir kişi öldü. O da Gölcük'te fay hattının içine düşen bir vatandaşımız. Ona bir şey yapamayız ama bir binada 20-25 kişinin öldüğünü biliyorum. Bu kusur, bu eksiklik, bu ihmal toplum olarak hepimizin. Artık plansız, kontrolsüz, projesiz bir bina yapma imkanı yok. O konuda taviz vermiyoruz."

Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş da 19 yıl önceki büyük felaket sonucu ilçede 6 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Depremde yaşanan kayıpların tedbirsizlikten kaynaklandığına dikkati çeken Altıntaş, "Bu hususta da şu anda farkındalık ve eğitim çalışmaları ilçemizde yapılıyor. Tabii ki sıkıntılar var. Deprem öncesinde yapılan konutlarımız sıkıntılı. Bunların tekrar gözden geçirilerek kentsel dönüşümünün sağlanmasında yarar var." ifadelerini kullandı.

Daha sonra programda, Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler için Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English