Son Dakika Haberler

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "İki Akdeniz ülkesi olarak benzer sınama ve ortak değerlerimizi koruma arayışındayız" "Suriye’de 1 yıldır ateşkesin tesis edilmesi için gösterdiğimiz çabaların meyvesini almaya başladık" "Bizim Türkiye olarak Avrupa ile hiçbir sorunumuz yok. Biz Avrupa’nın parçasıyız. Aynı sınamalardan geçiyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ROMA (AA) – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve İtalya'nın iki Akdeniz ülkesi olarak benzer sınama ve ortak değerleri koruma arayışında olduğunu, bu iki ülkenin uluslararası sorunlara bakışlarının örtüşmesinin yeni işbirliği imkanları sunduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, İtalyan mevkidaşı Angelino Alfano ile yaptığı ikili görüşmenin ardından İtalya'nın önde gelen bankalarından Unicredit'in ev sahipliği yaptığı 10. Türk-İtalyan Forumu'nun kapanış oturumuna katıldı.

Burada katılımcılara hitap eden Çavuşoğlu, daha önce farklı gerekçelerle son olarak da dün Rusya'nın Soçi kentindeki Suriye zirvesi sebebiyle ertelemek durumunda kaldıkları bu forumu düzenleyenlere teşekkür etti.

"İki Akdeniz ülkesi olarak benzer sınama ve ortak değerlerimizi koruma arayışındayız. Uluslararası sorunlara bakışımızın da örtüşmesi bize yeni işbirliği imkanları sunuyor" diyen bakan, Libya'dan Yemen'e, Irak'tan Suriye'ye göçten terörle mücadeleye kadar Türkiye ve İtalya'nın bakışının örtüştüğünü bunun da olaylara objektif ve çözüm odaklı yaklaşımlarının sonucu olduğunu söyledi.

Libya konusunda örnek veren Çavuşoğlu, "Libya'da büyükelçilik açan iki ülke Türkiye ve İtalya'dır." ifadesini kullandı.

- "Şimdi siyasi çözüme odaklanmamız lazım ki kalıcı çözüm olsun"

Türkiye'nin bölgesindeki istikrar için çok çaba sarf ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşte Suriye'de 1 yıldır ateşkesin tesis edilmesi için gösterdiğimiz çabaların meyvesini almaya başladık. 1 sene öncesine göre sahadaki durum çok daha iyi durumdadır. Bu konuşmayı geçen yıl yapmış olsaydım büyük olasılıkla bombalamaları kınıyor olacaktık. Sadece kınamak yetmez. Astana süreciyle beraber bazı ihlaller olabiliyor ama ateşkesi büyük oranda tesis ettik. Şimdi siyasi çözüme odaklanmamız lazım ki kalıcı çözüm olsun. Suriye ve Irak'ın yeniden inşası konusunda da AB ile hazırlık çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her ne kadar AB ile Türkiye arasında gerginlikler olsa da bunların geçici olduğunu düşünüyoruz."

- AB ile ilişkiler

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, hem AB'nin hem de Türkiye'nin karşılıklı birbirinin önemini bildiğini belirterek, "Geçici gerginliklerin azaltılması, güven arttırıcı adımların atılması konusunda da gerekli çabayı sarf ediyoruz. İşte en son Alman Bakan Sigmar Gabriel'in Antalya'ya gelerek, ilişkilerimiz için birlikte çaba sarf etmemiz gerginliği azaltmıştır. Bizim Türkiye olarak Avrupa ile hiçbir sorunumuz yok. Biz Avrupa'nın parçasıyız. Aynı sınamalardan geçiyoruz. Birlikte çalışırsak bunların üstesinden gelebiliriz. Ekonomik çıkarlarımız ortak. Avrupa değerleriyle sorunumuz yok. Bazı ülkelere soruyoruz: 'Sizin bizim ne probleminiz var?' diye." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, AB ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusuna da değinerek, "Bunun müzakerelerini başlatmıştık. Siyasi sebeplerden yavaşlama var. Bundaki ilerlemede, ilerlemenin güncellenmesi, müzakerelerde ilerleme konusunda İtalya'nın desteğine ihtiyacımız var." dedi.

- İkili ilişkilerdeki ekonomik boyut

İtalya ile Türkiye arasındaki iyi ilişkileri, "Terörle mücadele, savunma alanında işbirliği, kültürel alanda ve uluslararası alandaki organizasyonlarda karşılıklı destek anlaşması imzalamadan bile birbirine destek vermemiz iyi ilişkilerin göstergesidir.” ifadeleriyle açıklayan Dışişleri Bakanı, iki ülke arasındaki ticaret hacmini ise 2020'de 30 milyar dolara taşımak istediklerini, bu konuda da iki ülke iş adamlarının desteğine ihtiyaç duyduklarını aktardı.

İtalyan firmalarının, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden, İzmir-İstanbul Otoyolu'na kadar pek çok projede yer aldığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, geçen 8 Kasım'da İtalya, Fransa ve Türkiye arasında imzalanan EUROSAM hava savunma projesine ilişkin niyet bildirgesini, liderler düzeyine taşımak için beraber çalışmaları gerektiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, İtalyan firmalarının Türkiye'deki işlerinin kalitesinden hem hükümetin hem de vatandaşın büyük memnuniyet duyduğunu, işbirliklerini 3. ülkelere de taşımaları gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin GSYİH'ye borç oranının AB'nin koyduğu Maastircht kriterinde belirlenen düzeyin yüzde 29 ile çok altında olduğuna dikkati çeken Dışişleri Bakanı, bunun, Türk ekonomisinin etrafındaki tüm gelişmelere rağmen ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyduğunu ve alınan tedbirlerle de şoklara karşı dayanıklılığını gösterdiğini söyledi.

- "Vize sorununu birlikte aşmamız lazım"

Vize konusuna da değinen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Türk firmalarının karşı karşıya kaldığı bazı İtalya'dan kaynaklanmayan sorunlara da birlikte çözüm bulabiliriz. Örneğin, Türk firmalarının fuarlara daha fazla katılmasını sağlayabiliriz. İş adamlarımızın karşı karşıya kaldığı vize sorununu birlikte aşmamız lazım. Bu konuda, İtalya'nın daha esnek davrandığını ve daha uzun süreli vize verdiğini de biliyoruz. Bir taraftan da AB ile vize serbestisini hayata geçirmeye çalışıyoruz ama Schengen Anlaşması çerçevesinde, İtalya'nın Türk firmalarına daha fazla destek vermesini elbette bekliyoruz."

Türkiye ile İtalya arasında işleyen pek çok mekanizma olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bu hususta hükümetlerarası zirvenin de önemli bir mekanizma olduğunu anımsatarak, "Bir sonraki zirveyi Türkiye'de yapmak istiyoruz ve bu konudaki davetimizi yineliyoruz." dedi.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English