Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye'nin en büyük müzesi ocakta ziyarete açılacak

Şanlıurfa 5 Mart'ta meydana gelen 18 kişinin ölümüne 62 kişinin yaralanmasına neden olan sel felaketinden etkilenen Türkiye'nin 'en büyük müzesi' unvanına sahip Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi'nde tarihi eserlerin temizlik ve restorasyon çalışmaları sürüyor. Aylardır kapalı olan müze, restoratör ekiplerin çalışmalarını tamamlanmasının ardından 2024 yılı Ocak ayında ziyarete açılacak.

Türkiye’nin en büyük müzesi ocakta ziyarete açılacak
Şanlıurfa’nın simgesi olan Balıklıgöl yakınlarında 200 dönümlük alanda kurulan ve 2015 yılında ziyarete açılan Türkiye’nin en büyüğü Şanlıurfa Arkeoloji ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi Kompleksi, 15 Mart’ta yaşanan sel felaketinde en büyük zarar gören mekanlar arasında yer aldı.
Kentteki 3 derenin taşması sonucu meydana gelen selde yaklaşık 10 bin eserin sergilendiği 34 bin metrekare kapalı alana sahip arkeoloji müzesinin bodrum katı su altında kaldı. Yine aynı bölgede bulunan Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nde sergilenen savaşçı amazon kadınları, Truva savaşının kahramanı Aşil'in hayat hikayesinin tek panoda oluşturulmuş mozaiği, yurt dışından getirilen Orpheus ve Cenaze Şöleni Mozaiği gibi eserlerin yer aldığı ve tabanında kentteki kazılardan çıkarılan mozaiklerin sergilendiği alan da sel suları altında kaldı.
Sel felaketinin ardından ilk etapta müzeyi dolduran ve Roma dönemine ait mozaiklerin altında kaldığı sel suları tahliye edildi. Suların tahliyesinin ardından mozaiklerin sergilendiği alanda oluşan çamur tabakasının Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden görevlendirilen restoratör ekipler tarafından titiz şekilde temizlenmesine başlandı.
ESERLERDE HASAR YOK
Restoratör ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğü müzelerde, sel felaketinin tarihi eserlerde herhangi bir hasara yol açmadığı belirtildi. Her yıl binlerce yerli ve yabancının ziyaret ettiği tarihi eser ve mozaiklerin temizleme ve restorasyon çalışmaları ise uzman ekipler tarafından titiz şekilde devam ettiriliyor.
POLİS BARİYERLERİYLE KAPALI TUTULUYOR
Şanlıurfa Arkeoloji ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi Kompleksi sel felaketinin yaşandığı 15 Mart'ta ziyarete kapatıldı. Müze girişleri polis bariyerleriyle kapatılırken, müzenin selde zarar gören duvarlarında da tadilat çalışmaları yapıldı. Müzedeki çalışmaların yıl sonuna kadar devam edeceği ve tarihi eserlerin 2024 yılının Ocak ayında ziyaretçilere açılmasının hedeflendiği kaydedildi.
VALİ ŞILDAK İNCELEMEDE BULUNDU
Öte yandan Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, ziyarete kapalı olan müzede yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Vali Şıldak Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ile Haleplibahçe Mozaik Müzesi'nde yürütülen çalışmalar ve eserler hakkında Müze Müdürü Celal Uludağ'dan da bilgi aldı.

Kaynak: DHA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English