Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya'da hafta sonu kaçamağı: Tarih,Kültür ve doğanın birleşimi! İşte gezilecek yerler listesi...

Konya'da havaların yeniden ısınmasıyla hafta sonu planları oluşturuldu. Konya doğal ve tarihi güzellikleri ile görenleri büyülemeye devam ediyor. İşte hafta sonu Konya'da gezilecek yerler listesi...

Konya’da hafta sonu kaçamağı: Tarih,Kültür ve doğanın birleşimi!  İşte gezilecek yerler listesi...
Türkiye'deki inanç ve kültür turlarının önemli duraklarından biri olan Konya aynı zamanda en köklü yerleşim yerlerinden biri. Çatalhöyük gibi ünlü kazı alanları ve Anadolu Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapan Konya etkileyici tarihi yapılarıyla da ünlü.

Mevlana Müzesi, Mevlana ve Şems-i Tebrizi türbeleri, Alaaddin Camii ve Selimiye Camii gibi önemli yapıları bulunuyor. Tuz Gölü'ndeki pembe flamingolar, Leylekler Vadisi, Beyşehir Gölü, Akşehir Gölü ve Meke Gölü gibi doğal güzelliklere de ev sahipliği yapıyor. Türkiye'nin tek çölü de Konya’da.

İşte Konya'nın doğal, tarihi ve kültürel güzelliklerini barındıran, sıralı Konya gezilecek yerler listesi:

1. MEVLANA MÜZESİ
Günümüzde müze olarak kullanılmakta olan Mevlâna Dergâhı'nın yeri, Selçuklu Sarayı'nın Gül Bahçesi iken bahçe, Sultan Alâeddin Keykûbad tarafından Mevlâna'nın babası Sultanü'l Ulema Bahaeddin Veled'e hediye edilmiştir. Sultanü'l Ulema, 12 Ocak 1231 yılında vefat edince türbedeki bugünkü yerine defnedilmiştir. Bu, gül bahçesine yapılan ilk defindir. Sultanü'l Ulemâ'nın ölümünden sonra kendisini sevenler Mevlâna'ya müracaat ederek babasının mezarının üzerine bir türbe yaptırmak istediklerini söylemişlerse de Mevlâna "Gök Kubbe'den daha iyi türbe mi olur?" diyerek bu istediği reddetmiştir. Ancak kendisi 17 Aralık 1273 yılında vefat edince oğlu Sultan Veled, Mevlâna'nın mezarının üzerine türbe yaptırmak isteyenlerin isteklerini kabul etmiştir."Kubbe-i Hadra" (Yeşil Kubbe) denilen türbe, dört fil ayağı (kalın sütun) üzerine Mimar Tebrizli Bedreddin'e yaptırılmıştır. Bu tarihten sonra İnşâî faaliyetler hiç bitmemiş, 19. yüzyılın sonuna kadar parçalar halinde devam etmiştir. 1273 yılında Mevlâna'nın mezarı üzerine türbe yapımı ile başlayan bu inşâî faliyet, 1854 yılında Derviş Hücrelerinin yapımı ile tamamlanmıştır.Mevlevî Dergâhı ve Türbe 1926 yılında "Konya Âsâr-ı Âtika Müzesi" adı altında Müze olarak hizmete başlamıştır. 1954 yılında ise Müzenin teşhir tanzimi yeniden elden geçirilmiş ve adı "Mevlâna Müzesi" olarak değiştirilmiştir.

2.ÇATALHÖYÜK
Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan bu yerleşimin sakinleri, ilk tarımcı topluluklardan da biridir. Çatalhöyük, Orta Anadolu'da, günümüzden 9 bin yıl önce yerleşim yeri olmuş, çok geniş bir Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeridir. Doğu ve batı yönlerinde yan yana iki höyükten oluşmaktadır. Doğudaki Çatalhöyük (Doğu) olarak adlandırılan yerleşme Neolitik Çağ'da, Çatalhöyük (Batı) olarak adlandırılan batıdaki höyük ise Kalkolitik Çağ'da iskan görmüştür. Bugünkü Konya şehrinin 52 km güneydoğusunda, Hasandağı'nın yaklaşık olarak 136 kilometre uzağında, Çumra ilçesinin 11 km kuzeyinde, Konya Ovası'na hakim buğdaylık arazide bulunmaktadır. Doğu yerleşimini, en son Cilalı Taş Devri sırasında ovadan 20 metre yüksekliğe kadar ulaşan bir yerleşim birimi oluşturmaktadır. Ayrıca, batıya doğru da ufak bir yerleşim birimi ve birkaç yüz metre doğuya doğru da bir Bizans yerleşimi bulunmaktadır. UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesine karar verilmiştir.

3.ALAADDİN KEYKUBAT CAMİ
Alâeddin Camii, Konya'da Alâeddin Tepesi adlı höyüğün üstünde Anadolu Selçuklu Devleti devrinde şehrin ulu camisi olarak inşa ettirilmiş yapıdır.Konya’nın en büyük ve en eski camisidir. Yapımı iki aşamada gerçekleşmiştir: ilk aşama I. Mesud döneminde başlayıp onun ölümünden sonra yerine geçen II. Kılıçarslan’ın caminin avlusuna bir kümbet inşa etmesi ile son bulmuştu. Yaklaşık 26 yıl sonra I. İzzeddin Keykavus yapıyı genişletmeye başlamış; ölümü üzerine yarım kalan inşaat I. Alaeddin Keykubad’ın saltanatının ilk yıllarında tamamlanmıştır.II. Kılıçarslan’ın caminin avlusunda inşa ettirdiği kümbet Selçuklu hanedanının büyük kısmının mezarı olmuştur. I. İzzeddin Keykavus’un yapımını başlattığı ikinci kümbet ise tamamlanamadan kalmıştır.


4.SELİMİYE CAMİİ
Karatay sınırları içerisinde Mevlâna müzesinin yan tarafında yer almaktadır. Mevlâna müzesini ziyaret eden vatandaşlar tarafından, yerli ve yabancı turistler tarafından büyük talep görmektedir. Son yıllarda Büyükşehir Belediyesi tarafından restore çalışmaları devam etmektedir.

5.TUZ GÖLÜ
Tuz Gölü, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan tuz gölüdür. Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ı bu gölden sağlanır. Tuz Gölü'nde tuz, meteorolojik suların yer altına süzülerek daha önce oluşmuş tuz domlarını eritmesi ve tektonik hatlar boyunca yüzeye taşımasıyla oluşmaktadır.Türkiye'nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, çevresindeki platolar arasına gömülmüş bulunan geniş bir tektonik çukurluğun en derin yerindedir. Bu çukurluk Neojen'de tektonik hareketlerle oluşmuştur. Tuz Gölü'nün içinde bulunduğu çukurluk doğu, batı ve güneyden faylarla çevrilidir. Kuvaterner'de, daha az yağışlı iklim koşullarında gölün yüzölçümü küçülmüştür. Zamanla daha da küçülen göl, günümüzdeki durumuna kavuşmuştur.

6.SELÇUKLU TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ 
3.500 m² gezi alanı 98 türden 20 bin tropikal bitkisi ve ortamala 5.000 kelebeğin uçuş yaptığı Konya Tropikal Kelebek Bahçesi'nde benzersiz bir atmosferle karşılaşacaksınız.

7.OBRUK GÖLÜ
Ülkemizin yeraltı sularının 3'te 1'ini barındıran Konya Havzası'nda 20'yi aşkın obruk bulunuyor. Bunlardan en meşhuru 300 m genişliği ve 145 m derinliğiyle Kızören obruğu. Merkez Karatay ilçesine bağlı Obruk kasabası da ismini ondan alıyor. Obrukların diğer bir özelliği de yazın ilk aylarında koyu lacivert ve yeşil olan renginin yaz ilerledikçe çivit mavisi, berrak bir renk alması.


8.MERAM BAĞLARI
İl merkezine 8 km. uzaklıkta olan Meram’ı, Evliya Çelebi, 1648 yılında ziyaret ettiğinde şöyle der: “Peçevi şehrinin Baruthane Mesiresi, Kırım’ın Sudak Bağı, İstanbul’un yüz yetmiş beşten fazla bahçe ve yanında gülistanları, Tebriz’in Şah-ı Cihan Bağı, bu Konya’nın Meram mesiresinin yanında bir çemenzâr bile değildir.” Ayrıca Evliya Çelebi, seyahatnamesinde gezip gördüğü yerler arasında bağ, bahçe ve bostanlardan söz ederken, bu tür yerlere her defasında “Bağ-ı Meram” ifadesini kullanarak Meram’ın haklı şöhretinin boşuna olmadığının altını çizer gibidir.

9.​BEYŞEHİR GÖLÜ
Göller yöresinde yer almakta olup, ülkemizin en büyük tatlı su gölüdür. Barındırdığı yaban hayatı, doğal güzellikleri ve tarihi değerleri ile göllerimiz içerisinde özel bir yeri olan Beyşehir Gölü; güzel, mavi rengi, irili ufaklı adaları, kumsalları, karstik mağaraları ve bozulmamış bitki örtüsü ile ülkemizin en güzel göllerinden biridir. Gölün güney ve kuzey kıyıları sığ olup, en derin yeri 10 metreyi bulmaktadır. Başta Sazan olmak üzere Levrek, Kadife, Akbalık ve Aynalı Sazan gölde bulunan balık türleridir.

10.ANAMAS DAĞI VE KARAGÖL
Nasıl Beyşehir’siz Beyşehir Gölü anılmazsa, Anamaslar'da Beyşehir'siz anılmaz. Toros Sıra Dağları’nın bir kolu olan Anamaslar, bitki örtüsü ve iklim yönünden çok farklı özelliklere sahiptir. Toroslar’ın bir kolu olan Anamaslar, ilçede geniş yer tutar ve türlü adlarla yelpazelenerek yayılırlar. Kuzey batıdan güneydoğu doğrultusunda uzanan Anamas Dağları, batıdan ve güneybatıdan yüksek ve sarp dikliklerle ovaya inerler. Dedegül, Kartos, Dumanlı, Naldöken, Dip poyraz, Anamas dağının başlıca tepeleridir.

11.EFLATUN PINAR HİTİT SU ANITI
Hititler döneminden kalma bir anıt olup, pınarın hemen yanında yer alır. Yapılışı M.Ö. 13. yüzyılın son çeyreğine tarihlendirilmiştir. Lahit taşının üstüne işlenen Hitit dönemi kabartmaları ile ünlüdür. Eni 4 metre, yüksekliği ise 7,5 metredir. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne Hitit Kutsal Su Tapınağı olarak dahil edilmiştir. Listeye dahil edilmesindeki Üstün Evrensel Değerler Gerekçesi: Eflatun Pınar su havuzunun özelliği, akan suların merkezi havuz sistemi ile toplanarak, gerektiği zaman tasarruflu bir şekilde kullanılan nadir su sistemlerinden biridir. Bu anıt sadece görünüş itibariyle, düzeniyle ve ikonografi yapısıyla ender anıtlardandır, aynı zamanda da yapımı esnasında kullanılan teknoloji ve sanatkarlık bakımından da çok nadide bir anıttır.

12.LEYLEKLER VADİSİ
Beyşehir Gölü kıyısında yer alan ve coğrafi güzellikleri ile bölgenin en önemli mesire alanları arasında gösterilen Yeşildağ Mahallesi, tarihî ve doğal güzelliklerinin yanı sıra her yıl ilkbaharda binlerce leyleğin gelip yuva kurduğu leylekler vadisi ile de doğa ve hayvan severlerin uğrak yeri haline gelmiştir. İlkbahar mevsiminden itibaren dönüş yolculuğuna kadar çok sayıda leyleği barındıran, yerli ve yabancı turistler ile fotoğraf severlerin büyük ilgisini çeken Leylekler Vadisi Beyşehir’e 30 km. uzaklıktadır. Bir başka koloni de Adaköy beldesindedir orada da 45 leylek yuvası bir arada bulunmaktadır.

13.ACIGÖL
Karapınar ilçesi sınırları içinde yer alan volkanik maar gölüdür. Meke gölünün kuzeydoğusunda yer alır. Karapınar-Ereğli yolu üzerinde 8. kilometrededir. Denizden yüksekliği 988 metre, alanı 400 hektar, biçimi elips'tir. Genişliği 1750 m kadardır. Volkanik alanlarda patlamalarla oluşan çukurlarda maar gölleri oluşur. Acıgöl de Karacadağ'ın güneydoğu kenarında oluşmuştur. Göl kıyıları oldukça diktir. Magnezyum sülfattan dolayı suları acı ve tuzludur. Bu nedenle içinde mikroskobikte olsa canlı yaşamaz.

14.YERKÖPRÜ ŞELALESİ
Yerköprü (Göksu) Şelalesi, ilçemiz ve Hadim ilçesi sınırında olup şelaleye giden yol ilçeden geçmektedir. Göksu Şelalesi, bir doğa harikası olup görülmeye değer yerlerdendir. Şelale, Güneysınır ilçesine 45, Konya'ya ise 110 kilometre uzaklıktadır. 20 metre yükseklikten akan ve Akdeniz'e doğru süzülen muhteşem şelale görenleri büyüleyen bir güzelliğe sahiptir.

15.SİLLE SEYİR TEPESİ
Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi’nin tarihi yapılarını kuş bakışı izleme imkanı sağlayan ve Selçuklu Seyir Tepesi olarak da bilinen Sille Seyir Tepesi, panoramik fotoğraflar çekmek için ilk uğramanız gereken yerlerden. 2021 yılı temmuz ayında halka açılan seyir alanı, kısa sürede hem Konya halkının hem de yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri haline geldi.100’den fazla kamelya, spor sahaları, çocuk oyun alanları, yürüyüş parkurları ve koşu yollarının yanı sıra gül bahçeleri, restoranlar ve büyüleyici Konya manzaraları izleyebileceğiniz çay bahçeleri ile de çok popüler olan tepeye akşam uğrarsanız, ışıl ışıl parlayan Konya şehrinin fotoğraflarını da çekebilirsiniz.

16.TINAZTEPE MAĞARASI
Tınaztepe mağarasıı Seydişehir-Antalya karayolunun 22. kilometresinde olup gezilebilen bölümü 1.580 metredir. Sonundaki 64 metrelik iniş dışında tamamen yatay özellikte bir mağaradır. Yapılan araştırmalara göre yaklaşık 230 milyon yıl gibi uzun bir süreçte meydana gelmiştir. Mağaranın iç kısımlarında sarkıt, dikit ve sütunlar oluşmuştur.

17.​ŞEHİR PARKI
Karatay’ın ve Konya’nın hizmetine sunulan ve şehrin yeni gözdesi olmaya aday Karatay Şehir Parkı Konya Ankara Adana çevre yolu Kavşağında.  Adana-Ereğli Çevre Yolu  hemen 1. km. üzerinde yapımı tamamlanan Karatay Şehir Parkı Konyanın en büyük parklarından biridir. İçerisinde Hayvanat Bahçesini de barındıran Şehir Parkı vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.Çocuk ve Yetişkin Çarpışan Oto, Karisör, Atlı Karınca, Ahtapot, Otopisto, Crazy Dance, Korku Evi, Dragon, Gondol, Power Surge, Ranger, Kule, Adrenalin, Kamikaze, Discovery ve Dönme Dolap gibi 22 çeşit eğlence alanı mevcut. 12.500 m² alanda biyolojik gölet manzarasında dinlenebilecek, yürüyüş ve bisiklet yollarında trafik sorunu olmadan spor yapabilecek, çocukların ve gençlerin izci parkında vakit geçirebilecek bir park gerçekten. Piknik Ve mangal isteklerinize de cevap veren park 343.300 m2 toplam alanı ile Konyanın merkezinde bir dinlenme merkezi haline gelmiştir.

18. 80 BİNDE DEVR-İ ALEM PARKI
Konya’nın yeşil anlamında en büyük alanına sahip olan Meram, bir anlamda açık bir park ve baştanbaşa mesire yeri gibidir. Dünyaca ünlü Meram bağlarından günümüze yansıyan bahçeleri ilçenin her yerinde görmek mümkündür. Ayrıca Meram Belediyesi tarafından düzenlenen birçok park da halkın hizmetine sunulmuştur. Bu parklardan başlıcaları; Dutlukır Kültür Parkı ve 80 Binde Devr-i Âlem Parkı’dır.

19. NASRETTİN HOCA TÜRBESİ
Konya gezilecek yerler arasındaki Nasreddin Hoca Türbesi, Nasreddin Hoca'nın mezarının bulunduğu yapıdır.1284'te Akşehir'de ölen ve burada defnedilen Nasreddin Hoca'nın mezarının çevresi daha sonra türbe haline getirilmiştir. Birinci Anadolu beylikleri döneminde yapıldığı tahmin edilen türbe iç içe geçmiş halde iki baldaken kısımdan meydana gelmekte olup 1878 yılında 12 sütunun taşıdığı piramit külah ile kapatılmıştır.Dönem dönem tamirat gören türbe 1906 yılında Konya Valisi Faik Bey tarafından önemli bir tamirattan geçirilmiş ve buna dair bir kitabe koydurulmuştur. Ayrıca Nasreddin Hoca'nın soyunda gelenler türbenin bakımını yapması için görevlendirilmiş ve vergiden muaf tutularak ayrıca maaşa da bağlanmışlardır.Türbede Nasreddin Hoca'nın yanı sıra I. Mehmed'in kızı Habibe'nin da mezarı bulunmaktadır.

20. AKŞEHİR GÖLÜ
Akşehir Gölü, Sultan dağları ile Emir dağı arasındaki çöküntü alanında yer alır. Akşehir ilçesinin yanında İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir göldür. İdari olarak Konya ve Afyonkarahisar illeri sınırları içerisinde yer almaktadır.Kapalı bir havzada bulunduğundan dışarıya akıntısı yoktur. Buna karşın suları çok az tuzludur. Kıyılardan göle karışan tatlı su kaynaklarının bolluğu, kıyılarda suyun tatlılaşmasını sağlar. Tuzluluk orta kesimlerde ve kuzeydoğuda daha belirginleşir.Akşehir Gölü Kap, Şimşek, Aynacı, Cevizli, Evliya, Nadir, Akşehir (Tekke), Engilli, Adıyan Çayları, Sorkunlu kaynakları ve ayrıca Sultan Dağlarından inen mevsimlik ve sürekli küçük dereler, göl çevresindeki akiferlerin yer altı suyu akımı ile göl alanına düşen yağışlarla beslenmektedir. Boşalımı ise, göl yüzeyinden buharlaşma ve sulama amacıyla alınan sularla olmaktadır. (Elif Sağlam)
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Elif Sağlam
İnternet Editörü

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 8
  • 6
  • 2
  • 0
  • 5
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (5)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Y
    Yörükoğlu
    217 gün önce

    Konya’nın en Nadide yeri Beyşehir gölü ve milli parkı ama maalesef Konyalı siyasetçiler hala görmemekte ısrar ediyor göl elden gidiyor çöl oluyor ama hala bir çalışma Yok.tutturdular bi salda gölü efsanesidir gidiyor bin çeker Beyşehir gölü salda ve diğer göllere.hafta sonu akıyor resmen bütün Konya Beyşehir’e ama iş yatırıma geldi mi üç maymun

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • K
    KONYADAŞ
    217 gün önce

    Avrupada doğmuş ve büyümüş birisi olarak söyleyeyim: Şu Konya'da olan parkların ve gezilecek yerlerin yüzde 50 si Almanya, Fransa, Avusturya vs. ülkelerde yok. Ama bizim milletin bir kısmı hala nankör. Bu sözlerimde siyasi bir ima yok. Hiç kimsenin göbeğine bağlı değilim. Ama bu konuda ne ise o yani.

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (1)
  • V
    Vatandaş
    217 gün önce

    Yapma yaa, gerçekten mi?

    • Begen (1)
    • Begenme (2)
  • V
    Vatandaş
    217 gün önce

    Madem memleketini çok seviyorsun gel o zaman burda istediğin gibi gez, mübtezellik yapmanın manası yok. Avrupalılar sizin.............

    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • V
    Vatandaş
    218 gün önce

    Lale devri ve Andersenden masallar. Ninni söylemeye devam.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (2)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English