Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Dünya Miras Listesi'ne eklenen Konya'daki nadide esere bilimsel koruma!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan ahşap direkli ve kirişli camilerin korunmasına ilişkin, "Ahşap olduğu için öncelikle nem ve böceklenme en büyük sorunlardan biri. Biz öncelikle ahşabı bilimsel olarak inceliyoruz. Bilim komisyonumuzun tavsiye kararları neticesinde hangi dönemde hangi adımın atılacağı planlanıyor ve bu plan dahilinde gerekli adımlar atılıyor" dedi.

Dünya Miras Listesi’ne  eklenen Konya’daki nadide esere bilimsel koruma!
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen 45'inci UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla, Konya Beyşehir Eşrefoğlu Cami, Eskişehir Sivrihisar Ulu Cami, Kastamonu Kasaba Köy Mahmut Bey Camii ile Ankara Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Cami ve Afyonkarahisar Ulu Cami, Dünya Mirası ilan edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca UNESCO'ya 'Anadolu'nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri' adıyla iletilen ve toplantıda kabul edilen tarihi camiler aynı zamanda Türkiye'nin Dünya Mirası Listesi'ndeki ilk seri kültürel varlıkları oldu. 

'BU 5 CAMİ, BENZER SİSTEMLERLE YAPILMIŞ'
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, listede yer alan Ankara Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Camisi'nde, eserlerle ilgili  açıklama yaptı. İnceciköz, "Ülkemizin iki nadide eseri Dünya Miras Listesi'ne girdi. Bunlardan birisi Gordion Antik Kenti diğeri de Anadolu'nun ahşap direkli camileri. Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak 2 kültür varlığımızı Dünya Miras Lisesi'ne kaydetmenin gururunu yaşıyoruz. UNESCO tarihinde ilk defa bir seri adaylık olarak Osmanlı ve Selçuklu eseri dediğimiz ahşap direkli camilerimiz listeye girdi. Bu dosya bizim için oldukça özeldi. Biz 2018'den beri 2 alternatifli dosya hazırlıyoruz. Ahşap direkli camilerimiz de bu dosyalardan biri. Bu 5 camimiz birbirine yakın dönem özellikleri gösteren benzer sistemlerle yapılmış" dedi.
'AHŞABI BİLİMSEL OLARAK İNCELİYORUZ'
İnceciköz, eserlerin korunmasına ilişkin de "Ahşabın bakımı çok zor, bu noktada bizim Vakıflar Genel Müdürlüğümüz oldukça büyük emek sarf ediyor. Dünyada bilimsel yöntemlerle kabul edilmiş ahşap koruma yöntemleri var. Tüm bu sorunları giderecek önlemlerimizi aldık. Ahşap olduğu için öncelikle nem ve böceklenme en büyük sorunlardan biridir. Biz öncelikle ahşabı bilimsel olarak inceliyoruz. İklim de çok önemli. Bilim komisyonumuzun tavsiye kararları neticesinde hangi dönemde hangi adımın atılacağı planlanıyor ve bu plan dahilinde gerekli adımlar atılıyor" diye konuştu.

'2024 İÇİN 2 DOSYA HAZIRLANIYOR'
Ayrıca, her yıl ülkeye bir müjde vermek istediklerini kaydeden İnceciköz, "Sayın Bakanımızın 2018 yılında vermiş olduğu talimatları doğrusunda biz her yıl bir protokol bir de kendi bünyemizde olmak üzere 2 dosyayı hazır tutuyoruz. İlgili uzmanların olumlu rapor vereceğini düşündüğümüz dosyayı de komiteye iletiyoruz. Anadolu coğrafyamız kültür anlamında çok zengin bir coğrafya. Şunu da belirtmek isterim; dünyada en çok kültür varlığı kaydettiren ülke sıralamasında Türkiye yaklaşık 260 ülke arasında 15'nci sırada. 2024 yılı için hazırlamaya başladığımız 2 dosyamız var. Dosyalarımız şu an olgunlaşma aşamasında, misyon ziyaretleri tamamlanacak. Hazır olduğunda bakanımız paylaşacaktır. Önümüzdeki yıl da 2 dosyayı hazır edeceğiz, olgunlaşmış ve gireceğini düşündüğümüz dosyamızı resmi yollarla komiteye ileteceğiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 0
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English