Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Buğdayda 21,5 milyon ton rekolte bekleniyor

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) 2022/23 Türkiye buğday rekolte tahmin raporunu açıkladı. Konsey’in 23 Haziran 2023 tarihli yayımlanan 2022-23 (1 Ekim 2022-31 Mayıs 2023) Buğday Üretim Rekolte 2. Tahmin Raporu’na göre, Türkiye buğday rekoltesinin 21,5 milyon ton civarında olacağı belirtildi. Rekoltenin, Konsey’in geçen ayki ilk tahmini olan 20,75 milyon tonun üzerinde olması dikkat çekti.

Buğdayda 21,5 milyon ton rekolte bekleniyor
UHK Başkanı Özkan Taşpınar, Türkiye’nin 2022-2023 üretim yılı 1 Ekim-31 Mayıs arası 8 aylık gelişme döneminde 441 mm yağış aldığını ve bunun uzun yıllar ortalamasının yüzde 9 altında olduğunu belirtilerek, kış mevsiminin, son 63 yılın en düşük yağış alan ikinci kış mevsimi olduğunu söyledi.
Kurak geçen sonbahar ve kış mevsiminin ardından ilkbaharla birlikte yağışların yağun alındığı bir dönem yaşadıklarının altını çizen Taşpınar şunları söyledi: “Bitki gelişimi açısından son derece kritik olan ilkbahar aylarının üçünde de yağışlar uzun yıllardan yüksek olmuş, ilkbahar mevsiminde ülke ortalaması 250 mm civarında yağış alınmıştır.  Böylece gelişim ve verimlilik açısından kritik önemde olan Mart ve Nisan aylarındaki, bazı bölge ve lokasyonlar için ise Mayıs ayındaki yüksek yağışlar rekolte beklentisini artırmıştır. Bazı bölge ve lokasyonlarda bahar yağışlarının, özellikle Mayıs ve Haziran aylarında sel ve taşkınlara, dolu tahribatına neden olduğu gözlemlenmiştir. Bahar aylarındaki yüksek yağışlar ve nemli ortam başta mantari etmenler olmak üzere farklı hastalıkların çıkmasına yol açtığı, ancak birçok üreticinin teknik kadroların desteği ile gözlemlerini yaparak, gerektiğinde koruyucu ilaçlama ile kontrolü yapabildiği değerlendirilmiştir.”
 Buğday Rekoltesi 21,5 Milyon Ton
Buğday ekim alanının 2022-2023 üretim yılında 7,3 milyon hektar olduğunun öngörüldüğünü bildiren Taşpınar; “Ekim alanlarındaki değişim, yağış miktar ve dağılımları ile verim üzerine etken lokal faktörler birlikte değerlendirildiğinde buğday rekoltesinin uzun yıllar ortalamasına göre; Marmara Bölgesinde aynı düzeyde kalacağı, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yüzde 3’er, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde7, İç Anadolu Bölgesinde yüzde 10, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 12 ve Karadeniz Bölgesinde yüzde 20 artacağı öngörülmüştür.  Bölgesel bu değerlendirmeler ışığında bu üretim yılındaki rekoltenin, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 7,5 artarak 21,5 milyon ton olarak gerçekleşebileceği değerlendirilmiştir.”dedi. (Yunus Köroğlu)

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 3
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English