Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bakan Uraloğlu: 21 yılda Türk sivil havacılığı adına başarı öyküsü yazıldı

Bakan Uraloğlu, "2003'ten itibaren 'bölgesel havacılık politikası' ve 'sivil havacılıkta serbestleşme'nin hayata geçirilmesiyle son 21 yılda Türk sivil havacılığı adına başarı öyküsü yazıldı. Bu yılı rekorlarla kapatmaya hazırlanıyoruz" dedi.

Bakan Uraloğlu: 21 yılda Türk sivil havacılığı adına başarı öyküsü yazıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü dolayısıyla değerlendirmede bulundu.

 

Türkiye'nin, uluslararası sivil havacılık alanındaki gelişmeleri takip ettiğini, uluslararası kuruluşlarca kabul görmüş kural ve standartların güncel olarak uygulanması için gerekli düzenlemeleri yaparak uyguladığını ifade eden Uraloğlu, sivil havacılık faaliyetlerinin, küresel ilişkiler ağının ve uluslararası ticaretin en önemli unsurlarından ve olmazsa olmazlarından biri haline geldiğini söyledi.

 

Uraloğlu, yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi vererek, şöyle konuştu:

"2003 yılından itibaren 'bölgesel havacılık politikası' ve 'sivil havacılıkta serbestleşme'nin hayata geçirilmesiyle son 21 yılda Türk sivil havacılığı adına başarı öyküsü yazıldı. Bu yılı rekorlarla kapatmaya hazırlanıyoruz. Hava yolu sektöründe yapılan çalışmalar neticesinde, Kasım 2023 sonu itibarıyla hava yolu işletme sayısı 13, hava taksi işletme sayısı 44, genel havacılık işletme sayısı 97, balon işletme sayısı 67, çok hafif hava aracı işletme sayısı 10 olmak üzere toplam hava ulaştırma işletmelerinin sayısı 231'e ulaştı."

 

Uçak sayısı 663'e ulaştı

Uraloğlu, 2003'te 489 olan toplam hava aracı sayısının yüzde 246 artışla, geçen yıl sonu itibarıyla 1690'a, bu yılın kasım sonunda da 1840'a yükseldiğini kaydetti.

2003'te 162 olan uçak sayısının yüzde 309 artışla kasım sonu itibarıyla 663'e, koltuk kapasitesinin yüzde 367 artarak 27 bin 599'dan 128 bin 895'e ulaştığını aktaran Uraloğlu, şöyle devam etti:

 

"Bu dönemde kargo kapasitesi yüzde 730 artışla 302 bin 737 kilogramdan 2 milyon 513 bin 875 kilograma yükseldi. Kasım sonu itibarıyla sadece yolcu taşımacılığı yapan 8, sadece kargo taşımacılığı yapan 3 ve hem yolcu hem kargo taşımacılığı yapan 2 hava yolu işletmesi bulunmaktadır. Bu hava yolu işletmelerinde toplam 663 uçak bulunmakta olup, bahse konu uçakların 629'u (128 bin 895 koltuk kapasitesiyle) yolcu uçağı olarak, 34'ü (2 milyon 513 bin 875 kilogram kargo kapasitesiyle) kargo uçağı olarak kullanılmaktadır."

 

Uraloğlu, 2003'te 26 olan aktif havalimanı sayısının Kasım 2023 sonu itibarıyla 57'ye ulaştığını, böylelikle iç hatlarda uçulan nokta sayısının çapraz uçuşlarla desteklendiğini dile getirdi.

Ülke hava sahasının hava yolu ağlarıyla örüldüğünü vurgulayan Uraloğlu, "2003'te hava ulaştırma anlaşmamız bulunan ülke sayısı 81 iken geçen ay sonu itibarıyla 173'e yükselmiştir. Anlaşmalar ve müzakereler neticesinde 2003'te 60 olan dış hat uçuş nokta sayısına 283 yeni nokta eklenmiştir. Uçuş ağımız 130 ülkede 343 noktaya ulaşmıştır" ifadelerini kullandı.

 

Lisanslı İHA pilotu sayısı artıyor

Uraloğlu, sıcak hava balon faaliyetleri kapsamında 2019'da 309 balonla Kapadokya ve Pamukkale'de yaklaşık 661 bin turiste hizmet verildiğini, Kasım 2023 sonu itibarıyla 431 balonla hizmet verilen turist sayısının 707 bini aştığını bildirdi.

 

İnsansız hava araçlarına (İHA) ilişkin faaliyetlere de değinen Uraloğlu, şu bilgiyi verdi:

"İHA uçuş izni başvuruları ve değerlendirme süreçlerinin elektronik ortamda hızlı şekilde gerçekleştirilmesine yönelik hazırlanan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) İHA Kayıt Sistemi Mülki İdare (Uçuş İzin) Modülü ile kullanıcılara hızlı ve verimli şekilde hizmet verilmektedir. Bu yılın kasım sonu itibarıyla İHA pilot lisansına sahip kişi sayısı 1 milyon 474 bini aşmıştır."

 

Uraloğlu, Mania Planı Projesi kapsamında, SHGM tarafından oluşturulan yazılımla sivil hava ulaşımına açık havaalanlarının mania planlarının çizilebildiğini, aynı zamanda söz konusu sistemle seyrüsefer yardımcı cihazlarının etki alanlarının da oluşturulabildiğini anlattı.

Yazılım çalışmalarının büyük oranda tamamlanarak test amaçlı kullanıma açıldığını belirten Uraloğlu, şunları kaydetti:

 

"Tamamen kullanıma açılması sonrasında taşınmaz sahipleri de e-Devlet üzerinden taşınmazlarının yapılaşma durumlarına ilişkin rapor alabilecek. İmar planı yapmaya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından yazılım üzerinden mania sorgulamaları gerçekleştirilebilecek. "SHGM Kurumsal Dönüşüm Modeli" ile kuruma ait organizasyon yapısının insan kaynaklarını önceleyen nitelikte ve çağın gereklerine uygun şekilde yeniden yapılandırılması amaçlanmaktadır. Standardizasyonun sağlanması, kurumsal imkan ve kabiliyetlerin güçlendirilmesi ve iş gücü verimliliğinin artırılmasıyla diğer ülkelerin örnek aldığı havacılık otoritesi olunması amaçlanmaktadır. Çalışmalarımız bu minvalde tüm hızıyla devam etmektedir."

 

Uraloğlu, hava aracı sertifikasyon kabiliyetinin tam olarak kazanılması ve gerekli altyapının oluşturulması için çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

 

Sertifikasyon işlemlerinin milli olarak yapılmaya başlandığını vurgulayan Uraloğlu, "Önceki yıllarda HÜRKUŞ eğitim uçağı sertifikalandırılmış ve ilk yerli tasarım olan sıcak hava balonu tip sertifikası verilmiştir. Halihazırda 110 sıcak hava balonu üretilmiş, farklı ülkelere 13 balon ihracatı gerçekleştirilmiştir. Gökbey helikopterinin yanı sıra, birçok alanda yerli ve milli hava aracıyla parçalarının sertifikasyon faaliyetlerine de devam ediliyor" dedi.


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English