Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

1 milyar dolar maliyeti var! Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali Konya’da

Konya'nın yatırım incisi Kalyon Karapınar GES projesi Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi santral olma özelliği taşıyor.

1 milyar dolar maliyeti var! Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali Konya’da

Türkiye'nin Konya ilinde bulunan bu santral yapımına 2020 yılı Nisan ayında başlandı. Eylül ayında üretim lisansını alan santral 4 MW kapasite ile bölgedeki ilçelere enerji verimliliği sunuyor.

20 milyon metrekarelik alan üzerine kurulmuş 3 milyonu aşkın güneş panelinden oluşan bu alan elektrik enerjisinden verim elde edebilmeyi sağlarken fosil yakıt kullanımının önüne geçiyor.


Konya Karapınar GES Ne Kadara Mâl Oldu?

Takriben 2600 futbol sahası büyüklüğünde bir alan üzerine kurulmuş bu panel yılda 1.7 milyon ton fosil yakıt üretimini engelliyor. Üç buçuk milyonu aşkın panelin bulunduğu santral 1.000 MV güç üretiyor. Normal boyutlarda bir güneş enerjisi santralinden daha büyük bir alana kurulmuş bu sistem Kalyon enerji işletmeciliğinde 1 milyar dolar maliyetle üretildi.

Karapınar GES Enerji

 

Konyalı Kaç Aile Elektriği Bedavaya Getirecek?


Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte günlük hayatı daha pratik ve konforlu hale getirecek her yenilik Türkiye'nin ekonomisini de doğrudan etkiliyor. Konyanın gururu, Konya Karapınar Güneş Enerjisi Santrali yılda 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılamış olacak.

Kalyon Holding Enerji Grubu İcra Kurulu Üyesi Dr.Murtaza Ata geliştirilen bu proje ile ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

“Bu projenin ön ayağı 2016 yılında kurulan YEKA politikasıdır. Yenilenebilir kaynakların tahsis edilmesi ve bu tesislerin yerli teknoloji ile yapılması mümkün hale gelmiştir. 1 milyar dolarlık yatırımla Karapınar'da kurulan santral güneşi elektriğe dönüştürerek ülkemizde enerjiden bağımsız hale getirecek.”

Karapınar GES Enerji

Uzaydan Görülebilecek Dev Proje!

Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi projesi olarak kabul edilen Konya Karapınar GES santrali boydan 12 kilometre, enden ortalama 1600 metre. Bu yönüyle bakıldığında dünyanın en büyük santrali olma özelliği taşıyan proje uzaydan görülebilecek dev bir tesis haline getirildi.

Karapınar GES Enerji

Konya Karapınar GES Santralinin Farkı Nedir?

Bu santrali klasik güneş santrallerinden ayıran en büyük özellik ise güneşi takip etme sistemi ile hareket etmesiydi. Panellerin her biri gün doğumundan gün batımına doğru güneş'i takip edecek bir sistematik ile geliştirildi.

Bu sayede klasik bir güneş panelinden %12 daha fazla elektrik üretilmesi mümkün oluyor. Paneller çift taraflı elektrik üreterek ön yüzünden ışınları doğrudan alıp arka yüzeyine çarpan ışınlardan da elektrik üretebilme fırsatı sunuyor


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English