Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

12 yıl sonra ilk görüşme! Türkiye ile Mısır arasında ortak bildiri imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantılarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Ortak Bildiriyi imzaladı. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sisi ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Mısır'ın başkenti Kahire'de, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Türkiye Cumhuriyeti ile Mısır Arap Cumhuriyeti arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantılarının Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin ortak bildiriyi imzaladı.

 

Ortak bildiriye göre, Türkiye ve Mısır, iki ülke arasındaki köklü ortak tarihi ve kültürel bağlara dayanarak, iki ülkenin ve halklarının ortak çıkarlarına hizmet edecek ve bölgelerinde ve ötesinde barış, istikrar ve refahı teşvik edecek dayanışmalarını ve işbirliklerini geliştirmeyi teminen, güçlü ilişkilerini her alanda daha da pekiştirme yönündeki kararlılıklarını teyit etti.

 

İki ülkenin mutabakatıyla kurulmuş olan “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi”ne atıfla, iki taraf, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile Mısır Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın bundan sonraki "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi" toplantılarına eşbaşkanlık yapmaları hususunda mutabık kalındı.

 

Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

 

Sayın Cumhurbaşkanının nazik davetine icabetle 12 yıl sonra Kahire'de olmaktan memnuniyet duyuyorum. Şahsıma ve heyetime gösterdiğiniz nazik davetiniz için Mısırlı kardeşlerimize teşekkür ederim.

 

Erzincan'da maden ocağında toprak kayması

Erzincanlı kardeşlerime buradan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Maalesef 9 işçimiz toprak altında kaldı. Arama kurtarma çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyoru. İçişleri ve Enerji Bakanlarımızı bölgeye gönderdik. Kendilerinden düzenli bilgi alıyoruz. 827 uzman personel bölgede çalışma yapıyor. 626 araç, 32 iş makinesi, 6 dron, 44 jeneratör ile kaza sahasındaki çalışmalara destek veriyor. İşçilerimize ulaşıncaya kadar çalışmaya devam edeceğiz.

 

"Ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldık"

Türkiye-Mısır ilişkilerini güçlü seviyeye ulaştırma gayretindeyiz. Konsey toplantımızı gerçekleştirmek üzere ilk fırsatta değerli kardeşimi Ankara'ya beklediğimi söyledik. Bu ziyaret ilişkimizde bir dönüm noktası olacaktır. Ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldık. 3 milyar dolarlık yatırımlarımızı da artırmakta kararlıyız. Savunma sanayii ciddi potansiyele sahip bir alandır. Mısır bu alana önemli yatırımlar yapıyor. Mısır ile güç birliği yaparak ortak projeler yapabiliriz.

 

Turizm, eğitim alanında mevcut bağları daha da kuvvetlendirmek için adımlar atacağız. Geçtğimiz yıl 22 bin Mısırlı öğrenci kurslara kayıt yaptırdı, bu memnuniyet vericidir.

 

"Gazze'nin yeniden toparlanması ve imarı için Mısır ile birlikte çalışmaya hazırız"

İşgal edilmiş Filistin toprakları gündemimizin ilk sırasında yer aldı. 28 binden fazla Filistinli kardeşimiz şehit edildi. Savaşta dokulmaması gereken yerler bombalandı. Netenyahu yönetimi işgal, yıkım ve katliam politikasını tüm tepkilere rağmen pervasızca sürdürüyor. Ülkemizden bugüne kadar 34 bin tonun üzerinde yardım malzemesini bölgeye sevk ettik. Yardımların ulaştırılmasında Mısır makamlarının desteğini özellikle ifade etmek isterim. İlgili tüm kurumlara teşekkür ederim. İnsani yardımlarımızın yanı sıra 700'den fazla kardeşimizi ülkemize getirdik. Gazze için bir sahra hastanesi için uzmanlarımız çalışıyor. Gazze halkının topraklarından sürgün ettirlmesi yönünde girişimler bizim için yok hükmündedir. Mısır'ın bu konudaki gayretli tutumunu takdir ediyoruz. İslam dünyası ve BMGK başta olmak üzere uluslararası toplum böyle bir çılgınlığa izin vermemelidir. Orta vadede Gazze'nin yeniden toparlanması ve imarı için Mısır ile birlikte çalışmaya hazırız.

 

Libya, Sudan ve Somali'deki meseleleri de değerlendirme fırsatı bulduk. Bu ülkelerin toprak bütünlüğüne desteğimiz tamdır. Biz çatışma, gerilim ve kriz görmek asla istemiyoruz. Barış ve güvenlik için Mısırla temaslarımızı her zaman artırma kararlılığındayız.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin konuşmasından satır başları şu şekilde:

 

"Gazze'de derhal ateşkes sağlanması konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı ile aynı fikirdeyim"

"Türkiye Mısır'ın Kuzey Afrika'daki birinci ortağıdır. Türkiye ilişkilerimiz her geçen gün artmaktadır. Yakın zaman içerisinde Türkiye ile 15 milyar dolarlık ticaret hedefini gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz." diyen Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etme davetine cevap vermeyi sabırsızlıkla bekliyorum" açıklamasını yaptı.

 

Sisi, Gazze'de ateşkes konusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştuklarını aktardı:

 

"Gazze’deki insani yardımları ciddi anlamda önemsiyoruz. Sayın Erdoğan ile konuştuğumuzda özellikle ateşkes yapılmasını ve bir an önce bir Filistin Devleti ilanını istiyoruz. Mısır ve Türkiye el ele vererek Gazze konusunda da çok iyi sonuçlar elde edebilecek. Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve Batı Şeria'daki gerilimin yatıştırılması konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı ile aynı fikirdeyim."

 

Ortak Planlama Grubu toplantıları düzenlenecek

Konsey, iki yılda bir dönüşümlü olarak Türkiye ve Mısır'da toplanacak. Konsey çalışmalarının eşgüdümü ve her toplantı için gündeminin hazırlanması, her iki ülkenin Dışişleri Bakanları tarafından üstlenilecek. İki taraf, "Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği Konseyi"ne hazırlık amacıyla, iki ülke Dışişleri Bakanlarının eşbaşkanlığında diğer ilgili Bakanlıklar ve kurumların üst düzey yetkililerinin bir araya geleceği Ortak Planlama Grubu toplantıları düzenleyecek.

 

İki taraf, siyasi ve diplomatik alanlar, ekonomi, ticaret, bankacılık ve mali hizmetler, yatırımlar, ulaştırma, havacılık, denizcilik, turizm, sağlık ve çalışma, güvenlik, askeri ve savunma sanayii, her türlü organize suç ve terörle mücadele, kültür, eğitim, bilim ve teknoloji, enerji, madencilik, tarım, çevre, ormancılık, konutsal ve kentsel dönüşüm ile iklim değişikliği, iletişim ve enformasyon, konsolosluk işleri ve her iki tarafça mutabık kalınacak diğer alanlarda işbirliği konusunda anlaşmaya vardı.

 

Bahsekonu alanlarda işbirliğini etkinleştirmek amacıyla, her iki ülkenin Dışişleri Bakanları, her iki ülkenin ilgili Bakanları ile eşgüdüm halinde gerekli Mutabakat Muhtıralarını ve Anlaşmaları hazırlanmak için gerekli tüm önlemleri almak ve daha sonra da onaylanmalarını ve yürürlüğe konulmalarını teminen gerekli iç işlemlerin tamamlanmasıyla görevlendirildi.

 

Ortak Bildiri, bugün Kahire'de iki asıl nüsha halinde Türkçe, Arapça ve İngilizce dillerinde, her metin aynı derecede geçerli olmak üzere imzalandı. Metinlerin yorumlanmasından ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklarda, İngilizce metnin geçerli olmasına karar verildi.


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 22
  • 20
  • 0
  • 18
  • 0
  • 2
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (5)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • T
    Tugra
    72 gün önce

    Sisi Değil mi o :D

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • M
    Mustafa
    73 gün önce

    Sebepsiz kaprisler bizi ne kadar rezil ediyor.

    • Cevapla
    • Begen (12)
    • Begenme (0)
  • V
    Varandaş
    73 gün önce

    Kimler kimlerle beraber

    • Cevapla
    • Begen (23)
    • Begenme (0)
  • K
    Kerim
    73 gün önce

    büyük lokma ye büyük söz söyleme atasözünün tam karşılığı

    • Cevapla
    • Begen (35)
    • Begenme (0)
  • X
    Xyz
    73 gün önce

    Yorumsuz

    • Cevapla
    • Begen (19)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English