Son Dakika Haberler

Bilmediğimiz en batımız Fas 1

Eklenme Tarihi: 25.05.2012 - 12:43

Osmanlılar Kuzey Afrika'da tek oraya ulaşamadı... İslamiyet'in görkemli eserleriyle bezeli yerleşim birimleri... Ziyaretçilerini hayal kırıklığına uğratmayan eşsiz diyar... Dünyanın en iyi korunmuş Ortaçağ şehirleri...

Bilmediğimiz en batımız Fas 1

'Seyahat edin sağlık bulursunuz' Peygamber buyruğu

Son gezimizden bu yana 4 ay geçmişti ki yine seyahatimiz tuttu. Değerli ağabeylerim Hasip Şenalp, Ahmet Özer, Nuri Odacı ve sevgili arkadaşım Sefa Coşkun ile yeni ortak gezimiz olarak Fas'ı seçmiştik. Bundan 3 yıl önce yaptığımız Nepal turunda rehberimiz 70'li yılların çiçek çocukları hippilerin, kendi anlayışlarınca konfordan uzak, hayatın ve eşyanın farkındalığını hiçlikte bulan, Hinduizme yakın felsefeleriyle o zaman dünyada iki yerde toplandıklarını, birinin Nepal'in başkenti Katmandu diğerinin ise Fas'ın Marakeş şehri olduğunu söylediğinden beri aklımızda olan bir geziydi bu. Önce Fas ile birlikte bölgesini de içine alan bir gezi planlamıştık ancak tur şirketi belli bir sayıya ulaşamayınca program gerçekleşmedi. Bu kez mevcut tur. programlarından birini tercih etmek durumunda kaldık ve MARAKEŞ merkezli 4 günlük geziye böyle başlamış olduk.

18 Ocak 2012 Çarşamba akşamı Konya'dan hareket edip İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'nda saat 23.00'te buluştuğumuzda, İstanbul'dan katılan tekstil işiyle uğraşan Doğan Bey eşi ve 2 çocuğu, market işletmecisi arkadaş ile eşi ve bebekleri, eski hesap uzmanı Yeminli Mali Müşavir Mehmet bey ve eşi birlikte toplam 13 kişi olmuştuk. Cek in işlemlerinden sonra 19 Ocak saat 00.20'de Air Arabia hoparlörlerinden Yolculuğumuz 4 saat sürmüştü ancak indiğimizde saatlerimizi 2 saat geriye alınca yerel saat ile 02,30'da Kazablanka Havaalanı'nda idik. Bavullarımızı alıp çıkınca bizi bekleyen rehberimiz Eylem Aydın bey ile buluştuk. Hazır bekleyen minibüse binip 4 gün boyunca bizimle olacak şoförümüz Aziz'in sürücülüğünde Kazablanka'dan Marakeş'e doğru yola çıktık. 250 km'lik bir mesafe vardı 2 şehir arasında. Rehberimiz Eylem Bey hem bizleri tanımaya çalışıyor hem de kendisi hakkında bilgiler veriyordu. Genç rehberimiz 13 yıldır Marakeş'te yaşıyormuş. İzmirli solcu bir ailenin yine solcu çocukları olduğunu, özel Fransız Lisesi'nde okumasını bile kendisi tezat olarak nitelendiriyordu. Çok açık sözlüydü. Siyasete ilgiliydi. Türkiye'deki iktidar partisini eleştiriyor ancak Fas Krallığı hakkında hiçbir eleştiri getirmemeye çalışıyordu. Fas'lı ilk eşinden ayrılmış, bir çocuğu ve annesiyle kalıyormuş, ikinci eşi de Fas'lı imiş ama şu an o yeni doğan bebekleriyle İzmir de yaşıyormuş.

Sohbetimiz, ihtiyaç molası verdiğimiz noktaya kadar devam etti. Mola bitip hareket ettikten bir süre
sonunda hepimiz yorgunluktan uyumuştuk. Uyandığımızda saat 07.00'ye gelmiş ve otelin önündeydik.
Odalarımıza bavullarımızı koyup lobide buluştuk, uyuma ve dinlenme olmadan Marakeş gezimize başlamış olduk.
 

 

GEZİ NOTLARI : Ali CAN

GÖRSELLER    : Ahmet ÖZER

EDİTÖRLER      : Hasip ŞENALP, Nuri ODACI ve Sefa COŞKUN

 

.

 

Türkçe العربية English