Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yerli yatırımcıların varlıkları 9 trilyon lirayı aştı

Yurt içi yerleşiklerin finansal varlıkları ilk çeyrekte yüzde 18,6 artarak 9,2 trilyon liraya çıktı.

Yerli yatırımcıların varlıkları 9 trilyon lirayı aştı
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) 2022 Mart ayı özet finansal piyasa verilerini açıkladı.

TSPB'nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) kaynaklarından derleyerek hazırladığı finansal piyasa özet verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin finansal varlıkları yılın ilk üç ayında, yüzde 18,6 artarak 9,2 trilyon liraya çıktı. Aynı dönemde yurt dışı yerleşiklerin finansal varlıkları da yüzde 8,5 yükselerek 741 milyar lira oldu.

Yerli yatırımcıların 2021 sonu itibarıyla 524 milyar 698 milyon lira olan pay senedi varlıkları, mart sonunda yüzde 24 artışla 649 milyar 924 milyon liraya yükseldi.

Yerli yatırımcıların pay senedi varlıklarının yaklaşık 344,3 milyar lirası bireysel yatırımcılara, 305,6 milyar lirası ise kurumsal yatırımcılar ve tüzel kişilere ait olduğu görüldü.

Yatırımcıların sermaye piyasalarına olan ilgisi bu yılın ilk üç ayında devam ederken, 2021 sonunda 2 milyon 355 bin olan pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı, 2022'nin ilk üç ayında 35 bin artarak 2 milyon 390 bin oldu.

Yerli yatırımcı en çok DİBS aldı

2022'nin ilk üç ayında yerli yatırımcıların finansal varlıkları içerisinde en güçlü yükseliş, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ve Türk lirası mevduatlarda gerçekleşti.

2021 sonu itibarıyla yaklaşık 1 milyar 495 milyon lira olan yerli yatırımcıların DİBS stoku, yılın ilk çeyreğinde yüzde 34 artarak 2 milyar liraya çıktı.

Kur korumalı mevduat uygulamasının etkisiyle yerli yatırımcıların Türk Lirası mevduatlardaki varlıklarında da hızlı büyüme yaşandı. Yerli yatırımcıların 2021 sonunda 1,8 trilyon lira olan Türk Lirası mevduatlardaki varlıkları, 2022'nin ilk üç ayında yüzde 34 artarak 2,4 trilyon lirayı aştı.

Aynı dönemde, yerli yatırımcıların kamu eurobond varlıkları, Türk lirası cinsinden yüzde 19 artarak 606,8 milyar lira, özel sektör eurobond varlıkları ise yüzde 15 yükselerek 196,8 milyar lira oldu.

Yerli yatırımcıların döviz tevdiat hesaplarındaki varlıkları ise yılın ilk çeyreğinde yüzde 3 artışla 3,2 trilyon liraya çıktı.

Yerli yatırımcılara ait, pay senedi, varlığa dayalı menkul kıymet, varlık teminatlı menkul kıymet, özel ve kamu eurobond, DİBS, varant ve sertifikadan oluşan sermaye piyasası varlıklarının, toplam finansal varlıklar içerisindeki payı mart itibarıyla yüzde 39,2 oldu.

Yabancı yatırımcıların finansal varlıklarında sınırlı artış

2021 sonunda 682,8 milyar lira olan yabancı yatırımcıların finansal varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 8,5 artışla 741 milyar liraya çıktı.

Yabancı yatırımcıların finansal varlıkları içerisinde yılın ilk çeyreğinde en güçlü artış yüzde 21,8 ile Türk lirası mevduatlarda gerçekleşirken, 2021 sonunda 347,7 milyar lira olan pay senedi varlıkları, aynı dönemde yüzde 9,6 artarak 381,2 milyar liraya ulaştı.

Yabancı yatırımcıların 2021 sonu itibarıyla 45,2 milyar lira olan DİBS stoku ise 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 24,8 azalarak 34 milyar liraya geriledi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English