Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tarihin arka planı ve bilinmeyenleri KONTV ekranlarında

Necmettin Erbakan Üniversitesi ve KONTV iş birliği ile hazırlanan "NEÜ Tarih ile Tarihin Kadrajından" programının ilk bölümü canlı olarak yayınlandı.

Tarihin arka planı ve bilinmeyenleri KONTV ekranlarında

Alanında uzman akademisyenlerin konuk olduğu "NEÜ Tarih ile Tarihin Kadrajından” programının ilk bölümü, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış yıldönümünde canlı olarak yayınlandı.

23 Nisan'a özel konu

Prof. Dr. Ömer Soner Hunkan'ın moderatörlüğünde, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Kaya ve KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” özelinde tarihin arka planını ve bilinmeyenleri konuştu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Kaya o süreci şöyle anlattı;

"Birçok kaynak 22 Nisan'da açılışın tamamlanabileceğini yazıyor. Ama Meclis'in açılışı için özellikle 23 Nisan yani Cuma günü seçilmiştir. Cuma Müslümanlar için bayram mesafesindedir. Bunun planlandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Tarih yaklaşırken; ordulara, birliklere, valiler ve mülkü amirlere bir genelge gönderildi. Genelgede Meclis açılış törenin nasıl yapılacağı yazılıydı ve Temsil Heyeti Başkanı da Mustafa Kemal Paşa'ydı. Birçok kayneğımızda ne yazık ki, üzülerek söylüyorum ama bunlar geçmez. Özellikle okullarımızda okutulan kitaplarda da yazmaz. Genelgeye göre; 23 Nisan 1920 Cuma günü Hacı Bayram Veli Camisinde imam hutbeden Meclisin açılacağı duyurulacak. Yurt genelinde hatimler okunacak, meclisin muzaffer olması için dualar edilecek. Hacı Bayram Veli Camisinde kılınan cuma namazı sonrası 20. Kolordu'ya bağlı temsili bir birlik Sancağ-ı Şerif ve Sakal-ı Şerif ile en önde arkasında vekiller ve halk ile birlikte 1. Meclis binasına yürüyecek. Yani 23 Nisan'ın cumaya gelmesi asla tesadüf değildir."

"Çocuklar neslin devamı için çok önemliydi"

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı aslında Meclis'in açılışından bu yana kutlanmıyor. Kutlama yapıldı ancak o zamanlarda ismi çocuk bayramı değildi. Tarihçiler bu konuya şöyle değiniyor. Peş peşe girilen savaşlar neticesinde Türkiye, yetim ve öksüz yuvası haline gelmişti. Annesiz, babasız, akrabasız kalan çocuklar için sivil toplum kuruluşları, devlet kurumları hatta ordu bile çalışma yapıyordu. Çocuklar neslin devamı için çok önemliydi. STK'lar çocuklar için sürekli girişim halindeydi, projeler geliştiriliyordu. Çocuk bayramı fikri de işte bu şekilde 1926 yılında gündeme geldi ve 1927'nin 23 Nisan'ında kutlandı. Yurt genelinde imkan dahilinde çocuklar Ankara'ya getirildi ve Atatürk'ün tefriş ettirdiği çocuk sarayında ağırlandı. Çocuk balosu düzenlendi ve çeşitli eğlencelerle Atatürk'ün himayesinde devam ettirildi.

"23 Nisan ve Şivliliğin buluşturulması lazım"

KONTV Canlı yayınında konuşan Prof. Dr. Caner Arabacı ilginç bir teklifte bulundu. Arabacı, 23 Nisan'ın belirli kalıplardan çıkarak Konya'ya özgü çocuk bayramı olan Şivlilik gibi, halkı içine alan bir hal almasını istedi. Deneyimli tarihçi bu konuda şunları söyledi;

"Konya'nın çok güzel bir bayramı var. Adı Şivlilik. Çocuklar o gün sabah namazından başlayarak evleri dolaşır. Aileler o gün için özellikle hazırlanmıştır. Hatta bir gün öncesinden fener alayları düzenlenir, ateşler yakılır. Okullar açıktır ama okula giden çok olmaz. Yani doğal bir bayram kutlanır. Şimdi çocuk bayarımını Şivlilikle buluşturan bir anayışın bu vesile ile dile getirilmesi lazım. Resmi, kuru, tutuk bayram kutlaması yerine, aileyi kuşatan ve toplumu içine alan bir anlayışla 23 Nisan ve Şivliliğin buluşturulması lazım. Bu bir tekliftir”

HER HAFTA SALI GÜNÜ 21.40'TA KONTV EKRANLARINDA

NEÜ Tarih ile Tarihin Kadrajından her Salı saat 21:40'ta KONTV ekranlarında canlı olarak yayınlanacak. Farkı konu ve uzman konukları ile tarihin tozlu sayfaları karıştırılacak, gündeme dair veya gündeme hiç gelmeyen meseleler konuşulacak.


Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English